Potrawa 1
Dojrzewający stek z antrykotu z glazurą z rokitnika i fasolką szparagową
Składniki:
- 2 dojrzewające na sucho steki z antrykotu
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 1 cytryna
- 3 łyżki posiekanego szczypioru od dymki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki pokruszonych orzechów pistacjowych
- 3 – 4 łyżki owoców rokitnika po nalewce
- 1 łyżka konfitury, najlepiej cytrynowej lub miodu
- 3 łyżki sosu Worcester
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Wyjęty z lodówki stek z antrykotu marynuj w pieprzu i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Oczyszczoną fasolkę szparagową przełóż na patelnię, dolej trochę wody, paruj pod przykryciem kilka minut. Kiedy woda odparuje w całości, dolej trochę oleju, dorzuć łyżkę masła, a kiedy masło się roztopi i lekko podpiecze, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, trochę posiekanej ostrej papryczki, startej skórki z cytryny, orzechów pistacjowych, pieprzu, soli. Podsmaż chwilę wszystko razem, na koniec dodaj posiekany szczypior.
- Na patelnię po fasolkę przełóż owoce rokitnika po nalewce, konfiturę, sos Worcester, ocet jabłkowy, zagotuj wszystko razem, chwilę podsmaż, po czym dodaje 2 łyżki masła. Dobrze połącz masło z pozostałymi składnikami. Sos powinien nabrać jedwabistej i szklistej konsystencji.
- Ogrzanego steka posmaruj olejem, połóż na mocno rozgrzaną suchą patelnię lub płytę. Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony na mocno brązowy kolor. Odstaw na deskę na 3 – 4 minuty, aby mięso odpoczęło.
- Steka podawaj z fasolką i sosem z owoców rokitnika, i dopiero teraz przed samym podaniem posól mięso.
Dobra rada: stek z antrykotu (angielska nazwa rib eye steak) dojrzewający, może być sprzedawany bez lub z kością
Potrawa 2
Stek z antrykotu pieczony z glazurą z trześni i pieczarkowym puree
Składniki:
- 600 ugotowanych, mączystych ziemniaków
- 300 g brązowych pieczarek
- ½ gałki muszkatołowej
- ½ szklanki mleka
- 150 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 4 – 5 łyżek owoców trześni po nalewce
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Sriracha
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały brokuł
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Pieczarkowe puree: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę na puree. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przesmaż dobrze na patelni z olejem na mocno rumiany kolor, tak by straciły jak najwięcej wilgoci. Dopraw pieprzem i solą.
- Do ziemniaków zetrzyj gałkę muszkatołową, dodaj mleko, pieprz, sól, pół kostki masła, dokładnie i długo wyrabiaj masę, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec dobrze wymieszaj z podsmażonymi pieczarkami.
- Glazura do steka: zeszklij na patelni z olejem drobno posiekany czosnek, dodaj owoce trześni po nalewce, sos sojowy, sos Sriracha, kawałek masła. Czekaj aż sos ładnie się zredukuje i powstanie szklista glazura. Na koniec dopraw miodem.
- Taką glazurą pokryj powierzchnię steka, wyjętego wcześniej z lodówki, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez kilka, kilkanaście minut. Mięso powinno być lekko krwiste w środku, a glazura z trześni łanie się zapiec.
- Podawaj takiego steka z pieczarkowym puree oraz ugotowanym brokułem, lekko podpieczonym na patelni z olejem.
Dobra rada: owoce trześni to owoce dawnej odmiany dzikiej wiśni zwanej też ptasią wiśnią lub dziką czereśnią, jeśli nie masz trześni możesz użyć innych owoców po nalewce, choćby zwykłej wisni
Potrawa 3
Ser fet pieczony z mirabelką na sałatce
Składniki:
- 200 g sera feta w kawałku, dość twardego
- 4 -5 łyżek owoców mirabelki po nalewce
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki uprażonych, solonych orzechów pistacjowych
- 2 – 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
- 100 g liście młodego szpinaku
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa
Sposób przygotowania:
- Osuszony ser fata pokrój na kawałki, posmaruj je olejem, połóż na patelni i smaż, aż skórka zrobi się rumiana.
- Zrób glazurę do sera. Do miseczki przełóż mirabelkę po nalewce, dodaj trochę startej skórki i soku z cytryny, miód, pokruszone nożem orzechy pistacjowe, ocet balsamiczny, oliwę, posiekany tymianek. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Ułóż przygotowaną glazurę na kawałki ser feta na patelni, zostawiając trochę na później. Przełóż ser z glazurą do piekarnika, piecz jeszcze kilka minut, aby glazura ładnie się zapiekła.
- Na talerzu ułóż liście szpinaku, dorzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ułóż ser z glazurą z mirabelki, polej wszystko pozostałą glazurą.
Dobra rada: ser feta wraz z glazurą możesz też upiec w piekarniku w 220°C przez 15 minut