Potrawa 1
Pasta ze śledziem, czyli śląska „hekele” z pieczonym ziemniakiem
Składniki:
- 2 filety solonego śledzia
- 3 – 4 gałązki świeżego majeranku
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka jasnego piwa
- 2 – 3 ziemniaki
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 kiszone ogórki
- 1 – 2 cebule dymki (tylko biała część)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 – 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
- 6 – 7 owoców nasturcji wraz z listkami (opcjonalnie)
- sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe zalewamy mieszaniną piwa, octu i cukru, dorzucamy gałązki świeżego majeranku i odkładamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Ziemniaki wyszorowane, ze skórką, parujemy pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonego wrzątku do miękkości.
- Do miski przekładamy ugotowane jaja drobno posiekane, pokrojone w kostkę kiszone ogórki, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz wyjętego z zalewy, osuszonego i pokrojonego w kostkę śledzia.
- Do tych składników dodajemy musztardę, majonez, pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy solą.
- Pastę podajemy z przekrojonymi na pół ziemniakami, jeśli mamy dekorujemy owocami i listkami nasturcji.
Dobra rada: Jeśli mamy dostęp do żywego ognia (ognisko, palenisko kuchenki opalanej drewnem, etc.) możemy dodatkowo ziemniaki opiec
Potrawa 2
Pyry z wędzonym gzikiem i stekiem wołowym
Składniki:
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 250 g tłustego sera twarogowego
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- ½ szklanki ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej
- 1 łyżka pasty z mielonej ostrej papryczki
- 1 limonka
- 4 – 5 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1 – 2 steki z dojrzewającej wołowiny
- 1 garść siana
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki, smażymy powoli na niezbyt mocno nagranej patelni z olejem na rumiany kolor, odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Olej po smażeniu czosnku zostawiamy na patelni.
- Gzik: do miski kruszymy w dłoniach ser twarogowy, dodajemy kwaśną gęstą śmietanę, sól, pieprz, ugotowaną kaszę gryczaną, pastę z ostrej papryczki, startą skórkę i sok z limonki, delikatnie mieszamy.
- Ugotowane ziemniaki w mundurkach, czyli ze skórką przykrywamy sianem w stalowym naczyniu, podpalamy. Kiedy siano się spali i pojawi się sporo dymu, nakrywamy naczynie odwróconą do góry dnem miską, „łapiemy” dym i przenosimy na miskę z gzikiem. Zostawiamy ją na kilka, kilkanaście minut, aby gzik przeszedł aromatem dymu. Potem jeszcze raz mieszamy dokładnie, lekko rozcierając.
- Steki, wyjęte pół godziny wcześniej z lodówki, doprawiamy pieprzem z obu stron.
- Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na oleju, który został po smażeniu czosnku. Smażymy po 1,5 do 2 minut z każdej strony, jeśli chcemy, by steki były krwiste w środku, jeśli wolimy bardziej wysmażone, to dłużej. Przesmażone mięso odkładamy na bok na 3 – 4 minuty, aby odpoczęło. Potem kroimy w paseczki.
- Mięso podajemy z wędzonym gzikiem i wędzonymi ziemniakami oraz podpieczonymi płatkami czosnku. Dopiero na końcu ewentualnie doprawiamy mięso solą.
Dobra rada: uważajmy, aby nie przypalić czosnku, bo staje się gorzki.
Potrawa 3
Plińce z pomoćką z grzybowym aromatem
Składniki:
- 250 g tłustego twarogowego sera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 4 suszone grzyby (podgrzybki lub prawdziwki)
- 1 łyżka odsączonych kaparów
- 500 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 jajo
- 200 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka pszennej mąki
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy, kroimy w drobną kostkę.
- Drobno przesiekane świeże kurki przesmażamy na oleju na mocno brązowy kolor, podobnie przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kilka kurek w całości zostawiamy do dekoracji i przesmażamy je krótko na patelni przed samym podaniem.
- Grzybowa pomoćka: do miski przekładamy pokruszony twaróg, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i suszone, ugotowane grzyby, przesiekane kapary, kwaśną gęstą śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Plińce: do ugotowanych, przeciśniętych przez paskę ziemniaków dodajemy jajo, przesmażone kurki, przesmażoną na lekko rumiany kolor cebulę, mieszamy, dorzucamy mąkę, sól, pieprz, mieszamy. Masa powinna być w miarę gęsta.
- Z masy formujemy placuszki i obsmażamy je na patelni z olejem z obu stron na złoty kolor, na niezbyt mocno nagrzanej patelni, aby dobrze wysmażyć je w środku, a skórka była chrupiąca.
- Placki – plince podajemy z pomoćką i podsmażonymi na chrupko kurkami.
Dobra rada: możemy plińce z pomoćką udekorować grubo pokrojonym szczypiorem