Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 297

Temat odcinka: Zapomniana brukiew
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Zimowa zupa z brukwi

Składniki:

  • 600 g brukwi
  • 1 spory ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ½ ostrej papryczki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 400 ml soku z kiszonej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g prażonych orzeszków pistacjowych
  • 100 g grillowanej czerwonej papryki bez skórki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki prażonej na oleju cebuli razem z olejem
  • sól, pieprz grubo mielony, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Zimowa zupa: brukiew obierz ze skórki i ugotuj na parze, możesz też upiec w piekarniku do miękkości. Pokrój w kostkę. Surowego, obranego ze skórki ziemniaka pokrój w drobniejszą kostkę.
  2. W rozgrzanym naczyniu z odrobiną oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dorzuć pokrojone ziemniaki, także podsmaż do zeszklenia. Do zeszklonych warzyw dorzuć brukiew.
  3. Do przesmażonych warzyw dołóż masło, dolej wody by przykryć warzywa i duś wszystko do miękkości, doprawiając posiekaną ostrą papryczką i imbirem.
  4. Dopraw uduszone warzywa rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem i jeśli warzywa są dostatecznie miękkie, zalej sokiem z kiszonej kapusty. Gotuj wszystko razem kilka minut pod przykryciem.
  5. Zmiksuj wszystko na gładką zupę krem.
  6. Salsa do zupy: rozgniecione nożem na desce orzeszki pistacjowe połącz z pokrojoną w drobną kostkę grillowana papryką, dołóż 2 łyżki prażonej na oleju cebuli razem z olejem, dobrze razem wymieszaj.
  7. Zupę podawaj okraszoną salsą.

Dobra rada: do salsy możesz też użyć dobrej jakości oliwy lub oleju z orzechów laskowych bądź włoskich

 

 

Potrawa 2

Placki z brukwi z gzikiem i wędzonym łososiem

Składniki:

  • 600 g brukwi
  • 2 ugotowane ziemniaki ze skórką
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej lub namoczonej gorczycy
  • 3 – 4 łyżki pszennej mąki
  • 200 g niemielonego tłustego sera twarogowego
  • 3 łyżki prażonej na oleju cebuli razem z olejem
  • ½ ostrej papryczki
  • 100 g grillowanej czerwonej papryki bez skórki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 150 g wędzonego na gorąco łososia
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Placki: brukiew obierz ze skórki i ugotuj na parze, możesz też upiec w piekarniku do miękkości.
  2. Ziemniaki i brukiew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz w misce z jajkiem, solą, pieprzem, 1,5 łyżki musztardy, dobrze wymieszaj. Dodaj mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
  3. Na rozgrzaną patelnię wylej nieco więcej oleju, łyżką uformuj z ciasta na patelni nieduże, krągłe placuszki grubości 1 – 1,5 cm.
  4. Wypiekaj powoli z obu stron, tak by skórka była rumiana i chrupiąca, a w środku placki były dobrze wypieczone.
  5. Gzik do placków z brukwi: w misce połącz ser twarogowy z prażoną cebulką wraz z olejem, łyżką musztardy, posiekaną ostrą papryczką, posiekaną grillowaną papryką, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem, kwaśną gęstą śmietaną, dokładnie wymieszaj.
  6. Upieczone placki z brukwi podawaj z gzikiem i kawałkami wędzonego łososia

Dobra rada: możesz też użyć innej wędzonej ryby

 

Potrawa 3

Smażona tołpyga ze pieczoną brukwią

Składniki:

  • 400 g fileta z tołpygi bez skóry
  • 2 – 3 łyżki mąki krupczatki
  • 400 g upieczonej w piecu brukwi
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Tołpygę dopraw solą i pieprzem od strony mięsa, oprósz mąką.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem ułóż brukiew pokrojoną w kostkę mniej więcej 3 x 3 cm i oprószoną mąką, obok ułóż opanierowaną tołpygę.
  3. Opiekaj rybę i brukiew na złoty kolor z każdej strony. Kiedy przełożysz rybę na drugą stronę dorzuć połowę posiekanego czosnku. Kiedy czosnek się lekko przypiecze dorzuć gałązki tymianku i połowę masła.
  4. Na koniec polewaj rybę roztopionym masłem.
  5. Pora pokrój w cienkie paseczki. Dorzuć drugą połowę posiekanego czosnku.
  6. Na drugiej patelni podgrzej miód aż zacznie się pienić. Dorzuć masło i świeży tymianek.
  7. Kiedy masło się rozpuści, dorzuć pora z czosnkiem oraz suszoną żurawinę. Po 2 – 3 minutach por lekko się zblanszuje, smaż go krótko, by pozostał lekko chrupiący. Dopraw pora startą skórką i sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posiekaną świeżą kolendrą i ziarnami słonecznika.
  8. Rybę wyłóż na talerz, polej roztopionym masłem z patelni, przykryj podsmażonym porem, obok wyłóż podpieczoną brukiew.

Dobra rada: zamiast tymianku możesz użyć świeżego rozmarynu

Zobacz także