Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 114

Temat odcinka: Rybne kanapki
Goście: Marek Michalak, Małe Leźno

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Kanapka z łososia, kapusty kiszonej z sosem z pieczonej papryki w tortilli
Składniki:
•    1 czerwona papryka
•    200 g kiszonej kapusty
•    2 ząbki czosnku
•    1 cebula
•    2 łyżki miodu
•    1 limonka
•    2 – 3 łyżki majonezu
•    1 łyżeczka wędzonej papryki chipotle
•     1 pęczek świeżej kolendry
•    200 g filetów z łososia
•    4 placki pszennej tortilli
•    50 g sałaty rukoli
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Sos paprykowy: nad ogniem opalamy czerwoną paprykę aż skórka zupełnie sczernieje, zawijamy w folię, studzimy, obieramy ze spalonej skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w drobną kostkę.
2.    Pokrojoną paprykę przekładamy do miski, dorzucamy posiekany ząbek czosnku, majonez, paprykę chipotle, posiekaną świeżą kolendrę, sok z limonki, łyżkę miodu, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
3.    Kapusta do tortilli: na patelnię odrobina oliwy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy przesiekaną kiszoną kapustę, miód, sok i startą skórkę z limonki, dusimy aż kapusta trochę zmięknie, na koniec doprawiamy pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą.
4.    Łososia kroimy w grube paski, doprawiamy pieprzem, smażymy na pergaminie z odrobiną oliwy na złoty kolor z każdej strony.
5.    Na suchej patelni o grubym dnie lub na blasze podgrzewamy placki tortilli, smarujemy je  sosem paprykowym, układamy sałatę rukolę, podsmażoną kiszoną kapustę, kawałek łososia, po czym zawijamy w rulonik. Przecinamy na pół i podajemy.
Dobra rada: meksykańską, bardzo ostrą wędzoną paprykę chipotle dostaniemy w stoiskach z kuchniami świata

 

Potrawa 2
Sałatka z wędzonego karpia z sosem z pomidorów w chlebku pita
Składniki:
•    ½ wędzonego karpia
•    50 g marynowanej japońskiej rzepy „daikon”
•    3 pomidory
•    1 pęczek natki pietruszki
•    1 limonka
•    2 łyżki kaparów
•    1 – 2 łyżki majonezu
•    1 łyżeczka musztardy Dijon
•    1 łyżka miodu
•    1,5 łyżki posiekanej cebuli
•     4 chlebki pita
•    50 g liści młodego szpinaku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Wędzonego karpia obieramy ze skóry i ości, mięso rwiemy na małe kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy marynowaną japońską rzepę, pokrojoną w cienkie plasterki, pomidory ze skórką bez gniazd nasiennych, pokrojone w paski, posiekaną natkę pietruszki, oliwę i sok z limonki. Całość delikatnie mieszamy.
2.    Sos pomidorowy: pomidory ze skórką bez gniazd nasiennych pokrojone w kostkę, kapary, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulę, majonez, sok z limonki, musztardę, miód, oliwę, sól i pieprz przekładamy do  miski i dokładnie mieszamy.
3.    Chlebki pita podgrzewamy na blasze lub suchej patelni o grubym dnie. Do środka chlebków wkładamy sos pomidorowy, liście młodego szpinaku, sałatkę z wędzonego karpia i marynowanej rzepy. Wierzch polewamy sosem.
Dobra rada: japońską marynowaną rzepę „daikon” kupimy w sklepach z orientalną żywnością

Potrawa 3
Kanapka z kotlecikiem rybnym i konfiturą z cebuli
Składniki:
•    500 g mielonego mięsa ryby (karp, leszcz, lin)
•    80 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•    1 ząbek czosnku
•    1 pęczek natki pietruszki
•    1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
•    1 łyżka miodu
•    2 cebule
•    50 ml octu balsamicznego
•    4 ziarna ziela angielskiego
•    1 chlebek pełnoziarnisty
•    50 g sałaty rukoli
•    50 g orzeszków sosnowych
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę.
2.    Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą. Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony.
3.    Konfitura z cebuli: na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną oliwy, dorzucamy cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula ładnie się zarumieni, zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy zielem angielskim, po czym smażymy na bardzo małym ogniu aż ocet odparuje, a konfitura zgęstnieje.
4.    Do moździerza lub miksera przekładamy posiekaną rukolę, dodajemy uprażone na suchej patelni i przesiekane orzeszki sosnowe, olej od suszonych pomidorów, całość ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę.
5.    Chlebek kroimy na kromki, przesmażam y na patelni po kotlecikach, smarujemy kromki pastą z rukoli i orzeszków, nakładamy kotleciki i konfiturę z cebuli.
Dobra rada: taką masę na kotleciki możemy zrobić z dowolnej ryby

Zobacz także