Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 211

Temat odcinka: Na kiszkę do Supraśla
Goście:  Maria Łukaszewicz, Ryszard Piwowarczyk

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Duszona jagnięcia pieczona pod babką ziemniaczaną z pieczarkami
Składniki:
•    2 cebule
•    800 g zmielonej łopatki jagnięcej
•    400 g pieczarek
•    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
•    ½ łyżeczki kminku
•    6 goździków
•    2 ząbki czosnku
•    400 g krojonych pomidorów z puszki
•    1 łyżka sosu Worcester
•    600 g startych surowych ziemniaków
•    ½ szklanki kaszy jęczmiennej
•    2 jajka
•    1 łyżka smalcu
•    2 łyżki bułki tartej
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Cebule kroimy w drobną kostkę i powoli, na bardzo małym ogniu smażymy, a w zasadzie suszymy w dużej ilości oleju. Smażymy aż cebula nabierze pięknego, bursztynowego koloru. Tak otrzymujemy olej cebulowy z wegetariańskimi skwarkami.
2.    Olej cebulowy do naczynia i na tym oleju przesmażamy zmieloną jagnięcinę,  doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso się ładnie podsmaży zalewamy czerwonym wytrawnym winem, od razu dorzucamy kminek i goździki, czosnek pokrojony w plasterki, krojone pomidory z puszki i sos Worcester. Wszystko dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
3.     Na drugiej patelni na cebulowym oleju podsmażamy pieczarki, pokrojone w cząstki. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.    Do startych ziemniaków dodajemy kaszę jęczmienną, jajka, podsmażone pieczarki, pieprz, sól oraz 2 łyżki skwarek wegetariańskich z cebuli. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
5.    Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem, przesypujemy bułka tartą, na spód układamy podsmażone mięso jagnięce z winem i pomidorami, z wierzchu przykrywamy masą ziemniaczaną z pieczarkami.
6.    Pieczemy w piecu nagrzanym do 180°C przez około 40 minut do godziny .

Potrawa 2
Kiszka ziemniaczana z kaszą gryczana i suszonymi pomidorami podana z zielonymi szparagami
Składniki:    
•    2 cebule
•    600 g starych surowych ziemniaków
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżeczka suszonego majeranku
•    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
•    3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•    2 łyżki palonej kaszy gryczanej
•    1 naturalny, gruby flak wieprzowy
•    1 pęczek zielonych szparagów
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
•    sznurek spożywczy do wiązania
Sposób przygotowania:
1.    Cebule kroimy w drobną kostkę i powoli, na bardzo małym ogniu smażymy, a w zasadzie suszymy w dużej ilości oleju. Smażymy aż cebula nabierze pięknego, bursztynowego koloru. Tak otrzymujemy olej cebulowy z wegetariańskimi skwarkami.
2.    Do startych surowych ziemniaków dorzucamy posiekany drobno czosnek, suszony majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, najlepiej świeżo rozgnieciony, 2 łyżki skwarek z cebuli, posiekane suszone pomidory, kaszę gryczaną, wszystko dokładnie mieszamy.
3.    Dobrze oczyszczony, wymoczony w wodzie z odrobiną soku z cytryny flak wieprzowy napełniamy niezbyt ściśle masą ziemniaczaną.
4.    Do naczynia żaroodpornego nalewamy trochę wody na dno, układamy napełnioną kiszkę, pieczemy w temperaturze 170 – 180°C przez 40 minut do godziny, kiszka powinna ładnie się zrumienić.
5.    Umyte zielone szparagi, same górne części przesmażamy kilka chwil na cebulowym oleju, doprawiamy solą i pieprzem.
6.    Upieczoną kiszkę kroimy na grube plastry i podajemy ze szparagami.
Dobra rada: możemy kiszkę przed pieczeniem przekłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby para mogła swobodnie uchodzić

Potrawa 3
Słodka babka ziemniaczana z jabłkami
Składniki:
•    300 g startych surowych ziemniaków
•    300 g puree z ugotowanych ziemniaków
•    2 jajka
•    3 łyżki suszonej żurawiny
•    3 łyżki rodzynek
•    50 ml whisky lub miodu pitnego lub żubrówki
•    3 twarde jabłka
•    1 łyżka miodu
•    1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    3 – 4 łyżki cukru
•    1 łyżka masła
•    2 łyżki bułki tartej
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Suszoną żurawinę i rodzynki zalewamy alkoholem (whisky, miód pitny, żubrówka) i macerujemy 12 godzin.
2.     Obrane jabłka pokrojone w grube kawałki przesmażamy chwilę na roztopionym na gorącej patelni miodzie z dodatkiem posiekanego świeżego imbiru i cynamonu.
3.    W misce łączmy starte surowe ziemniaki, ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę w stosunku 1 : 1, dorzucamy jajka, namoczone w alkoholu rodzynki i suszoną żurawinę, łyżkę cukru, mieszamy składniki, dorzucamy podsmażone z imbirem i cynamonem jabłka, masę dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
4.    Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą tortownicy, równamy wierzch i układamy na nim pergamin namoczony w wodzie, aby zabezpieczyć masę przed nadmiernym przypieczeniem z góry.
5.    Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35 – 40 minut, wyjmujemy z pieca, usuwamy pergamin, wierzch przesypujemy cukrem i zapiekamy jeszcze w mocno nagrzanym piekarniku przez 10 – 12 minut.

 

Zobacz także