Potrawa 1
Grillowana młoda kapusta z łososiem na liściach porzeczki i sosem z palonych pieczarek
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 250 pieczarek
- 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 1 – 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki małych kaparów
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wyłuskanych orzeszków pistacjowych
- ¼ łyżeczki oleju sezamowego
- 500 g filetu z łososia ze skórą
- 3 – 4 gałązki z liśćmi młodej porzeczki
- sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa
Sposób przygotowania:
- Sos z palonych pieczarek: oczyszczone pieczarki, pozbawione ogonków, kroimy w poprzek kapelusza na pół, skrapiamy olejem, układamy na rozgrzanej płycie, grillu lub suchej patelni o grubym dnie. Mocno opiekamy na brązowo z obu stron.
- Pieczone pieczarki kroimy w drobne paseczki, łączymy z kwaśną gęstą śmietaną, pieprzem, solą, posiekanym świeżym tymiankiem, mieszamy i odstawiamy.
- Marynata – salsa do kapusty: w misce łączymy ostrą papryczkę pokrojoną w cienkie paseczki, czosnek w plasterki, małe kapary, miód, rozgniecione nożem na desce orzeszki pistacjowe, lekko uprażone, olej sezamowy, pieprz, sól, startą skórkę i sok z limonki oraz dobrą oliwę. Mieszamy, odstawiamy na 10 – 15 minut.
- Moda kapusta z łososiem: łososia marynujemy w pieprzu i oleju, układamy na rozgrzanej płycie lub grillu skórą do dołu. Kiedy dobrze się dopiecze od strony skóry, podpiekamy chwilę od strony mięsa, układamy na liściach młodej porzeczki i finalnie dopiekamy całość.
- Obok układamy kapustę, przeciętą na pół, posmarowaną olejem, opiekamy na płycie lub grillu z obu stron.
- Na dno talerza wykładamy sos z palonych pieczarek grillowaną kapustę, kawałki ryby, polewamy wszystko marynatą. Zdjętą skórkę z upieczonej ryby kładziemy na chwilę na płytę, podpiekamy aż stanie się sztywna i chrupka. Dekorujemy nią talerz.
Dobra rada: można też kapustę pokroić na ćwiartki, łatwiej będzie je opiekać na płycie lub grillu
Potrawa 2
Placek z młodej kapusty z łososiem pacyficznym i majonezem z lubczyku
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 młoda marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 8 – 10 łyżek mąki pszennej razowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 żółtka
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka musztardy Dijon
- ½ pęczka świeżego lubczyku
- 1 łyżka octu gruszkowego lub winnego
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Jedną cebulę drobno siekamy i powoli, na małym ogniu wyprażamy w sporej ilości oleju na bursztynowe „skwarki”. Odstawiamy.
- Placek z kapusty: liście młodej kapusty szatkujemy w drobne paseczki, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, wszystko mieszamy razem.
- Jaja wybijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy mąkę razową, proszek do pieczenia i mieszamy, tak by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto łączymy z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy wszystko prażoną cebulką z olejem, startą skórką, sokiem z limonki i posiekaną świeżą kolendrą. Całość dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię ze sporą porcją oleju wykładamy zmieszane ciasto z warzywami, formując okrągły placek grubości około 2 cm. Opiekamy go powoli z obu stron na mocno brązowy kolor. Lepiej robić to powoli, na małym ogniu, aby nie spalić z zewnątrz, a dopiec go w środku.
- Majonez z lubczyku: do miski przekładamy żółtka, sól, cukier, ocet, mieszamy dokładnie, dodajemy musztardę, dokładnie utarty w moździerzu lub blenderze lubczyk z solą i dwoma łyżkami oleju z cebulki. Mieszamy dalej, dolewając małymi porcjami olej od prażenia cebulki, aż do uzyskania gęstej konsystencji majonezu.
- Łososia kroimy w paski grubości 2 cm ze skórą, skrapiamy olejem, obsmażamy na patelni z obu stron.
- Usmażony placek z kapusty podajemy z kawałkami łososia, polewamy lubczykowym majonezem z rożka z pergaminu lub z torebki foliowej z uciętym rogiem. Dekorujemy listkami lubczyku i kolendry.
Dobra rada: zamiast proszku do pieczenia można użyć sody oczyszczonej
Potrawa 3
Prażona młoda kapusta z sosem ogórkowym
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 100 g masła
- 2 kolorowe ostre papryczki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 limonka
- 2 świeże ogórki
- 3 ogórki konserwowe
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Młodą kapustę kroimy na pół. Do naczynia wlewamy minimalna ilość wody, wkładamy dwie połówki kapusty, parujemy pod przykryciem 7 – 10 minut.
- Do kapusty dorzucamy łyżkę masła, dolewamy trochę oliwy. Prażymy chwilę kapustę na maśle z oliwę aż do zarumienienia masła. Wyjmujemy kapustę.
- Do naczynia przekładamy kolejną porcję masła, kiedy masło się roztopi dolewamy nieco wody i przekładamy ostrą papryczkę pokrojoną w paseczki, czosnek w plasterki, szalotki w grubą kostkę, łyżeczkę pokrojonej w cienkie paseczki skórki z limonki, ogórki świeże i konserwowe pokrojone w kostkę. Chwilę wszystko prażymy na maśle doprawiając sola i pieprzem oraz sokiem z limonki.
- Przypieczoną kapustę polewamy sosem i podajemy.
Dobra rada: potrawę dekorujemy dostępnym nam ziołem