Potrawa 1
Szaszłyki – cukierki z indyka i warzyw
Składniki:
• 1 kg piersi z indyka
• 3 kolorowe papryki
• 2 cukinie
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki musztardy
• 1 cytryna
• 2 łyżki miodu
• 400 g pomidorków koktajlowych
• 500 ml gęstego naturalnego jogurtu
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• pieprz biały mielony
• olej rzepakowy
• patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1. Mięso z piersi indyka kroimy w równą kostkę2 x 2 cm, podobnie kroimy też pozbawione gniazd nasiennych cukinie i papryki.
2. Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki, posiekaną świeżą bazylię, posypujemy białym pieprzem i polewamy olejem. Tak przygotowane warzywa marynujemy przez 20 minut.
3. Pokrojone mięso marynujemy w oleju rzepakowym, 1 łyżce musztardy, startej skórce i soku z cytryny, dokładnie wymieszane.
4. Na namoczone uprzednio w wodzie patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian pomidorki koktajlowe, mięso, cukinie i papryki (zostawiając wolne od składników patyczki po 3 – 4 cm z każdej strony).
5. Każdy szaszłyk zawijamy w odpowiednio przycięty kawałek pergaminu i zawijamy końce jak cukierek.
6. Gotowe szaszłyki układamy na niezbyt mocno rozpalonym grillu i pieczemy pod przykryciem przez 5 – 6 minut z każdej strony.
7. Sos: do miski przelewamy gęsty jogurt, dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę musztardy, posiekaną świeżą bazylię, olej rzepakowy i wszystko razem miksujemy na gładką jednolitą masę.
8. Upieczone szaszłyki rozwijamy z pergaminu i podajemy polane sosem
Dobra rada: owijanie mięsa w pergamin zapobiega skapywaniu tłuszczu na rozżarzone węgle, i powstawaniu szkodliwych związków, a przykrycie grilla zapobiega zapaleniu się pergaminu.
Potrawa 2
Pieczone frytki z marchewki
Składniki:
• 6 młodych marchewek
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 40 g sera typu parmezan
• olej rzepakowy
• folia aluminiowa i pergamin
Sposób przygotowania:
1. Na duży kwadrat folii aluminiowej kładziemy nico mniejszy kwadrat z pergaminu, zaciskamy każdą krawędź bardzo mocno i robimy kieszonkę, w której upieczemy marchewki.
2. Marchewki kroimy w słupki, jak większe frytki, polewamy olejem rzepakowym, posypujemy posiekaną bazylią i wkładamy do kieszonki z folii i pergaminu. Zaciskamy szczelnie brzegi.
3. Układamy na niezbyt mocno nagrzanym grillu i pieczemy po 10 minut z każdej strony.
4. Upieczone marchewki posypujemy starym parmezanem.
Dobra rada: ułóżmy marchewki w kieszonce w miarę równą warstwę, będą się piec równomiernie.
Potrawa 3
Koktajl z owoców i jogurtu
Składniki:
• 300 g mrożonych malin
• 300 g mrożonych truskawek
• 2 banany
• 1 mała łodyga rabarbaru
• 1 jabłko
• 1 łyżka miodu
• 1 l gęstego jogurtu naturalnego
• 2 łyżki posiekanej bazylii
Sposób przygotowania:
1. Do miksera przekładamy mrożone maliny, mrożone truskawki, pokrojone w plastry banany, miód, jabłko pokrojone w kawałki, wlewamy jogurt, dorzucamy posiekaną bazylię.
2. Całość miksujemy na gładką jednolitą masę, przelewamy do szklanek i podajemy.
Dobra rada: możemy użyć innych owoców, najlepiej sezonowych, zasad jest jedna- lepiej użyć owoców mrożonych niż niedojrzałych w sezonie.