Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 100

Temat odcinka: Pieczone kurczęta na nowo
Goście: Zofia Leszczyńska-Niziołek, Karol Niziołek oraz Ewa Olszewska, Zakład Drobiarski Wipasz SA w Mławie

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pieczony kurczak z farszem z kaszy i wątróbki drobiowej podany z gruszkami z serem pleśniowym
Składniki:
•    1 kurczak w całości (tuszka)
•    500 g mielonego mięsa z kurczaka
•    200 g mielonej wątróbki drobiowej
•    3 ząbki czosnku
•    100 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•    100 orzechów pistacjowych
•    200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
•    1 pęczek świeżego tymianku
•    3 marchewki
•    1 – 2 cytryny
•    1 główka czosnku
•    100 g masła
•    ½ łyżki suszonego majeranku
•    2 dojrzałe gruszki
•    50 g sera pleśniowego gorgonzoli
•    1 łyżka miodu
•    2 łyżki octu balsamicznego
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Zaczynamy od przygotowania farszu. Do miski wkładamy mielone mięso z kurczaka, zmieloną wątróbkę drobiową, orzechy pistacjowe w całości, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, półtorej łyżki posiekanych listków świeżego tymianku, doprawiamy sola i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
2.    Takim farszem nadziewamy wnętrze kurczaka bardzo ściśle, otwór spinamy wykałaczkami i związujemy razem z nóżkami sznurkiem do pieczenia. Kurczaka smarujemy oliwą i posypujemy solą.
3.    Na dno żaroodpornego naczynia układamy przecięte na pół marchewki, dolewamy szklankę wody, dorzucamy gałązki tymianku, pokrojone na ćwiartki cytryny, przekrojoną na pół główkę czosnku i kawałki masła.
4.    Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy kurczaka powstałym sosem.
5.    Pozostały farsz wkładamy do formy do pieczenia pasztetu, wyłożonej pergaminem, posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą. Z wierzchu posypujemy suszonym majerankiem. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem.
6.    Gruszki ze skórką kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Przesmażamy na patelni z oliwą, od strony miąższu do lekkiego karmelizowania powierzchni. Na koniec smażenia nakładamy na gruszki plasterki pleśniowego sera, przykrywamy i czekamy aż ser się roztopi. W osobnym naczyniu mieszamy sos z miodu, octu balsamicznego i oleju od suszonych pomidorów, doprawiamy taki sos solą.
7.    Kurczaka po wyjęciu z piekarnika trzymamy 10 minut w cieple, aby mięso dobrze zaabsorbowało soki, potem kroimy na kawałki i podajemy z gruszkami polanymi sosem. Obok układamy plastry upieczonego farszu.
Dobra rada: orzechów pistacjowych nie siekamy do farszu, by potem ładnie wyglądały w pokrojonych plastrach. Farsz powinien być mocno doprawiony, aby oddać smak mięsu podczas pieczenia.

Potrawa 2
Pieczony kurczak w marynacie cytrynowej z komosą ryżową i botwinką
Składniki:
•    1 kurczak w całości (tuszka)
•    3 cytryny
•    1 łyżka miodu
•    50 ml białego wytrawnego wina
•    3 jabłka
•    1 pęczek świeżego tymianku
•    250 g ugotowanej komosy ryżowej
•    1 pęczek młodej botwiny
•    2 łyżki masła
•    2 ząbki czosnku
•    ½ gałki muszkatołowej
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Z tuszki kurczaka wycinamy piersi ze skrzydełkami oraz uda ze skórą. Korpus możemy wykorzystać do zrobienia rosołu.
2.    Z trzech cytryn obieramy obieraczką do warzyw skórkę, w miarę cienko. Skórkę trzykrotnie parzymy w nieosolonym wrzątku. Przekładamy do naczynia, dodajemy miód, sok z 1 cytryny, sól, pieprz i oliwę. Całość miksujemy na gęstą, jednolitą masę. Taką marynatą dokładnie smarujemy kawałki kurczaka. Jedną łyżkę marynaty zachowujemy na później. Zamarynowanego kurczaka wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3.    Dno żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą, układamy kawałki kurczaka, dolewamy białe wino, dodajemy pokrojone w cząstki jabłka bez gniazd nasiennych, ale ze skórką, gałązki świeżego tymianku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 – 190°C i pieczemy 20 – 25 bez przykrycia, a potem 40 – 45 minut pod przykryciem.
4.    Z botwinki wycinamy same łodygi, liście odkładamy na bok. Łodygi drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy łyżkę masła, rozgnieciony ząbek czosnku, gałązki tymianku i łyżkę cytrynowej marynaty do kurczaka. Kiedy czosnek lekko się ublanszuje, dokładamy łodygi z botwinki. Doprawiamy startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Smażymy aż lekko zmiękną i dorzucamy komosę ryżową. Całość mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny.
5.    Na drugiej patelni także rozgrzewamy oliwę, dorzucamy łyżkę masła, rozgnieciony ząbek czosnku, gałązki tymianku, po czym smażymy całe liście botwinki, dość krótko, aby pozostały lekko chrupiące i jędrne.
6.    Kiedy kurczak się upiecze, wyjmujemy upieczone obok jabłka, dolewamy sos od pieczenia i miksujemy go na gładką masę.
7.    Na talerz wykładamy liście botwinki, na to komosę ryżową, układamy kawałki upieczonego kurczaka i polewamy sosem.
Dobra rada: komosę ryżową zwaną kaszą” quinoa” dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością

Zobacz także