Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 29

Temat odcinka: Grillowanie w przedszkolu  
Goście:  Edyta Kaczmarczyk, Przedszkole nr 139 w Warszawie; Alina Sekuła, Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi, dzieci z przedszkola nr 139 w Warszawie

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Szaszłyki – cukierki z indyka i warzyw
Składniki:
•    1 kg piersi z indyka
•    3 kolorowe papryki
•    2 cukinie
•    1 pęczek świeżej bazylii
•    3 ząbki czosnku
•    2 łyżki musztardy
•    1 cytryna
•    2 łyżki miodu
•    400 g pomidorków koktajlowych
•    500 ml gęstego naturalnego jogurtu
•    2 łyżki koncentratu pomidorowego
•    pieprz biały mielony
•    olej rzepakowy
•    patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1.    Mięso z piersi indyka kroimy w równą kostkę2 x 2 cm, podobnie kroimy też pozbawione gniazd nasiennych cukinie i papryki.
2.    Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki, posiekaną świeżą bazylię, posypujemy białym pieprzem i polewamy olejem. Tak przygotowane warzywa marynujemy przez 20 minut.
3.    Pokrojone mięso marynujemy w oleju rzepakowym, 1 łyżce musztardy, startej skórce i soku z cytryny, dokładnie wymieszane.
4.    Na namoczone uprzednio w wodzie patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian pomidorki koktajlowe, mięso, cukinie i papryki (zostawiając wolne od składników patyczki po 3 – 4 cm z każdej strony).
5.    Każdy szaszłyk zawijamy w odpowiednio przycięty kawałek pergaminu i zawijamy końce jak cukierek.
6.    Gotowe szaszłyki układamy na niezbyt mocno rozpalonym grillu i pieczemy pod przykryciem przez 5 – 6 minut z każdej strony.
7.    Sos: do miski przelewamy gęsty jogurt, dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę musztardy, posiekaną świeżą bazylię, olej rzepakowy i wszystko razem miksujemy na gładką jednolitą masę.
8.    Upieczone szaszłyki rozwijamy z pergaminu i podajemy polane sosem
Dobra rada: owijanie mięsa w pergamin zapobiega skapywaniu tłuszczu na rozżarzone węgle, i powstawaniu szkodliwych związków, a przykrycie grilla zapobiega zapaleniu się pergaminu.

Potrawa 2
Pieczone frytki z marchewki
Składniki:
•    6 młodych marchewek
•    1 pęczek świeżej bazylii
•    40 g sera typu parmezan
•    olej rzepakowy
•    folia aluminiowa i pergamin
Sposób przygotowania:
1.    Na duży kwadrat folii aluminiowej kładziemy nico mniejszy kwadrat z pergaminu, zaciskamy każdą krawędź bardzo mocno i robimy kieszonkę, w której upieczemy marchewki.
2.    Marchewki kroimy w słupki, jak większe frytki, polewamy olejem rzepakowym, posypujemy posiekaną bazylią i wkładamy do kieszonki z folii i pergaminu. Zaciskamy szczelnie brzegi.
3.    Układamy na niezbyt mocno nagrzanym grillu i pieczemy po 10 minut z każdej strony.
4.    Upieczone marchewki posypujemy starym parmezanem.
Dobra rada: ułóżmy marchewki w kieszonce w miarę równą warstwę, będą się piec równomiernie.
Potrawa 3
Koktajl z owoców i jogurtu
Składniki:
•    300 g mrożonych malin
•    300 g mrożonych truskawek
•    2 banany
•    1 mała łodyga rabarbaru
•    1 jabłko
•    1 łyżka miodu
•    1 l gęstego jogurtu naturalnego
•    2 łyżki posiekanej bazylii
Sposób przygotowania:
1.    Do miksera przekładamy mrożone maliny, mrożone truskawki, pokrojone w plastry banany, miód, jabłko pokrojone w kawałki, wlewamy jogurt, dorzucamy posiekaną bazylię.
2.    Całość miksujemy na gładką jednolitą masę, przelewamy do szklanek i podajemy.
Dobra rada: możemy użyć innych owoców, najlepiej sezonowych,  zasad jest jedna- lepiej użyć owoców mrożonych niż niedojrzałych w sezonie.

Zobacz także