Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 209

Temat odcinka: Czas na jajka
Goście:  Katarzyna Suflida, GPR Suflidowo

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Omlet ze śledziem i szparagami

Składniki:
•    2 kromki razowego pieczywa wieloziarnistego
•    1 łyżka masła
•    1 cebula
•    2 – 3 łyżki octu spirytusowego
•    6 jajek
•    1 pęczek młodego szczypiorku
•    1 łyżka odsączonych kaparów
•    1 cytryna
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    2 filety śledzia holenderskiego matiasa
•    6 zielonych szparagów
•    sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Na patelni z olejem dorzucamy masło, kiedy masło się roztopi układamy kromki chleba, smażymy tak b y skórka była brązowa i chrupiąca, a miąższ miękki. Odsączamy na papierowym ręczniku.
2.    Cebulę pokrojona w piórka przekładamy do miski, dolewamy ocet, doprawiamy pieprzem i startą skórką cytrynową. Odstawiamy na 10 minut.
3.    Szparagi chwilę podsmażamy na gorącym oleju lub oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
4.    Wybijamy jajka do miski, licząc po trzy na osobę. Dorzucamy posiekany szczypiorek, przesiekane lekko kapary, doprawiamy pieprzem, startą skórką z cytryny, ostrą mieloną papryką (możemy dać słodką, jeśli lubimy mniej pikantne potrawy). Dokładnie mieszamy masę.
5.    Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju wylewamy połowę masy, na początku łyżką lekko mieszamy, tworząc „fale”, powoli na wolny ogniu dopiekamy omlet.
6.    Omlet wykładamy na deskę, układamy przekrojonego wzdłuż na pół fileta ze śledzia, zamarynowaną cebulę, podsmażone szparagi. Zawijamy składniki omletem, kroimy go na małe ruloniki (jak maki w sushi barze) i układamy sztorcem na talerzu. Dekorujemy pozostałymi szparagami, podajemy z grzankami z chleba razowego.
Dobra rada: jeśli lubimy omlety bardziej dopieczone, bez lekko płynnego jaja, trzymamy go na ogniu nieco dłużej.

Potrawa 2
Omlet farmerski z ziemniaczkami, burakami, szpinakiem i serem feta

Składniki:   
•    150 g sera feta
•    2 obrane ziemniaki
•    2 ugotowane lub upieczone buraki
•    1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
•    1 szalotka
•    6 jaj
•    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
•    1 garść sałaty rukoli
•    1 garść liści młodego szpinaku
•    1 łyżka suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•     1 wędzona makrela
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Pokruszony ser feta na blachę z pergaminem doprawiamy pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na 12 – 15 minut.
2.    Ziemniaki kroimy w kostkę, 1,5 x 1,5 cm, wrzucamy na nagrzaną patelnię z olejem, przykrywamy, smażymy przez 3 – 4 minuty. Kiedy są już w środku miękkie, smażymy bez przykrycie na złoty kolor z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
3.    Buraki kroimy w podobną kostkę jak ziemniaki, przekładamy do miski, dodajemy posiekany świeży imbir, startą skórkę z limonki, pokrojoną w krążki szalotkę, olej, pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
4.     Jaja wybijamy do miski, licząc po trzy na osobę, dodajemy pieprz, sól do smaku, po łyżeczce koncentratu pomidorowego, ubijamy masę trzepaczką.
5.    Na patelni po ziemniakach smażymy na odrobinie oleju smażymy omlety, lekko mieszając, dopiekamy pod przykryciem, aby masa się ścięła.
6.    W misce łączymy umyte i osuszone liście rukoli i szpinaku, suszone pomidory wraz z zalewą olejową, kawałki obranej ze skóry i ości wędzonej makreli, całość mieszamy.
7.    Na talerz wykładamy gotowy omlet, na połowę wykładamy sałatkę z makrelą i suszonymi pomidorami, usmażone ziemniaki, zawijamy, a obok wykładamy sałatkę z buraków, posypujemy wszystko przypieczoną fetą.
Dobra rada: składniki omletu farmerskiego możemy modyfikować według naszego gustu

Potrawa 3
Zapiekanka z mleka i jaj w stylu „bread & butter”

Składniki:
•    3 łyżki suszonej żurawiny
•    4 łyżki rumu lub wiśniówki
•    5 – 6 czerstwych rogalików typu „croissant”
•    3 – 4 łyżki cukru trzcinowego
•    150 g masła
•    750 ml mleka
•    1 laska wanilii
•    1 łyżeczka cynamonu
•    1 cytryna
•    7 jaj
•    3 żółtka
•    2 – 3 łyżki bułki tartej
•    2 łyżki płatków migdałów
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Suszoną żurawinę zalewamy alkoholem i zostawiamy na 12 godzin.
2.    Do rozgranego naczynia wsypujemy cukier trzcinowy i upalamy na karmel. Uważajmy, aby go nie przypalić, bo przypalony jest gorzki. Dodajemy masło, kiedy masło się roztopi, zalewamy mlekiem, dorzucamy cynamon, startą skórkę z cytryny, ziarna wyskrobane z przeciętej na pół laski wanilii wraz z całą laską. Całość gotujemy 15 -20 minut na wolnym ogniu. Na koniec usuwamy resztki laski  wanilii.
3.    Do miski wybijamy jaja, dodajemy żółtka, łyżkę cukru, ubijamy masę trzepaczką lub mikserem.
4.    Hartujemy podbite jaja niewielką ilością gorącego mleka z masłem i cukrem, po czym przelewamy masę jajeczną do mleka, wszystko dokładnie mieszamy.
5.    Smarujemy formę żaroodporną masłem, wysypujemy bułką tartą, wykładamy pokrojone na kawałki czerstwe rogaliki na całą powierzchnię formy, posypujemy płatkami migdałów, suszoną żurawiną namoczoną w rumie,  wszystko zalewamy mieszaniną jajek, mleka, masła i cukru. Zalewamy kilka razy aż pieczywo dobrze nasiąknie płynem.
6.    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 – 180°C przez 30 – 40 minut.
Dobra rada:
zamiast rogalików możemy użyć starej chałki lub innego słodkiego pieczywa, w tej potrawie można wykorzystać niezbyt świeże pieczywo, które już mało nadaje się do normalnej konsumpcji 

Zobacz także