Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 236

Temat odcinka: Zapomniane potrawy wigilijne
Goście:  Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Placek drożdżowy z karpiem, kapustą i grzybami

Składniki:

  • 2 filety karpia bez skóry i ości
  • 1 szklanka suszonych, obgotowanych i drobno pokrojonych grzybów
  • 1 – 2 szklanki kiszonej kapusty, przesiekanej i obgotowanej
  • 1 por – tylko biała część
  • 2 łyżki obłuskanych ziaren siemienia konopnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 500 g mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania
  • 5 – 7 g drożdży
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Na nagrzanej patelni z odrobiną oleju przesmażamy filety karpia doprawione pieprzem. Smażymy krótko aby pozostał soczysty. Przekładamy na deskę, studzimy. Drobno siekamy.
  2. Na tej samej patelni przesmażamy obgotowane i drobno posiekane suszone grzyby, obgotowaną, przesiekaną kiszoną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem. Chwilę smażymy i lekko przesmażonych składników dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pora. Wszystko razem dusimy na małym ogniu, można dodać nieco oleju, smażymy powoli aby pozbyć się nadmiaru wilgoci z grzybów i kapusty. Farsz do placka powinien być w miarę suchy. Przekładamy do miski, dorzucamy przesiekanego karpia, mieszamy i całość studzimy.
  3. Ciasto drożdżowe: łączymy składniki ciasta czyli mąkę, drożdże, mleko i roztopione masło, zarabiamy, zostawiamy do wyrośnięcia, przebijamy czy mieszamy czyli wyrabiamy po czym ponownie zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  4. Na desce lekko przesypanej mąką z porcji ciasta formujemy płaski placek, nakładamy farsz z grzybów, kapusty i karpia, Zawijamy farsz ciastem, dokładnie zlepiamy brzegi, po czym na desce uklepujemy palcami placek z farszem, nadając mu jak najbardziej płaski kształt.
  5. Na nagrzaną patelnię z olejem układamy placki, smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Smażymy powoli, aby ładnie wypiec ciasto w środku i nie spalić go z wierzchu. Placki smażymy po kolei.

Dobra rada: można też takie placki upiec w nagrzanym piekarniku,

 

Potrawa 2

Piernikowy łosoś z sosem z siemienia konopnego i szafranu 

Składniki:

  • 1 filet z łososia
  • 400 ml wywaru rybnych lub z ości rybich
  • 1 szklanka obłuskanych ziaren konopnych
  • 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
  • 1 kawałek suchego piernika gastronomicznego
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 mała szczypta szafranu
  • 50 g masła
  • 1 cytryna
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Do nagrzanej patelni przelewamy wywar rybny, zagotowujemy, dodajemy obłuskane ziarna konopne, posiekaną suszoną żurawinę. doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 15 – 20 minut. Kiedy konopie lekko się podgotują, dolewamy słodką śmietankę i dorzucamy szafran. Gotujemy dalej na wolnym ogniu aż sos pięknie zżółknie od szafranu i stanie się gesty i zawiesisty. Na koniec rozprowadzamy w sosie świeże masło i doprawiamy startą skórką i sokiem z cytryny.
  2. Filet łososia dzielimy na porcje jednakowej grubości. Doprawiamy rybę z obu stron pieprzem oraz startym piernikiem. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złoty kolor, ale krótko, tak by mięso pozostało w środku soczyste. Cieńsze kawałki ryby smażymy krócej, grubsze nieco dłużej. Do smażenia ryby dorzucamy pokrojoną w kostkę pietruszkę i smażymy razem.
  3. Zdejmujemy rybę, smażymy dalej pietruszkę, dodając trochę posiekanej suszonej żurawiny, chwilę smażymy razem.
  4. Na talerze wylewamy sos – polewkę z konopi i szafranu, wykładamy rybę, posypujemy wszystko podsmażoną pietruszką z żurawiną. Można też ewentualnie na końcu posolić rybę.

Dobra rada: obłuskane siemię konopne można dostać w niektórych sklepach już gotowe, łupinki konopi są dość twarde

 

 

Potrawa 3

Litewskie „śliziki” z sosem karmelowym z kasztanami

Składniki:

  • 500 g ciasta drożdżowego
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka ugotowanych kasztanów jadalnych
  • 2 – 3 łyżki maki pszennej do podsypania
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wysypujemy cukier i powoli roztapiamy go na złoty karmel, dodajemy miód, a kiedy miód zacznie się pienić, wlewamy śmietankę i mleko. Doprawiamy startą skórką i sokiem z cytryny, dorzucamy suszoną żurawinę oraz grubo pokruszone ugotowane kasztany.  Chwilę dusimy i odstawiamy.
  2. Drożdżowe ciasto rozciągamy na wałeczki tak jak na kopytka, kroimy nożem na małe kawałki, takie jak małe kopytka.
  3. Gotujemy partiami we wrzątku, przez kilka minut licząc od wypłynięcia. Można też takie kluseczki drożdżowe upiec w piekarniku na złoty kolor – tak robi się je współcześnie na Litwie.
  4. Odcedzone kluski „śliziki” wykładamy na talerz i polewamy sosem karmelowym z kasztanami.

Dobra rada: do tej potrawy możemy wykorzystać kawałek ciasta drożdżowego, jaki zostanie nam po zrobieniu na przykład  świątecznych makowców

 

Zobacz także