Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 33

Temat odcinka: Pomorski król ziemniak
Goście: Krzysztof Korolewicz

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Smażone ziemniaki z boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem
Składniki:
•    5 ugotowanych ziemniaków sałatkowych
•    6 plasterków wędzonego boczku
•    4 młode cebulki ze szczypiorem
•    2 jajka
•    6 pomidorków
•    150 ml zsiadłego mleka
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Na odrobinie oleju przesmażamy pokrojone w mniejsze kawałki plastry boczku.
2.    Młode cebulki kroimy na pół wzdłuż, zostawiamy trochę szczypioru do posiekania, przesmażamy cebulkę chwilę z boczkiem, właściwie blanszujemy ją, odkładamy w ciepłe miejsce.
3.    Ugotowane ziemniaki sałatkowe kroimy w plasterki (talarki), po czym układamy obok plastrów boczku i smażymy z obu stron. Odkładamy na bok.
4.    Na patelnie po smażeniu boczku i ziemniaków, smażymy jajka sadzone. Zdejmujemy jajka, podgrzewamy na patelni ziemniaki, boczek i cebulę, przekładamy na talerze, na wierzchu układamy sadzone jajka, pokrojone na pół lub w ćwiartki pomidorki koktajlowe, posypujemy pokrojonym szczypiorem, z boku dekorujemy gęstym, zsiadłym mlekiem.
Dobra rada: jeśli użyjemy właściwych ziemniaków – sałatkowych, otrzymamy piękne, równe talarki, z mączystych zrobi nam się breja

Potrawa 2
Kopytka babci Jasi z sosem z kurek i suszonych pomidorów
Składniki:
•    1 kg ugotowanych ziemniaków mączystych
•    250 g maki pszennej
•    1 jajko
•    250 g kurek
•    3 cebule dymki
•    2 ząbki czosnku
•    50 g suszonych pomidorów z olejem
•    8 pomidorków koktajlowych
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Ugotowane ziemniaki mączyste przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę, wybijamy jajko, dosypujemy mąkę pszenną. Delikatnie zarabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły, pamiętając, żeby ciasta na kopytka nie wyrabiać zbyt długo.
2.    Ciasto kroimy na kawałki, formujemy z nich wałki średnicy 3 – 4 cm, przesypując mąką, po czym pod lekkim skosem wycinamy z nich zgrabne kopytka..
3.    Kopytka wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, delikatnie mieszamy, aby kopytka się nie posklejały, gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz.
4.    Sos z kurek: do naczynia wlewamy olej i smażymy partiami grzyby na dużym ogniu, tak by kurki pozostały jędrne i chrupiące.
5.    Do przesmażonych kurek dorzucamy posiekaną cebulkę dymkę (biała część, trochę posiekanego szczypioru z dymki, czosnek pokrojony w plasterki , pomidory suszone pokrojone w paseczki z olejem, przesmażamy, pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy ugotowane kopytka, mieszamy delikatnie, przekładamy na talerz, posypując resztą szczypioru.
Dobra rada: jeśli nasze ziemniaki nie mają zbyt dużo skrobi czyli nie są dość mączyste, możemy do ciasta dodać trochę mąki ziemniaczanej.

Potrawa 3
Zapiekanka z ziemniaków, dorsza, boczku i kapusty kiszonej
Składniki:
•    1 kg ugotowanych ziemniaków mączystych
•    8 grubych plastrów wędzonego boczku
•    6 ząbków czosnku
•    1 łyżeczka ziaren kminku
•    1 cytryna
•    800 g filetów z dorsza bez skóry
•    2 cebule
•    500 g kiszonej kapusty
•    1 łyżka miodu
•    200 ml słodkiej śmietanki 30%
•    ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
•    ½ łyżeczki suszonego majeranku
•    50 g masła
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Plastry boczku kroimy w grubą kostkę, dzielimy boczek na pół. Jedną połowę przesmażamy na chrupko na patelni z odrobiną oleju.
2.    Na desce siekamy drobno 4 ząbki czosnku, dorzucamy utarte w moździerzu lub przesiekane nożem ziarna kminku, startą skórkę z cytryny, sól do smaku, wszystko dokładnie ucieramy nożem na pastę. W takiej marynacie obtaczamy filety dorsza, pokrojone w mniejsze kawałki, polewając olejem, aby marynata dobrze przylegała do ryby. Marynujemy rybę 10 – 15 minut.
3.    Zamarynowaną przesmażamy z boczkiem na patelni przez 3 – 4 minuty z każdej strony.
4.    Drugą połowę pokrojonego przesmażamy w garnku z odrobiną oleju na chrupko.
5.     Do boczku dorzucamy drobno posiekane cebule, przesmażamy do zeszklenia, dokładamy odsączoną z soku i przesiekaną kapustę kiszoną. Dusimy kapusty z boczkiem i cebulą, aż kapusta nieco zmięknie. Do podduszonej kapusty dodajemy pieprz, trochę kminku, sok z cytryny i miód. Dolewamy odrobine oleju i dusimy jeszcze kilka minut.
6.    Uduszoną kapustę z boczkiem, sokiem z cytryny i miodem przekładamy do żaroodpornego naczynia, na to układamy przesmażonego dorsza z boczkiem.
7.    Teraz czas na puree. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do nagrzanego garnka wlewamy słodką śmietankę, dorzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, majeranek. Kiedy śmietanka się zagotuje, dokładamy ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy, podgrzewając na małym ogniu i dokładamy pokrojone w kawałki masło. Całość mieszamy na jednolitą, puszystą masę.
8.    Takie puree wykładamy dużą łyżką porcjami na kapustę i rybę w naczyniu żaroodpornym, tak by widać było kawałki ryby. Polewamy kroplami oleju, posypujemy ziarnami kminku.
9.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Upieczoną zapiekankę przekładamy na talerze.
Dobra rada: do zapiekanki najlepiej użyć świeżego dorsza, rozmrożona ryba może zawierać zbyt dużo wody.

Zobacz także