Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 163

Temat odcinka: Warszawska kuchnia wiślana
Goście: Andrzej Stański, Fundacja Szerokie Wody

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pieczone kluski ziemniaczane z kurkami
Składniki:
•    800 g ziemniaków
•    5 – 6 suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
•    2 łyżki mąki gryczanej
•    6 łyżek maki pszennej
•    1 pęczek świeżej szałwii
•    350 g świeżych kurek
•    1 ząbek czosnku
•    100 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    1 cytryna
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Ziemniaki obieramy i ścieramy Na tarce o drobnych oczkach, jak na placki. Do startych ziemniaków dorzucamy starte w mikserze na proszek suszone grzyby, mąkę pszenną, mąkę gryczaną, czerwoną cebulę pokrajaną w drobną kostkę, posiekaną świeżą szałwię, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
2.    Na rozgrzaną blachę lub suchą patelnię o grubym dnie wykładamy niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formują podłużne niewielkie kluseczki wielkości kopytek. Opiekamy je z obu stron na mocno złoty kolor.
3.    Na patelnię z olejem wrzucamy oczyszczone i umyte kurki, smażymy kilka minut, tak by pozostały chrupkie. Dodajemy listki świeżej szałwii i kwaśną śmietanę. Chwilę redukujemy sos, dorzucamy podpieczone kluseczki, doprawiamy startą skórką z cytryny, smażymy aż sos zgęstnieje. Podajemy z listkami szałwii..
Dobra rada: kurki smażymy partiami, aby je dobrze podsmażyć, a nie udusić, i krótko by pozostały jędrne

Potrawa 2
Kanapka z sałatką z duszonej jagnięciny
Składniki:
•    400 uduszonej łopatki jagnięcej
•    2 – 3 cebule dymki
•    1 ostra papryczka
•    1 limonka
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 ząbek czosnku
•    2 – 3 łyżki majonezu
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 łyżeczka wędzonej papryczki chipotle
•    1 łyżeczka miodu
•    1 bagietka
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Łopatkę jagnięca doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoto z każdej strony, wkładamy do żaroodpornego naczynia, można dorzucić gałązki rozmarynu, ząbki czosnku, cebulę, trochę pokrojonych w kawałki warzyw korzeniowych, można dolać nieco wina i wody, Dusimy pod przykryciem przez 2 – 2,5 godziny 1 temperaturze 170 – 180°C. Zostawiamy do ostudzenia w naczyniu.
2.    Upieczone mięso rwiemy dłońmi na małe kawałki, usuwając kostki i chrząstki. Do mięsa dodajemy cebulę dymkę (białą część) pokrojoną w pół plastry, oliwę, posiekaną ostrą papryczkę, sok z limonki, posiekany szczypior od dymki, posiekaną świeżą kolendrę, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
3.    Sos do kanapki: w naczyniu łączymy majonez, kwaśną gęstą śmietanę, posiekany ząbek czosnku, wędzoną papryczkę chipotle, miód, sól, pieprz, Wszystko dokładnie mieszamy.
4.    Bagietkę kroimy na mniejsze części, które przekrajamy wzdłuż na pół. Skrapiamy bagietki oliwą od strony miąższu, i układamy skórką do góry na rozgrzanej patelni. Smażymy na lekko złoty kolor.
5.    Na połówkę bagietki nakładamy sos, potem sałatkę z duszonej jagnięciny, polewamy sosem, przykrywamy drugą połówką.
Dobra rada: taką sałatkę możemy też przyrządzić z upieczonej wieprzowej karkówki lub pieczonej wołowiny

Potrawa 3
Marynowane żeberka z pieczonym chlebkiem i sałatką
Składniki:
•    1 kg żeberek wieprzowych
•    1 szklanka octu piwnego
•    1 szklanka octu balsamicznego
•    2 łyżki sosu Worcester
•    1 łyżka miodu
•    1 – 2 cebule
•    ½ cytryny
•    1 pęczek świeżej szałwii
•    500 g żytniego ciasta chlebowego na zakwasie
•    2 – 3 łyżki mąki pszennej
•    ‘3 – 4 łyżki mąki gryczanej
•    3 rodzaje sałaty: dębolistna czerwona, dębolistna zielona i lollo zielona
•    ½ pęczka świeżej mięty
•    3 zielone pomidory
•    50 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    1 łyżka masła
•    250 świeżych kurek
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Marynata do żeberek: w żaroodpornym naczyniu łączymy ocet piwny i balsamiczny, sos Worcester, miód, sól, pieprz, cebule pokrajane wpół plastry. W takie marynacie trzymamy żeberka przez 24 godziny.
2.    Do naczynia dorzucamy kilka cząstek cytryny ze skórką, liście świeżej szałwii, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2 – 2,5 godziny. Żeberka powinny być miękkie.
3.    Chlebki pieczone na blasze: do ciasta chlebowego dodajemy mąkę pszenną i dokładnie mieszamy. Deskę przesypujemy mąką gryczaną i dokładnie wyrabiamy ciasto, aby było plastyczne. Ciasto dzielimy na części, a z każdej formujemy duży podłużny placek o grubości około 1 cm.
4.    Placki pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie z obu stron, tak by skórka była chrupiąca a wnętrze lekko wilgotne.
5.    Na patelni roztapiamy masło i smażymy krótko oczyszczone i umyte kurki, kilka minut, tak by pozostały jędrne. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
6.    W misce łączymy porwane listki 3 rodzajów sałat, pokrojone w plastry zielone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i kwaśną gęstą śmietaną.
7.    Z uduszonych żeberek usuwamy kostki, kroimy na mniejsze kawałki, podajemy na pieczonych chlebkach z sałatą i kurkami.
Dobra rada: żeberka są gotowe, kiedy kostki prawie same wychodzą z mięsa

Zobacz także