Potrawa 1
Hamburgery z kaczki w plackach z mąki żytniej
Składniki:
Hamburgery z kaczki:
• 800 g mielonych ud z kaczki
• 2 ząbki czosnku
• 6 suszonych moreli
• 6 suszonych śliwek
• 2 łyżki suszonej żurawiny
• 150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
• 1 główka sałaty rzymskiej
• sól i pieprz grubo mielony, oliwa
Placki z mąki żytniej i pszennej:
• 1 łyżka musztardy Dijon
• 10 g drożdży
• 225 g mąki żytniej
• 150 g mąki pszennej
• 100 ml kefiru
Sos miodowo musztardowy:
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka majonezu
• 1 limonka
• 1 czerwona cebula
Sposób przygotowania:
- Hamburgery z kaczki: zmielone w maszynce mięso z udek kaczych (można zmielić ze skórą) przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekane suszone owoce: morele, śliwki i żurawinę. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, grubo mielonym pieprzem i solą. Masę mieszamy i dokładnie wyrabiamy.
- Natłuszczamy dłonie oliwą i formujemy hamburgery po około 200 gramów każdy. Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą na brązowo rumiany kolor z każdej strony.
- Placki do hamburgerów: w naczyniu ucieramy drożdże z cukrem, dolewamy kilka łyżek ciepłej wody i kilka łyżek mąki (zmieszanej żytniej i pszennej w stosunku 60 : 40). Całość mieszamy, posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę zmieszanej mąki żytniej i pszennej, dolewamy kefir, sól, pieprz do smaku. Ciasto zarabiamy czyli mieszamy wszystkie składniki, po czym dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
- Formujemy placki (średnicy nieco większej niż uformowane hamburgery), przesypując je mąką, po czym smażymy na rozgrzanej płycie pieca z obu stron po kilka minut, tak by skórka była chrupiąca, a środek miękki, ale nie surowy. Można też piec takie placki na grubej, suchej patelni.
- Sos miodowo musztardowy: mieszamy musztardę, miód i majonez w misce, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy.
- Na jeden placek wylewamy odrobinę sosu, układamy listki sałaty rzymskiej, usmażonego hamburgera z kaczki, polewamy sosem i przykrywamy drugim plackiem.
Dobra rada: im lepiej wyrobione mięso na hamburgery czy kotlety tym mniej będą pękały podczas smażenia na patelni.
Potrawa 2
Bigos z kaczki na ciemnym piwie ze śliwkami
Składniki:
• 8 kaczych ud
• 3 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 500 g kiszonej kapusty
• 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
• 3 liście laurowe
• ½ łyżeczki suszonego majeranku
• 1 łyżeczka ziaren kardamonu
• • 6 suszonych śliwek
• 1 łyżka miodu
• 1 szklanka ciemnego karmelowego piwa
• 1 marchewka
• sól, grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Uda z kaczki musimy wytrybować czyli usunąć wszystkie kości. Marynujemy je od strony mięsa solą i grubo mielonym pieprzem.
- Układamy na zimnej patelni skórą do dołu i powoli smażymy na wolnym ogniu, tak by cały tłuszcz się wytopił i pozostała chrupiąca skórka. Potem przesmażamy od strony mięsa na rumiany kolor. Zdejmujemy mięso i odkładamy na bok.
- Na patelni po smażeniu kaczki (czyli na tłuszczu z kaczki) przesmażamy cebule pokrojone w piórka i czosnek w plasterki do zeszklenia. Dorzucamy przesiekaną kiszoną kapustę (nie wypłukaną, nawet z odrobiną soku!). Część kiszonej kapusty zostawiamy.
- Doprawiamy ostrą mieloną papryką, liśćmi laurowymi, miodem, dorzucamy suszone śliwki (najlepiej wędzone), dolewamy ciemne piwo karmelowe i całość dusimy na patelni przez kilka minut.
- Do glinianego naczynia, wymoczonego wcześniej przez 30 minut w zimnej wodzie wykładamy surową, nieprzesmażoną kiszoną kapustę, na to wykładamy warstwę kapusty przesmażonej z przyprawami i piwem, wykładamy usmażone kacze uda, przykrywamy je warstwami przesmażonej kapusty. Na wierzchu układamy grube plastry marchewki do dekoracji.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 – 160°C przez 2 – 3 godziny.
Dobra rada: oczywiście możemy taki bigos z kaczki upiec w zwykłym, dobrze zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
Potrawa 3
Tortille z kaczego mięsa z pikantnym sosem
Składniki:
• 600 g ugotowanego lub upieczonego mięsa z kaczki
• 300 g upieczonej czerwonej papryki
• 1 kiszony ogórek
• 2 ząbki czosnku
• 1 czerwona cebula
• 150 g kiszonej kapusty
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
• 1 łyżka pasty „harissa” z ostrych papryczek
• 1 limonka
• 1 pęczek szczypioru
• 6 placków tortilli z mąki pszennej
• 1 główka sałaty rzymskiej
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Upieczoną czerwoną paprykę bez skórki kroimy w drobną kostkę. Połowę pokrojonej papryki przekładamy do większej miski na farsz, a drugą połowę do mniejszej na sos.
- Farsz: do miski wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przesiekaną kiszoną kapustę. Upieczone, uduszone lub ugotowane mięso z kaczki obieramy ze skóry i kości, rwiemy w drobne kawałki i dorzucamy do farszu. Dorzucamy posiekany szczypior, dolewamy oliwę, całość dokładnie mieszamy.
- Sos: do pokrojonej w drobną kostkę upieczonej papryki, dorzucamy posiekany drobno czosnek, majonez, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz, ostrą pastę z papryczek, sok z limonki, całość dokładnie mieszamy.
- Tortille pszenne podgrzewamy z obu stron na blasze lub na suchej, grubej patelni. Na podgrzaną tortillę nakładamy farsz, polewamy sosem, nakładamy liście sałaty rzymskiej, zawijamy w rulonik, z jednej strony zawijając jak na krokiety, aby nie uciekł sos. Z drugiego, otwartego końca dodatkowo polewamy sosem.
Dobra rada: to świetne danie, które pozwala wykorzystać upieczone, uduszone lub ugotowane mięsa z kaczki czy z innego drobiu, które pozostało nam z poprzedniego dnia.