Potrawa 1
Duszona jagnięcia pieczona pod babką ziemniaczaną z pieczarkami
Składniki:
• 2 cebule
• 800 g zmielonej łopatki jagnięcej
• 400 g pieczarek
• 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
• ½ łyżeczki kminku
• 6 goździków
• 2 ząbki czosnku
• 400 g krojonych pomidorów z puszki
• 1 łyżka sosu Worcester
• 600 g startych surowych ziemniaków
• ½ szklanki kaszy jęczmiennej
• 2 jajka
• 1 łyżka smalcu
• 2 łyżki bułki tartej
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Cebule kroimy w drobną kostkę i powoli, na bardzo małym ogniu smażymy, a w zasadzie suszymy w dużej ilości oleju. Smażymy aż cebula nabierze pięknego, bursztynowego koloru. Tak otrzymujemy olej cebulowy z wegetariańskimi skwarkami.
2. Olej cebulowy do naczynia i na tym oleju przesmażamy zmieloną jagnięcinę, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso się ładnie podsmaży zalewamy czerwonym wytrawnym winem, od razu dorzucamy kminek i goździki, czosnek pokrojony w plasterki, krojone pomidory z puszki i sos Worcester. Wszystko dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
3. Na drugiej patelni na cebulowym oleju podsmażamy pieczarki, pokrojone w cząstki. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Do startych ziemniaków dodajemy kaszę jęczmienną, jajka, podsmażone pieczarki, pieprz, sól oraz 2 łyżki skwarek wegetariańskich z cebuli. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem, przesypujemy bułka tartą, na spód układamy podsmażone mięso jagnięce z winem i pomidorami, z wierzchu przykrywamy masą ziemniaczaną z pieczarkami.
6. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180°C przez około 40 minut do godziny .
Potrawa 2
Kiszka ziemniaczana z kaszą gryczana i suszonymi pomidorami podana z zielonymi szparagami
Składniki:
• 2 cebule
• 600 g starych surowych ziemniaków
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
• 2 łyżki palonej kaszy gryczanej
• 1 naturalny, gruby flak wieprzowy
• 1 pęczek zielonych szparagów
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
• sznurek spożywczy do wiązania
Sposób przygotowania:
1. Cebule kroimy w drobną kostkę i powoli, na bardzo małym ogniu smażymy, a w zasadzie suszymy w dużej ilości oleju. Smażymy aż cebula nabierze pięknego, bursztynowego koloru. Tak otrzymujemy olej cebulowy z wegetariańskimi skwarkami.
2. Do startych surowych ziemniaków dorzucamy posiekany drobno czosnek, suszony majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, najlepiej świeżo rozgnieciony, 2 łyżki skwarek z cebuli, posiekane suszone pomidory, kaszę gryczaną, wszystko dokładnie mieszamy.
3. Dobrze oczyszczony, wymoczony w wodzie z odrobiną soku z cytryny flak wieprzowy napełniamy niezbyt ściśle masą ziemniaczaną.
4. Do naczynia żaroodpornego nalewamy trochę wody na dno, układamy napełnioną kiszkę, pieczemy w temperaturze 170 – 180°C przez 40 minut do godziny, kiszka powinna ładnie się zrumienić.
5. Umyte zielone szparagi, same górne części przesmażamy kilka chwil na cebulowym oleju, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Upieczoną kiszkę kroimy na grube plastry i podajemy ze szparagami.
Dobra rada: możemy kiszkę przed pieczeniem przekłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby para mogła swobodnie uchodzić
Potrawa 3
Słodka babka ziemniaczana z jabłkami
Składniki:
• 300 g startych surowych ziemniaków
• 300 g puree z ugotowanych ziemniaków
• 2 jajka
• 3 łyżki suszonej żurawiny
• 3 łyżki rodzynek
• 50 ml whisky lub miodu pitnego lub żubrówki
• 3 twarde jabłka
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 3 – 4 łyżki cukru
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki bułki tartej
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Suszoną żurawinę i rodzynki zalewamy alkoholem (whisky, miód pitny, żubrówka) i macerujemy 12 godzin.
2. Obrane jabłka pokrojone w grube kawałki przesmażamy chwilę na roztopionym na gorącej patelni miodzie z dodatkiem posiekanego świeżego imbiru i cynamonu.
3. W misce łączmy starte surowe ziemniaki, ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę w stosunku 1 : 1, dorzucamy jajka, namoczone w alkoholu rodzynki i suszoną żurawinę, łyżkę cukru, mieszamy składniki, dorzucamy podsmażone z imbirem i cynamonem jabłka, masę dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
4. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą tortownicy, równamy wierzch i układamy na nim pergamin namoczony w wodzie, aby zabezpieczyć masę przed nadmiernym przypieczeniem z góry.
5. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35 – 40 minut, wyjmujemy z pieca, usuwamy pergamin, wierzch przesypujemy cukrem i zapiekamy jeszcze w mocno nagrzanym piekarniku przez 10 – 12 minut.