Potrawa 1
Śniadaniowe placki na zsiadłym mleku ze świeżymi malinami
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru + trochę do posypania gotowych placków
- 5 – 6 dużych łyżek zsiadłego mleka
- 5 – 6 dużych łyżek pszennej mąki
- ½ łyżeczki sody
- 200 g świeżych malin
- 2 – 3 łyżki syropu sosnowego
- 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 limonka
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek, przełóż je do osobnych misek. Do białek i do żółtek dodaj po łyżce cukru pudru.
- Trzepaczką utrzyj żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dołóż zsiadłe mleko, dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę oraz sodę i ponownie wymieszaj. Mąkę dodawaj stopniowo, cały czas mieszając, by nie było grudek. Ciasto powinno być dość luźne.
- Do białek dodaj szczyptę soli, ubij białka trzepaczką na w miarę sztywną pianę.
- Połącz ciasto z podbitą pianą z białek i delikatnie wymieszaj.
- Nie niezbyt mocno nagrzaną patelnię z olejem wykładaj łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placki. Kiedy podpieką się z jednej strony, przerzuć na drugą. Podpiecz, a potem przerzuć jeszcze kilka razy, by dopiekły się w środku, a nie spaliły z zewnątrz.
- Świeże maliny wymieszaj z syropem sosnowym, startą skórką i sokiem z limonki oraz listkami świeżego tymianku.
- Gotowe placki posyp cukrem pudrem, wyłóż na nie maliny.
Dobra rada: białka i żółtka możesz też ubić mikserem, a zamiast syropu sosnowego użyć miodu
Potrawa 2
Królik z malinowym sosem barbecue i serowymi plackami
Składniki:
- 1 tuszka królika
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 5 – 6 gałązek świeżego tymianku
- 8 – 10 goździków
- 10 – 12 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 200 ml miodu pitnego
- 3 – 4 łyżki sosu Worcester
- ½ cebuli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 300 g świeżych malin
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Tuszkę królika podziel na elementy kulinarne, wytnij uda i przednie łapy.
- Łapy i skoki dopraw solą, obsmaż na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Do obsmażonego królika dodaj masło, pokrojony w grube kawałki czosnek, gałązki tymianku. Dopraw goździkami, zielem angielskim i ziarnami kolendry. Zalej wszystko miodem pitnym i sosem Worcester. Dodaj nieco wody i duś całość na wolnym ogniu przez 1 – 1,5 godziny.
- Malinowy sos barbecue: na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć drobno przesiekany czosnek i cebulę. Kiedy się zeszklą, dodaj koncentrat pomidorowy i ostrą mieloną paprykę, podsmaż wszystko przez chwilę. Dołóż sos Worcester i pomidory krojone z puszki. Dopraw tymiankiem, goździkami i zielem angielskim.
- Do takiej bazy dodaj świeże maliny. Duś wszystko na wolnym ogniu aż sos z malin i pomidorów mocno się zredukuje. Teraz przetrzyj sos na drobnym sicie, aby usunąć pestki z malin i wygotowane przyprawy.
- Przecedzony sos przełóż do mniejszego naczynia, dodaj trochę maślanego sosu od duszenia królika. Redukuj sos na wolnym ogniu aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Delikatne, uduszone kawałki królika wyłóż na talerz i polej sosem malinowym. Udekoruj świeżymi malinami obtoczonymi w sosie od duszenia królika i świeżym tymiankiem.
Dobra rada: po wycięciu z tuszki skoków i łap, korpus możesz przeznaczyć na wywar a delikatne comberki na wykwintne danie na przykład z sałatą rzymską i malinami.
Potrawa 3
Ziemniaki z wędzonym masłem
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 garść siana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 – 2 łyżki przesianego na drobnym sicie popiołu z siana, opcjonalnie
- 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 8 – 10 niedużych ziemniaków ze skórką
- 2 – 3 gałązki świeżego tymianku
- sól,
Sposób przygotowania:
- Włóż kostkę masła do metalowego naczynia na żaroodpornym talerzyku. Łyżką delikatnie rozkrusz masło. Obłóż dokoła sianem.
- Podpal siano, a kiedy zacznie się mocno dymić, przykryj naczynie i pozwól, aby dym mocno wniknął w masło. Potem usuń resztki siana i przełóż masło do miski, dodaj czosnek. Za pomocą drewnianej kuli ucieraj masło aż stanie się jasne i puszyste. Dołóż popiół i wymieszaj z masłem. Dopraw posiekanym szczypiorkiem.
- Przełóż masło na płaski talerz, rozsmaruj na cienką warstwę grubości około 1 cm. Wstaw do zamrażarki na 20 – 30 minut.
- Ziemniaki uparuj do miękkości pod przykryciem w niedużej ilości wody doprawionej tymiankiem. Przekrój na pół i przypiecz na blasze lub suchej patelni o grubym dnie.
- Przypieczone ziemniaki podawaj z pokruszonymi kawałkami wędzonego masła, doprawiając solą.
Dobra rada: ubite masło szybko i równomiernie roztapia się na gorących ziemniakach, a włożone do lodówki czy zamrażalnika szybko tężeje.