Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 138

Temat odcinka: Czulent i ciulim
Goście: Gabriela Kucaj, Paweł Olczyk oraz Kacperek Kaczmarczyk

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Ciulim ze schabu wieprzowego z kaszą pęczak, pietruszką i dyni
Składniki:
•    300 g obranej dyni
•    3 pietruszki korzeniowe
•    2 ząbki czosnku
•    2 – 3 ogórki małosolne
•     1 ostra papryczka
•    500 g schabu wieprzowego w plastrach
•    ½ łyżeczki suszonego tymianku
•    1 limonka
•    1 szklanka kaszy pęczak
•    2 – 3 łyżki masła
•    ½ łyżeczki sosu Worcester
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Obraną dynię i pietruszkę korzeniową kroimy w kawałki, a ogórki małosolne i czosnek w plasterki.
2.    Na rozgrzaną patelnię lejemy odrobinę oleju, najpierw smażymy pietruszkę, aż nabierze ładnego złotego koloru i zmięknie. Potem dodajemy dynię, doprawiamy czosnkiem i tymiankiem, smażymy 3 – 4  minuty i przekładamy do miski. Usmażone warzywa doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki, dorzucamy do warzyw pokrojonego w plasterki małosolnego ogórka.
3.    Schab kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem, na patelnię po warzywach dolewamy nieco oleju i przesmażamy mięso na złoty kolor. W trakcie smażenia doprawiamy pokrojoną w plasterki ostrą papryczką.
4.    Do podsmażonego mięsa dodajemy kaszę pęczak i zalewamy 2 szklankami wody (w proporcji 2 objętości wody : 1 objętości kaszy). Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
5.    Potem na kaszy z mięsem układamy podsmażone warzywa, dodajemy masło i sos Worcester. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10  minut.
Dobra rada: przed jedzeniem skrapiamy potrawę świeżym sokiem z limonki lub cytryny

Potrawa 2
Ciulim z kaczki, kaszy gryczanej i miodu pitnego na ostro
Składniki:
•    4 uda kacze
•    3 cebule
•    4 ząbki czosnku
•    1 łyżka ziaren kolendry
•    1 – 2 ostre papryczki
•    2 kiszone ogórki
•    150 ml miodu pitnego
•    1 – 2 łyżki octu malinowego
•    1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
•    ½ pęczka świeżej mięty
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Uda kacze oddzielamy od kości, kroimy na grube kawałki wraz ze skórą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
2.    Do naczynia o grubym dnie wlewamy olej i układamy kawałki mięsa kaczego skórą do dołu. Kiedy skóra kacza mocno się wytopi, przewracamy mięso i obsmażamy z drugiej strony. Kiedy mięso nabierze ładnego, rumianego koloru, dorzucamy cebulę pokrojoną w grube cząstki i posiekany czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, utarte w moździerzu ziarna kolendry, kiszone ogórki pokrojone w kawałki. Wszystko podsmażamy na wytopionym kaczym tłuszczu, potem zalewamy miodem pitnym. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy ocet. Dusimy pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu.
3.    Po godzinie dodajemy kaszę gryczaną, dolewamy wody tak by proporcja płynu do kaszy była mniej więcej jak 1,8 : 1,  przykrywamy i dusimy na małym ogniu kolejne 30 minut do godziny, tak by mięso było bardzo miękkie.
4.    Gotową potrawę podajemy z listkami świeżej mięty.    .
Dobra rada: jeśli nie mamy octu malinowego, możemy go zastąpić innym octem owocowym

Potrawa 3
Ciulim z żeberek wieprzowych i ciecierzycy
Składniki:
•    1 kg żeberek wieprzowych
•    4 łyżki mąki pszennej razowej
•    3 ząbki czosnku
•    2 cebule
•    1 cytryna
•    8 goździków
•    3 – 4 liście laurowe
•    5 – 6 ziaren ziela angielskiego
•    250 g suchej ciecierzycy
•    1 łyżka miodu
•    ½ szklanki naparu kawy zbożowej
•    70 ml rumu
•    3 łyżki masła
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
•    listki młodego szczawiu do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Suchą ciecierzycę namaczamy w letniej wodzie przez 30 minut.
2.    Żeberka wieprzowe kroimy na nieduże kawałki, oprószamy je mąką razową i pieprzem.
3.    W naczyniu obsmażamy żeberka z każdej strony na mocno złoty kolor. Potem dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek, kawałki wyszorowanej i sparzonej wcześniej cytryny ze skórką, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
4.    Do żeberek dodajemy miód, kawę zbożową, rum, ciecierzycę wraz z częścią wody od namaczania. Na wierzchu układamy kawałki masła.
5.    Dusimy pod przykryciem przez 3 – 4 godziny, tak by żeberka były miękkie. Podajemy z młodymi listkami szczawiu.
Dobra rada: możemy też piec żeberka w wygrzanym piecu chlebowym, wówczas czas pieczenia to około 4 – 5 godzin

Zobacz także