Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 42

Tytuł odcinka: Kapusta kiszona – zdrowie z beczki.
Goście: Jerzy Kramaszewski, Rafał Kleśta-Nawrocki, Helena Nawrocka.

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1.
Jagnięcina w kiszonej kapuście, z wędzonymi śliwkami, jabłkami i cynamonem.
Składniki:
•    1,5 kg mięsa z udźca jagnięcego bez kości
•    1 por
•    1 seler
•    3 pietruszki korzeniowe
•    1 ostra papryczka
•    4 ząbki czosnku
•    3 cebule
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    6 – 7 liści białej surowej kapusty
•    1 kg kiszonej kapusty z sokiem
•    4 laski cynamonu
•    6 suszonych, wędzonych śliwek
•    100 g suszonych jabłek
•    1 cytryna
•    200 ml białego wytrawnego wina
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Mięso z udźca jagnięcego bez kości kroimy w duże kawałki, doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem.
2.    Do nagrzanego  kociołka myśliwskiego wlewamy olej i partiami smażymy mięso na ładny brązowy kolor z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy do miski.
3.    W kociołku na oleju przesmażamy następnie pokrojone w duże kawałki warzywa: pora, selera, pietruszki, cebule pokrojone w ćwiartki i czosnek w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziarnami kolendry. Podsmażone warzywa przekładamy na bok do mięsa.
4.    W kociołku układamy na dnie i po bokach warstwę z liści surowej kapusty, na to kładziemy warstwę kiszonej kapusty, dorzucamy 2 połamane laski cynamonu, 3 porwane suszone śliwki, kilka suszonych jabłek. Przykrywamy to warstwą przesmażonego mięsa z warzywami. Dokładnie tak samo układamy kolejną warstwę: kiszona kapusta, cynamon, śliwki, jabłka, mięso, przesmażone warzywa. Na wierzch kładziemy jeszcze kiszoną kapustę, zalewamy sokiem z kapusty i białym winem i dokładnie okładamy z wierzchu liśćmi surowej kapusty.
5.    Kociołek przykrywamy, dobrze skręcamy, ustawiamy w ognisku i pieczemy w żarze przez dwie godziny.
6.    Upieczone mięso z kiszoną kapustą i warzywami przekładamy na talerze, polewamy wszystko sosem.
Dobra rada: możemy też takie danie upiec w żeliwnej gęsiarce czy brytfannie w piekarniku, trzeba tylko cały czas piec pod przykryciem.

Potrawa 2.
Żołądki drobiowe z kiszoną kapustą w sosie curry.
Składniki:
•    2 ząbki czosnku
•    2 łyżki przyprawy curry
•    1 ostra papryczka
•    1 limonka
•    1 kłącze świeżego imbiru
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 kg żołądków drobiowych
•    400 g kiszonej kapusty, najlepiej ukiszonej w całej główce
•    2 twarde gruszki
•    400 ml mleczka kokosowego
•    4 liście laurowe
•    6 ziaren ziela angielskiego
•    sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczone żołądki drobiowe wkładamy do wody, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, sporo plasterków świeżego imbiru. Można dorzucić trochę cebuli i selera. Gotujemy na wolnym ogniu, aż żołądki będą miękkie. Studzimy i odcedzamy, wywar z gotowania zostawiamy.
2.    Przygotowujemy pastę z curry. Na deskę wysypujemy przyprawę curry, dorzucamy posiekane ząbki czosnku, posiekaną ostrą papryczkę, startą skórkę z limonki, drobno posiekany świeży imbir, utarte w moździerzu ziarna kolendry, posiekaną świeżą kolendrę. Wszystko razem siekamy, po czym ucieramy nożem na desce na gęstą pastę.
3.    Żołądki marynujemy w połowie przygotowanej pasty curry, z dodatkiem oleju i soli. Kapustę kroimy w kostkę, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większe kawałki.
4.    Zamarynowane żołądki smażymy na rozgrzanym oleju. Do podsmażonych żołądków dorzucamy kapustę kiszoną, gruszki. Chwilę smażymy, po czym zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i szklanką wywaru z gotowania żołądków.
5.    Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut.
6.    Gotową potrawę przekładamy na talerze, dekorując plasterkami ostrej papryczki i listkami świeżej kolendry.
Dobra rada: zamiast żołądków drobiowych możemy też użyć udek kurczaka. Kapusta ukiszona w całej główce ma bardziej wyrazisty, ostrzejszy smak i aromat.

Zobacz także