Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 292

Temat odcinka: Kuchnia Mazowsza
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty z pulpetami z dziczyzny

Składniki:

  • 1 szklanka suszonego grochu
  • 7 – 8 kapeluszy suszonych grzybów prawdziwków lub podgrzybków
  • 300 g słodkiej białej kapusty
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty
  • 400 g zmielonej łopatki z sarny
  • 200 g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 150 g zmielonego boczku wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka zmielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka posiekanego drobno świeżego imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Groch alej wodą, namaczaj przez noc, potem ugotuj w tej samej wodzie do miękkości.
  2. Suszone grzyby zalej wodą, potem gotuj na wolnym ogniu. Grzyby odłóż do innej potrawy, a esencjonalny wywar od grzybów zostaw w naczyniu.
  3. Do grzybowego wywaru wrzuć liście białej kapusty pokrojone w duże kawałki. Kiedy kapusta się obgotuje, dolej sok z kiszonej kapusty, dodaj ugotowany groch.
  4. Do miski przełóż zmieloną łopatkę sarnią, zmieloną łopatkę wieprzową i boczek. Dołóż jajko, posiekaną natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w kostkę, zmielone siemię lniane. Dopraw zmielonymi ziarnami kolendry, posiekanym świeżym imbirem, posiekaną ostrą papryczką, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj całą masę.
  5. Dłońmi zwilżonymi olejem formuj z masy małe pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Wyłóż na deskę także wysmarowaną olejem.
  6. Uformowane klopsiki przełóż do zupy i gotuj w niej klopsy przez 10 – 15 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada: zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty pochodzi z okolic Sierpca

 

Potrawa 2

Kotleciki z karpia, grochu i kiszonej kapusty podane z majonezem z kaparów i anchois

Składniki:

  • 800 g zmielonego mięsa z karpia
  • 200 g mocno ugotowanego żółtego grochu
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 5 – 6 ugotowanych suszonych prawdziwków – same kapelusze
  • 1 por tylko biała część
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 5 filecików anchois
  • 1 łyżka odsączonych małych kaparów
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 70 ml oleju z konopi siewnych
  • sól, grubo mielony pieprz, olej
  • kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zmielonego karpia przełóż do miski, dodaj roztarty nożem na desce mocno ugotowany żółty groch, lekko obgotowaną, przesiekaną nożem kiszona kapustę, drobno przesiekane ugotowane suszone grzyby, pora pokrojonego w cieniutkie paseczki, jajko. Dopraw solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  2. Z takiej masy uformuj kotlety o maksymalnej grubości około 2 cm.
  3. Na niezbyt mocno nagrzana patelnie wylej trochę oleju, smaż powoli kotlety z obu stron na złoty kolor.
  4. Sos do kotletów: do słoika wrzuć jajko, musztardę, fileciki anchois, kapary. Wszystko zmiksuj. Potem dolewając olej z konopi siewnych cienkim strumieniem miksuj dalej aż do uzyskania w miarę gęstej konsystencji.
  5. Na talerze wylej trochę sosu majonezowego z anchois i kaparów, na to wyłóż kotleciki z karpia. Udekoruj świeżym tymiankiem.           

Dobra rada: jeśli nie dostaniesz oleju z konopi, możesz go zastąpić dobrym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno

 

Potrawa 3

Zupa mleczna z ziemniakami i kluskami „rwokami”

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 600 g obranych ziemniaków, pokrojonych w mniejsze kawałki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 trawa cytrynowa
  • 4 -5 ziaren kardamonu
  • 5 – 6 łyżek mleka kokosowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz grubo mielony, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Mleko przelej do naczynia, dorzuć ziemniaki. Dopraw mleko z ziemniakami mlekiem kokosowym, cynamonem, kardamonem i rozgniecioną trzonkiem noża na desce trawą cytrynową. Gotuj ziemniaki w mleku do miękkości.
  2. Kluski „rwaki” lub „rwoki”: do miski przesyp mąkę, dołóż jajko, sól, proszek do pieczenia. Połącz składniki i dobrze wyrób ciasto. Powinno być dość twarde. Następnie szarpiąc palcami formuj z ciasta małe kluseczki wielkości paznokcia. Obtocz w mące na desce, przesyp mąką i chwilę podsusz.
  3. Takie kluseczki gotuj w osolonym wrzątku przez około minutę licząc od wypłynięcia. Przełóż łyżką cedzakową do zupy mlecznej. Dopraw zupę na koniec masłem.

Dobra rada: ta zupa to przykład biednej, skromnej kuchni Mazowsza

Zobacz także