Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 180

Temat odcinka: Tradycyjny kurczak na nowo
Goście: dr inż. Kamil Szaciło SuperDrob

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Smażony kurczak z ryżem i warzywami
Składniki:
• 250 g ugotowanego ryżu basmati
• 2 marchewki
• 2 pietruszki korzeniowe
• 1 cebula
• 1 – 2 ząbki czosnku
• 100 g słoniny
• 2 duże piersi dobrego kurczaka
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• 5 łyżek sosu sojowego
• 1 filiżanka mrożonego zielonego groszku
• 1 ostra papryczka
• 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
• 2 jaja
• 1 limonka
• 1 pęczek świeżej kolendry
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Warzywa: cebulę, marchew i pietruszkę korzeniową (można też użyć selera) kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
2. Piesi z kurczaka kroimy w duże kawałki, marynujemy w przyprawie curry, pieprzu i 2 – 3 łyżkach sosu sojowego.
3. Słoninę kroimy w drobną kostkę. Połowę kładziemy na jedną zimną patelnię, i bardzo powoli na małym ogniu wytapiamy na chrupiące skwarki. Na takich skwarkach podsmażamy marchewkę i pietruszkę, doprawiamy je solą.
4. Do warzyw przekładamy ugotowany ryż, chwilę smażymy, dorzucamy mrożony zielony groszek, posiekaną ostrą papryczkę, posiekany świeży imbir. Mieszamy smażąc dalej na bardzo małym ogniu.
5. Na drugiej zimnej patelni wytapiamy drugą połowę słoniny na skwarki. Na nich krótko przesmażamy zamarynowane kawałki kurczaka na złoty kolor z obu stron. Przekładamy kurczaka do ryżu z warzywami.
6. Na patelni z odrobiną oleju lub oliwy smażymy jajka jak na jajecznice, doprawiając je dwiema łyżkami sosu sojowego. Przekładamy do ryżu.
7. Na patelni z odrobiną oleju lub oliwy smażymy cebule i czosnek, przekładamy do ryżu. Mieszamy, jeszcze chwilę smażymy, na koniec doprawiamy całość startą skórką i sokiem z limonki, posiekaną świeżą kolendrą.
8. Podajemy porcje ryżu udekorowane listkami świeżej kolendry, plasterkami ostrej papryczki, skropione dodatkowo przed samy podaniem sokiem z limonki.
Dobra rada: kurczaka smażymy partiami, aby ładnie się wysmażył, a nie dusił, powinien być smażony krótko, aby był soczysty

Potrawa 2
Rosół z kurczaka na wzór mistrza Czernieckiego
Składniki:
• 2 podudzia z kurczaka
• 2 uda kurczaka
• 1 cebula
• ½ selera
• 3 pietruszki korzeniowe
• 2 marchewki
• 3 plasterki świeżego imbiru
• 1 gwiazdka anyżu
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia wlewamy zimną wodę, wkładamy mięso z kurczaka, przypaloną na płycie lub suchej patelni o grubym dnie przekrojoną na pół cebulę, selera, pietruszkę , marchewkę, plasterki świeżego imbiru, anyż gwiazdkowy.
2. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2 – 3 godziny.
Dobra rada: taki rosół możemy też doprawić startą skórką i sokiem z limonki, pieprzem, innymi ulubionymi przyprawami korzennymi, a podajemy z kluskami, makaronem czy ugotowanymi ziemniakami.

Potrawa 3
Orientalna zupa z kurczaka z warzywami
Składniki:
• 1 tuszka dobrego kurczaka
• 400 g krojonych pomidorów z puszki
• 2 pędy trawy cytrynowej
• 6 – 8 suszonych liści limonki kafir
• 1 – 2 ząbki czosnku
• 3 – 4 łyżki sosu sojowego
• 150 ml mleka koksowego
• 250 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
• 1 ostra papryczka
• 250 g pieczarek
• 1 limonka
• 1 cukinia
• ½ pora (biała część)
• 1 pęczek świeżej kolendry
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Całą tuszkę kurczaka zalewamy w naczyniu zimna wodą i gotujemy na małym ogniu przez minimum 1,5 godziny. Potem tuszkę kurczaka wyjmujemy z wywaru, studzimy, oddzielamy mięso od skóry i kości, rwiemy je na mniejsze kawałki.
2. A do wywaru dodajemy krojone pomidory z puszki, rozbitą trzonkiem noża trawę cytrynową, suszone liście limonki kafir, sól, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki, sos sojowy. Całość zagotowujemy, dodajemy mleczko kokosowe (można zastąpić słodką śmietanką), po czym gotujemy na wolnym ogniu przez 20 – 25 minut.
3. Wyjmujemy pędy trawy cytrynowej z zupy, po czym dorzucamy: ugotowaną ciecierzycę z puszki, pokrojone w cząstki pieczarki, ostrą papryczkę w plasterkach, chwilę gotujemy, na końcu dokładamy cukinię pokrojoną w pół plastry, drobno pokrojonego pora, porwane kawałki kurczaka, doprawiamy startą skórką z limonki. Zagotowujemy i przelewamy do miseczek, dorzucając listki świeżej kolendry i skrapiając sokiem z limonki.
Dobra rada: Liście limonki kafiru pochodzą z drzewa kaffir, kaffir lime (Citrus hystrix) – fachowa polska nazwa tej rośliny to „cytrus pofałdowany – papeda”, możemy je dostać suszone, mrożone lub świeże w sklepach typu „Kuchnie świata”

Zobacz także