Potrawa 1
Babeczki serowe z szynką
Składniki:
• 210 g mąki pszennej
• 70 g mąki gryczanej
• 3 jaja
• 1 łyżka cukru
• 100 g suszonych pomidorów
• 100 ml zalewy z suszonych pomidorów
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150-200 g sera Bursztyn
• 150 g szynki pokrojonej w drobną kostkę
• 2 ząbki czosnku
• 50 ml mleko
• 1 łyżeczka tymianku
• sól, pieprz grubo mielony, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Jajka oraz 1-1,5 łyżki cukru ubijamy na puszystą masę. Dodajemy 100 ml oleju z zalewy suszonych pomidorów, cały czas ubijając.
- Kroimy ser Bursztyn na kawałki i ścieramy go na tarce o grubych oczkach.
- Do miski przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ser, szynkę i drobno pokrojone suszone pomidory oraz posiekane ząbki czosnku, dokładnie wszystko mieszamy.
- Masę jajeczną rozrzedzamy mlekiem, cały czas ją ubijając. Wlewamy ją do miski z mąką, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Dodajemy drobno posiekany tymianek. Jak najszybciej przekładamy masę do worka do szprycowania i wyciskamy ją do foremek na babeczki.
- Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Potrawa 2
Omlet serowy z grasicą i kurkami
Składniki:
• 100 g kurek
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 700 g grasicy cielęcej
• 8 liści laurowych
• 8 ziaren ziela angielskiego
• 3-4 jaja
• ½ łyżki kwaśnej śmietany
• ½ łyżeczki masła
• sól i pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, tak aby odparować jak najwięcej wody. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu. Kiedy kurki są delikatnie podsmażone, dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Grasicę płuczemy w wodzie z sola 3 razy. Potem parzymy ją w osolonej lekko wodzie z dodatkiem łyżki cukru, liściem laurowym i zielem angielskim przez 3 – 5 minut, tak by była jeszcze surowa w środku. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy z błon .
- Łamiemy grasicę na mniejsze kawałki. Część zostawiamy w dużych elementach.
- Kiedy kurki są gotowe, zdejmujemy je z ognia i dorzucamy drobne kawałki grasicy. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażoną grasicę przekładamy na bok.
- Ścieramy ser na tarce o grubych oczkach. Trzy jajka mieszamy ze śmietaną, żeby omlet był delikatniejszy. Na patelnię wylewamy olej, a potem dorzucamy odrobinę zamrożonego masła. Czekamy, aż masło się rozpuści i wlewamy masę jajeczną ze śmietaną. Rozlewamy ją po całej powierzchni. Dodajemy podsmażone kawałki grasicy, podsmażone kurki i posiekany czosnek. Posypujemy pieprzem, a na wierzchu układamy starty ser.
- Omlet zawijamy łopatką, tak by był wysmażony z obu stron. Przekładamy na talerz i kroimy omlet na pół. Dekorujemy niewielką ilością mielonego pieprzu i odrobiną kwaśnej gęstej śmietany.
Dobra rada: Najważniejszą rzeczą przy przygotowaniu tej potrawy jest to, by nie przesuszyć ani omletu ani grasicy zbyt długim smażeniem.