Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 167

Temat odcinka: Zatorskie karpie
Goście: Jerzy Wojciech Adamek oraz pracownicy Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze IRŚ Olsztyn

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Czosnkowy kapuśniak z karpia z majerankiem

Składniki:

·         1 – 2 całe karpie

·         6 – 7 liści laurowych

·         10 ziaren ziela angielskiego

·         1 łyżka ziaren kolendry

·         6 – 7 ząbków czosnku

·         400 g krojonych pomidorów z puszki

·         ½ łyżki ostrej mielonej papryki

·         1 łyżka suszonego majeranku

·         1 łyżka miodu

·         500 g kiszonej kapusty

·         450 g słodkiej białej kapusty

·         ½ pęczka świeżej kolendry

·         sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.    Karpie czyścimy z łusek, filetujemy, z filetów usuwamy wszystkie duże ości. To co pozostało po filetowaniu czyli ości, struny grzbietowe z płetwami, łby (bez oczodołów) zalewamy zimną wodą. Doprawiamy liśćmi laurowymi, ziarnami kolendry, zielem angielskim, pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 2 – 3 godziny. Potem wywar dokładnie przecedzamy usuwając ości, łby i przyprawy.

2.    Pasta z pomidorów: na patelni z odrobina oleju szklimy połowę czosnku drobno posiekanego, doprawiamy pieprzem, solą, ostrą mieloną papryką, dorzucamy pomidory z puszki, suszony majeranek i miód. Powoli redukujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji.

3.    Na patelni z olejem podsmażamy odciśniętą i lekko przesiekaną kiszoną kapustę.

4.    Do odcedzonego wywaru z karpia dokładamy pocięte w małe kwadraty liście słodkiej białej kapusty, drugą połowę posiekanego czosnku, Kiedy kapusta lekko zmięknie, dodajemy podsmażoną kiszoną kapustę oraz wcześniej zrobioną pastę z pomidorów. Gotujemy na wolnym ogniu 10 – 15 minut.

5.    Do zupy dokładamy oczyszczone filety z karpia pokrojone w paski i parzymy w wywarze przez 5 – 6 minut.

6.    Zupę podajemy udekorowaną listkami świeżej kolendry.

Dobra rada: ostrej papryki możemy dodać więcej lub mniej zależnie od upodobań, ale zupa powinna być pikantna i rozgrzewająca w sam raz na chłodne dni

Potrawa 2

Pieczony karp z pomidorami i kapustą

Składniki:

·         3 – 4 ząbki czosnku

·         200 g pomidorów z puszki

·         ¼ łyżki ostrej mielonej papryki

·         ½ łyżki majeranku

·         ½ łyżki miodu

·         2 filety z karpia

·         2 – 3 łyżki mąki pszennej

·         250 g kiszonej kapusty

·         ½ pęczka świeżej kolendry

·         1 cytryna

·         sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Zaczynamy do przygotowania pasty pomidorowej: na patelni z odrobina oleju szklimy połowę czosnku drobno posiekanego, doprawiamy pieprzem, solą, ostrą mieloną papryką, dorzucamy pomidory z puszki, suszony majeranek i miód. Powoli redukujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji
Filety z karpa, oczyszczone ze łusek i większych ości, doprawiamy sola i pieprzem, a potem nacinamy poprzecznie od strony mięsa, tak by poprzecinać drobne ości, a nie poprzecinać skóry. Filety dzielimy na porcje po 100 – 120 g i oprószamy mąką pszenną.
Smażymy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z obu stron, zaczynając od strony skóry. Ryba powinna po smażeniu zostać nieco surowa w środku, bo będzie dopieczona w piekarniku.
Na patelni po rybie podsmażamy odciśniętą i lekko przesiekaną kiszoną kapustę, doprawiając ją posikanym czosnkiem, pieprzem, suszonym majerankiem, startą skórką z cytryny i solą do smaku.
Na spód żaroodpornego naczynia wkładamy kapustę, na kapustę wcześniej pastę pomidorową, a na wierzch podsmażone filety z karpia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 – 20 minut.
Podajemy z cząstkami cytryny i świeżą kolendrą

Dobra rada: jeśli przygotowywaliśmy wcześniej czosnkowy kapuśniak z karpia i zrobiliśmy więcej pasty pomidorowej, możemy ją wykorzystać też do tej potrawy

Potrawa 3

Zapiekanka z karpia i słodkich batatów

Składniki:

·         2 bataty

·         5 ząbków czosnku

·         2 filety z karpia

·         ½ pęczka świeżego tymianku

·         250 ml kwaśnej gęstej śmietany

·         1 cytryna

·         1 łyżka ostrej paprykowej pasty typu harissa

·         1 łyżka octu owocowego

·         1 łyżka miodu

·         ½ pęczka świeżej kolendry

·         sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa

Sposób przygotowania:

Obrane bataty czyli słodkie ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Opiekamy bataty na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z obu stron.
Filety z karpia czyścimy z łusek, większych ości i kroimy w paski szerokości około 2,5 cm, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy podprażone bataty, dorzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku w łupinach, posypujemy świeżym tymiankiem, układamy równomiernie kawałki ryby, rozkładamy po całej powierzchni „kleksy” z połowy kwaśnej śmietany, skrapiamy oliwą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35 – 40 minut.
Z pozostałej połowy śmietany robimy sos, dodając pastę harissę, ocet, miód, posiekaną świeżą kolendrę i sól do smaku. Dokładnie mieszamy.
Upieczoną zapiekankę z karpia podajemy z sosem.

Dobra rada: jeśli nie mamy pasty typu harissa, możemy użyć posiekanej świeżej papryczki chili, ostrej mielonej papryki lub ostrej pasty ajvar.

Zobacz także