Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 145

Temat odcinka: Smaki Suwalszczyzny

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Soczewiaki z wędzoną śmietana i jarmużem
Składniki:
•    400 g ugotowanej soczewicy
•     100 g suszonych pomidorów
•    100 g słoniny
•    ¼ gałki muszkatołowej
•    1 łyżeczka mielonego kminku
•    2 ząbki czosnku
•    6 – 7 mączystych ziemniaków
•    1 jajko
•    3 – 4 łyżki pszennej maki
•    1 łyżka mąki żytniej razowej
•    200 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    1 garść siana
•    50 g jarmużu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Na patelnię przekładamy suszone pomidory pokrojone w drobniutką kosteczkę wraz z olejem  zalewy, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę i bardzo powoli smażymy, a właściwie prażymy, tak by cebulę ładnie wysuszyć.
2.    Słoninę kroimy w drobną kostkę i zaczynając od zimnej patelni powoli wysmażamy rumiane, chrupkie skwarki. Następnie odcedzamy skwarki od tłuszczu na sicie.
3.    Do miski przekładamy ugotowaną soczewicę, rozgniatamy ją praską, dodajemy połowę odsączonych skwarek, startą gałkę muszkatołową, mielony kminek, pieprz, sól, posiekany czosnek, połowę podsmażonych suszonych pomidorów z cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy.
4.    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę jak na puree, dodajemy jajko, mąkę, pszenną, sól do smaku. Krótko wyrabiamy na ciasto. Ciasto dzielimy na porcje, palcami rozgniatamy placuszki, nakładamy na nie farsz z soczewicy, po czym zawijamy i formujemy owalne placuszki grubości około 1 – 1,5 cm. Oprószamy mąką
5.    Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem połączonym z łyżką smalcu od smażenia skwarek, na niewielkim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Możemy też oprószyć placuszki – soczewiaki mąką żytnią razową, położyć na pergaminie posmarowanym smalcem od skwarek, włożyć do pieca nagrzanego do 180ºC na 15 – 20 minut.
6.    Wędzona śmietana: do naczynia wkładamy siano podpalamy, łapiemy dym do szklanej miski, i taką miską z dymem nakrywamy naczynie z kwaśną gęstą śmietaną, odstawiamy na 4 – 5 minut na bok.
7.    Na patelnię przekładamy trochę podsmażonych suszonych pomidorów z cebulą i krótko smażymy porwane listki jarmużu.
8.    Na półmisek nakładamy jarmuż, układamy soczewiaki, polewamy wędzoną śmietaną i suszonymi pomidorami z cebulą.
Dobra rada: soczewicę ugotowaną możemy kupić gotową w sklepie w puszce lub słoiku

Potrawa 2
Bliny litewskie z mięsem królika i sosem imbirowo pomiodorowym
Składniki:
•    800 g ziemniaków
•    ½ tuszki królika
•    130 g masła
•    200 ml białego wytrawnego wina
•    3 – 4 gałązki rozmarynu
•    3 – 4 liście laurowe
•    5 ziaren ziela angielskiego
•    3 łyżki orzeszków pistacjowych bez łupin
•    1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    1 cebula
•    1 pęczek natki pietruszki
•    1 jajko
•    4 łyżki pszennej mąki
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    1 por
•    150 g pomidorów krojonych z puszki
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Tuszkę królika dzielimy na elementy i dusimy pod przykryciem z dodatkiem 100 g masła, białego wytrawnego wina, rozmarynem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz odrobiną wody przez 1 – 1,5 godziny.
2.    Słoninę kroimy w drobną kostkę i zaczynając od zimnej patelni powoli wysmażamy rumiane, chrupkie skwarki. Następnie odcedzamy skwarki od tłuszczu na sicie.
3.    Skwarki podsmażamy przez chwilę wraz z rozgniecionymi nożem na desce orzeszkami pistacjowymi.
4.    Surowe ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru płynu na lnianej ściereczce. Płyn odstawiamy na bok, aby oddzielić go od skrobi czyli krochmalu.
5.    Farsz z królika: uduszone mięso królika wyjmujemy z wywaru, oddzielamy mięso od kości i drobniutko je siekamy. Łączymy w misce ze skwarkami i orzeszkami pistacjowymi, mielonym kminem rzymskim, ostrą mieloną papryką, drobno posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
6.    Odciśnięte ziemniaki zalewamy 2 – 3 łyżkami wrzącego wywaru z duszenia królika, mieszamy, dodajemy jajko, pszenną mąkę, sól, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
7.    Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy łyżką ciasto ziemniaczane, formując małe owalne placuszki grubości około 0,5 cm. Po kilku chwilach na wierzch na jeszcze surowe ciasto nakładamy łyżką farsz z królika, lekko dociskając go łyżką do placka. Chwilę smażymy, nakładamy na farsz cienką warstwę ciasta z ziemniaków, po czym przekładamy placuszki na drugą stronę. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
8.    Sos imbirowo pomidorowy: do naczynia na rozgrzany olej wrzucamy posiekany świeży imbir, drobno pokrojoną białą część pora, chwilę smażymy, zalewamy połową szklanki wywaru od duszenia królika i pomidorami z puszki. Sos redukujemy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut.
9.    Na talerze wykładamy sos imbirowo pomidorowy, na nim układamy bliny litewskie przekrojone na pół.   .
Dobra rada: bliny litewskie na Suwalszczyźnie to placki ziemniaczane z mięsem.

Zobacz także