Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 171

Temat odcinka: Grójeckie jabłka
Goście: Hubert Woźniak Rajpol

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Jogurtowe racuszki z jabłkami
Składniki:
•    2 jajka
•    2 łyżki cukru wanilinowego
•    300 ml gęstego jogurtu naturalnego
•    4 łyżki maki pszennej
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1/3 kostki masła
•    2 jabłka
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    olej
Sposób przygotowania:
1.    Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier wanilinowy. Mikserem ubijamy na puszystą pianę. W misce łączymy z jogurtem, mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i roztopionym wcześniej masłem.
2.    Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być w miarę gęsta, choć jeszcze lejąca.
3.    Dodajemy do pokrojone na nieregularne kawałki jabłek, wcześniej obranych, bez gniazd nasiennych.
4.    Na nagrzanej patelni z odrobiną oleju nakładamy łyżką nieregularne racuchy, które powoli wypiekamy z obu stron na złoty kolor. Ogień powinien być niezbyt duży, aby placki wypiekły się w środku, a skórka na zewnątrz nie powinna się przypalić.
5.    Kiedy placki są prawie gotowe, dorzucamy na patelnię suszoną żurawinę, którą chwile podgrzewamy w gorącym oleju.
6.    Placki podajemy posypane żurawiną, skropione jogurtem, można dołozyc cząstki jabłka ze skórką, podpieczone na patelni.
Dobra rada:

Potrawa 2
Konfitura z jabłek z musztardą francuską
Składniki:
•    4 jabłka
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    2 – 3 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Jabłka kładziemy na blachę z pergaminem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy aż skórką będzie mocno przypieczona a miąższ w środku miękki.
2.    Upieczone jabłka przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórki i gniazd nasiennych.
3.    Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę pokrojoną, czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia. Doprawiamy startą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Dorzucamy przetarty miąższ z jabłek i musztardę. Mieszamy i chwilę wszystko razem smażymy, doprawiając sokiem z cytryny.
4.    Gorącą konfiturę przekładamy do słoików.
Dobra rada:

Potrawa 3
Sandacz zapiekany z konfiturą z jabłek i cebulą
Składniki:
•    2 filety z sandacza
•    2 – 3 cebule dymki
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    2 suszone owoce kardamonu
•    3 łyżki konfitury z jabłek i musztardy (patrz przepis powyżej)
•    1 jabłko
•    1 łyżka soku z cytryny
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy. Na patelni z odrobiną oleju roztapiamy masło, mocno przesmażamy cebulę i czosnek, doprawiając solą, pieprzem, rozgniecionymi ziarnami kolendry, starta skórką z cytryny, po czym smażymy na wolnym ogniu aż do zbrązowienia cebuli.
2.    Przesmażoną cebule z czosnkiem przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego pergaminem.
3.    Filety z sandacza czyścimy, równamy wycinamy wszystkie ości,  Nacinamy skórę, doprawiamy pieprzem od strony skóry. Smażymy na patelni z odrobiną oleju aż skórka nabierze złotego koloru, potem podsmażamy od strony mięsa przez kilkanaście sekund, mięso ryby powinno pozostać w środku surowe.
4.    Podsmażoną rybę układamy skórą do dołu na cebuli w naczyniu żaroodpornym, układamy na wierzchu ryby warstwę konfitury z jabłek i musztardy, po czym pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut.
5.    Dopiero po upieczeniu rybę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dobra rada: do tej potrawy możemy podpiec na blasze lub suchej patelni przekrojone na pół ząbki czosnku i cząstki jabłka

Zobacz także