Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 315

Temat odcinka: Smak jesiennej maliny
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Śniadaniowe placki na zsiadłym mleku ze świeżymi malinami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru + trochę do posypania gotowych placków
  • 5 – 6 dużych łyżek zsiadłego mleka
  • 5 – 6 dużych łyżek pszennej mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g świeżych malin
  • 2 – 3 łyżki syropu sosnowego
  • 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 limonka
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek, przełóż je do osobnych misek. Do białek i do żółtek dodaj po łyżce cukru pudru.
  2. Trzepaczką utrzyj żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dołóż zsiadłe mleko, dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę oraz sodę i ponownie wymieszaj. Mąkę dodawaj stopniowo, cały czas mieszając, by nie było grudek. Ciasto powinno być dość luźne.
  3. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij białka trzepaczką na w miarę sztywną pianę.
  4. Połącz ciasto z podbitą pianą z białek i delikatnie wymieszaj.
  5. Nie niezbyt mocno nagrzaną patelnię z olejem wykładaj łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placki. Kiedy podpieką się z jednej strony, przerzuć na drugą. Podpiecz, a potem przerzuć jeszcze kilka razy, by dopiekły się w środku, a nie spaliły z zewnątrz.
  6. Świeże maliny wymieszaj z syropem sosnowym, startą skórką i sokiem z limonki oraz listkami świeżego tymianku.
  7. Gotowe placki posyp cukrem pudrem, wyłóż na nie maliny.

Dobra rada: białka i żółtka możesz też ubić mikserem, a zamiast syropu sosnowego użyć miodu

 

Potrawa 2

Królik z malinowym sosem barbecue i serowymi plackami

Składniki:

  • 1 tuszka królika
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 – 6 gałązek świeżego tymianku
  • 8 – 10 goździków
  • 10 – 12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 200 ml miodu pitnego
  • 3 – 4 łyżki sosu Worcester
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 300 g świeżych malin
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Tuszkę królika podziel na elementy kulinarne, wytnij uda i przednie łapy.
  2. Łapy i skoki dopraw solą, obsmaż na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Do obsmażonego królika dodaj masło, pokrojony w grube kawałki czosnek, gałązki tymianku. Dopraw goździkami, zielem angielskim i ziarnami kolendry. Zalej wszystko miodem pitnym i sosem Worcester. Dodaj nieco wody i duś całość na wolnym ogniu przez 1 – 1,5 godziny.
  3. Malinowy sos barbecue: na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć drobno przesiekany czosnek i cebulę. Kiedy się zeszklą, dodaj koncentrat pomidorowy i ostrą mieloną paprykę, podsmaż wszystko przez chwilę. Dołóż sos Worcester i pomidory krojone z puszki. Dopraw tymiankiem, goździkami i zielem angielskim.
  4. Do takiej bazy dodaj świeże maliny. Duś wszystko na wolnym ogniu aż sos z malin i pomidorów mocno się zredukuje. Teraz przetrzyj sos na drobnym sicie, aby usunąć pestki z malin i wygotowane przyprawy.
  5. Przecedzony sos przełóż do mniejszego naczynia, dodaj trochę maślanego sosu od duszenia królika. Redukuj sos na wolnym ogniu aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
  6. Delikatne, uduszone kawałki królika wyłóż na talerz i polej sosem malinowym. Udekoruj świeżymi malinami obtoczonymi w sosie od duszenia królika i świeżym tymiankiem.

Dobra rada: po wycięciu z tuszki skoków i łap, korpus możesz przeznaczyć na wywar a delikatne comberki na wykwintne danie na przykład z sałatą rzymską i malinami.

 

Potrawa 3

Ziemniaki z wędzonym masłem

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 garść siana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 – 2 łyżki przesianego na drobnym sicie popiołu z siana, opcjonalnie
  • 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 8 – 10 niedużych ziemniaków ze skórką
  • 2 – 3 gałązki świeżego tymianku
  • sól,

Sposób przygotowania:

  1. Włóż kostkę masła do metalowego naczynia na żaroodpornym talerzyku. Łyżką delikatnie rozkrusz masło. Obłóż dokoła sianem.
  2. Podpal siano, a kiedy zacznie się mocno dymić, przykryj naczynie i pozwól, aby dym mocno wniknął w masło. Potem usuń resztki siana i przełóż masło do miski, dodaj czosnek. Za pomocą drewnianej kuli ucieraj masło aż stanie się jasne i puszyste. Dołóż popiół i wymieszaj z masłem. Dopraw posiekanym szczypiorkiem.
  3. Przełóż masło na płaski talerz, rozsmaruj na cienką warstwę grubości około 1 cm. Wstaw do zamrażarki na 20 – 30 minut.
  4. Ziemniaki uparuj do miękkości pod przykryciem w niedużej ilości wody doprawionej tymiankiem. Przekrój na pół i przypiecz na blasze lub suchej patelni o grubym dnie.
  5. Przypieczone ziemniaki podawaj z pokruszonymi kawałkami wędzonego masła, doprawiając solą.

Dobra rada: ubite masło szybko i równomiernie roztapia się na gorących ziemniakach, a włożone do lodówki czy zamrażalnika szybko tężeje.

 

Zobacz także