Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 128

Temat odcinka: Wiosenny śledź z Zalewu
Goście: Paweł Kozioł oraz rybacy z Lokalnej Grupy Rybackiej „Zalew Wiślany”

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Sałatka ze świeżego śledzia na grzankach
Składniki:
•    6 – 7 świeżych śledzi
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    ½ bagietki
•    1 ogórek kiszony lub konserwowy
•    1 czerwona cebula
•    1 łyżka majonezu
•    1 limonka
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Śledzie, możliwie jak najbardziej świeże, patroszymy, usuwamy łby, filetujemy, po czym filety kroimy na cienkie paseczki. Przekładamy do miski.
2.    Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, kiszonego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, majonez, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki, dokładnie mieszamy.
3.    Bagietkę kroimy w kromki, skrapiamy je oliwą, po czym podpiekamy na patelni na złoty kolor z każdej strony.
4.    Sałatkę ze śledzia podajemy na ciepłych grzankach z bagietki.
Dobra rada: zamiast kolendry możemy użyć natki pietruszki czy świeżego koperku

Potrawa 2
Pieprzowa zupa śledziowa
Składniki:
•    1 kg świeżych śledzi
•    3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
•    3 ząbki czosnku
•    2 cebule
•    1 czerwona papryka
•    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
•    ½ łyżki mielonej ostrej papryki
•    300 g krojonych pomidorów z puszki (pelati)
•    1 limonka
•    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    3 łyżki majonezu
•    1 pęczek natki pietruszki
•    1 łyżka octu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Śledzie czyścimy, patroszymy, usuwamy łby, po czym kropimy na małe dzwonka.
2.    Do naczynia wlewamy trochę oleju, podsmażamy cebulę pokrojona w gruba kostkę, 2 ząbki czosnku pokrojone w kawałki, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę,  2 łyżki zielonego pieprzu i pokrojone w dzwonka śledzie. Chwilę smażymy doprawiamy słodką i ostrą mieloną papryką, solą, startą skórką z limonki, Zalewamy wodą, tak by przykryć ryby i warzywa, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny.
3.    Po tym czasie miksujemy zupę na gładką, jednolitą masę.
4.    Sos do zupy rybnej: w misce mieszamy 1 łyżkę drobno posiekanych ziaren zielonego pieprzu, kwaśną gęstą śmietanę, majonez, sok z limonki, posiekany ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, ocet, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
5.    Zupę nalewamy do talerzy, polewamy sosem i dekorujemy listkami natki.
Dobra rada: ości śledzia rozgotowane w zupie i zmiksowane są niewyczuwalne, a także są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych

Potrawa 3
Chrupiące śledzie w tempurze z sosem z keczupu
Składniki:
•    10 – 12 świeżych śledzi
•    ½ szklanki mąki pszennej
•    ½ szklanki mąki ryżowej
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1 mała butelka gazowanej wody
•    1 łyżka majonezu
•    3 łyżki keczupu
•    2 łyżki posiekanego szczypioru
•    ½ czerwonej papryki
•    ½ l oleju do głębokiego smażenia
•    sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1.    Tempura: w misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ryżową, proszek do pieczenia. Dolewamy bardzo zimną wodę gazowaną, można tez dorzucić kostkę lub dwie lodu. Całość dokładnie mieszamy.
2.    Śledzie czyścimy, patroszymy, usuwamy łby. Obtaczamy dokładnie w tempurze, po czym wkładamy do naczynia z olejem nagrzanym do minimum 180ºC. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Skorupka z ciasta powinna być chrupiąca. Usmażone śledzie przekładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
3.    Sos do śledzi: w naczyniu mieszamy majonez, keczup, posiekany szczypior od dymki i posiekaną jak najdrobniej czerwona paprykę.
4.    Usmażone ryby w tempurze podajemy z sosem.
Dobra rada: w ten sposób można przygotować także inne ryby – świeże szprotki, okonie, płocie, etc.

Zobacz także