Potrawa 1
Bigos myśliwski na dziczyźnie
Składniki:
• 1 kg mięsa z daniela
• 100 g wędzonego surowego boczku
• 5 g suszonych borowików
• 1 – 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka miodu
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 8 ziaren jałowca
• 3 – 4 liście laurowe
• 8 suszonych i wędzonych śliwek
• 100 g kiełbasy myśliwskiej
• 100 g kiełbasy jałowcowej
• 350 ml czerwonego wytrawnego wina
• 400 g kiszonej kapusty
• 150 g świeżej białej kapusty
• 2 – 3 łyżki octu z kwiatów dzikiego bzu lub jabłkowego
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso daniela, mogą być bardziej poprzerastane kawałki, kroimy w grubą kostkę. Oprószamy pieprzem po czym smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Dorzucamy boczek pokrojony w kostkę, suszone borowiki, cebule pokrojone w kostkę, czosnek w plasterki, mieszając wszystko dusimy aż do zeszklenia cebuli.
2. Potem doprawiamy zielem angielskim, jałowcem, liśćmi laurowymi, miodem, dorzucamy oba rodzaje kiełbasy pokrojony w pół plasterki i zalewamy czerwonym winem. Wszystko dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.
3. Po tym czasie dokładamy przesiekaną kiszoną kapustę, biała surową kapustę pokrojoną w małe kwadraty, jeśli płynu jest mało możemy dolać trochę wody lub wina. Całość dusimy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. Na koniec doprawiamy octem. Podajemy z pieczywem.
Dobra rada: do tego bigosu można użyć też innych gatunków dziczyzny, a taki bigos najlepszy będzie po 3 dniach.
Potrawa 2
Hamburger z dziczyzny z ostrym sosem
Składniki:
• 600 g mielonego mięsa z daniela
• 300 g wędzonego surowego boczku
• 3 ząbki czosnku
• 5 suszonych i wędzonych śliwek
• 2 – 3 wędzone papryczki chipotle
• 2 łyżki orzeszków pistacjowych
• 3 łyżki majonezu
• 150 g korniszonów
• 3 łyżki posiekanego szczypioru od dymki
• 1 cebula
• ½ bochenka chleba żytniego na zakwasie
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Zmielone mięso z daniela łączymy w misce z wędzonym boczkiem pokrojonym w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, sosem z papryczek „chipotle”, drobno pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi i wędzonymi śliwkami pokrojonymi w drobną kosteczkę. Do masy dolewamy trochę oleju i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2. Z dokładnie wyrobionej masy, dłońmi zwilżonymi olejem, dokładnie formujemy zgrabne hamburgery o wadze 80 – 100 każdy.
3. Na blachę lub patelnię o grubym dnie układamy pergamin, skrapiamy olejem i smażymy hamburgery na złoty kolor z obu stron.
4. Ostry sos majonezowy: do miski przekładamy majonez, posiekany czosnek, pokrojone w plasterki korniszony, posiekany szczypior od dymki, posiekane papryczki „chipotle”. Dokładanie mieszamy i odstawiamy.
5. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Na jednej kromce chleba kładziemy sos, układamy hamburgera, kładziemy drugą warstwę sosu, 1 – 2 krążki cebuli i przykrywamy drugą kromką.
Dobra rada: takie hamburgery można też przyrządzić z mięsa jelenia czy sarny. Jeśli nie dostaniemy papryczki „chipotle” możemy użyć zwykłych ostrych papryczek, pamiętając, że nie mają one charakterystycznego wędzonego posmaku
Potrawa 3
Polędwiczki z dzika w sosie z kawy i wina
Składniki:
• 2 – 3 polędwiczki z dzika
• 150 ml wódki
• 3 łyżki miodu
• 6 ziaren kardamonu
• 1 łyżka ziaren kolendry
• 2 – 3 łyżki octu z kwiatów dzikiego bzu lub jabłkowego
• 3 goździki
• 2 ząbki czosnku
• 150 ml czerwonego wytrawnego wina
• 1 łyżka ziaren kawy
• 2 łyżki masła
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone polędwiczki wkładamy do marynaty zrobionej z wódki, 2 łyżek miodu, ziaren kardamonu, połowy ziaren kolendry i octu. Zostawiamy mięso na 2 – 3 godziny, co jakiś czas obracając polędwiczki w marynacie.
2. Wyjęte z marynaty polędwiczki smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Wyjmujemy polędwiczki, które powinny być jeszcze lekko surowe w środku i odkładamy na bok.
3. Na patelnię po polędwiczkach wrzucamy plasterki czosnku, utartą na pył w moździerzu drugą część ziaren kolendry z goździkami, zalewamy czerwonym wytrawnym winem, dodajemy ziarna kawy, masło i miód. Gotujmy na małym ogniu.
4. Kiedy wino odparuje i sos ładnie zgęstnieje, wkładamy obsmażone polędwiczki i dopiekamy je jeszcze 2 – 3 minuty. Podajemy pokrojone, posypane odrobiną soli z sosem z wina i kawy.