Potrawa 1
Szybki bigos ze schabu, kapusty i wiśni
Składniki:
• 3 łyżki smalcu
• 100 surowego wędzonego boczku w plastrach
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 500 g schabu w plastrach
• 400 g kiszonej kapusty
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 6 suszonych śliwek
• 1 cytryna
• 2 łyżki octu piwnego lub winnego
• ¼ łyżeczki sosu Worcester
• 12 wiśni z kompotu
• 4 gałązki świeżego tymianku
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Na patelni topimy łyżkę smalcu, przesmażamy boczek pokrojony w cienkie paseczki, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterki, smażymy aż cebula lekko się zeszkli. Przekładamy do innego naczynia.
2. Na tej samej patelni z kolejną łyżką smalcu smażymy partiami schab pokrojony w paski. Smażymy na mocnym ogniu, tak by mięso się ładnie zrumieniło, ale pozostało lekko surowe w środku. Przekładamy mięso do cebuli i boczku.
3. Na tę samą patelnię kolejna łyżka smalcu i przesmażamy lekko przesiekaną kiszoną kapustę. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, utartymi w moździerzu bardzo drobno ziarnami kolendry, startą skórką z cytryny. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone śliwki. Całość dusimy razem przez 10 minut.
4. Do podduszonej kapusty z przyprawami dorzucamy przesmażony schab z boczkiem i cebulą, dodajemy ocet piwny lub winny, sos Worcester, wiśnie z kompotu, kilka łyżek kompotu, całość dusimy około 5 minut.
5. Podajemy na talerzach przybrane gałązkami świeżego tymianku. .
Dobra rada: aby uzyskać domowy smalec, kroimy słoninę w drobną kostkę i wysmażamy na rumiane skwarki na małym ogniu, zaczynając od zimnej patelni. Skwarki odcedzamy, a płynny smalec przelewamy do słoiczka.
Potrawa 2
Zupa „brzadowa” czyli owocowa na wywarze rybnym z ziemniaczanymi kluskami
Składniki:
• 1 seler
• 2 pietruszki korzeniowe
• 1 por
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka smalcu
• 1 l wywaru rybnego
• 0,5 l wywaru z suszonych grzybów
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 2 łyżki suszonej żurawiny
• 14 wiśni z kompotu
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• 1 pęczek koperku
Kluski ziemniaczane:
• 500 g obranych ziemniaków
• 1 jajko
• 4 – 5 łyżek mąk pszennej
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Selera i pietruszki kroimy w kostkę 1 x 1 cm, a pora w tej samej wielkości kwadraty. Czosnek kroimy w plasterki.
2. Do naczynia wkładamy łyżkę smalcu, po czym przesmażamy selera i pietruszki wraz z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 4 – 5 minut na wolnym ogniu.
3. Zblanszowane na smalcu warzywa zalewamy wywarem rybnym i wywarem grzybowym. Dodajemy mielony imbir, suszoną żurawinę i wiśnie wraz kilkoma łyżkami kompotu. Całość gotujemy około 10 minut.
4. Mąkę pszenną łączymy z kwaśną gęstą śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym zagęszczamy zupę. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dorzucamy pora i posiekany koperek.
5. Kluski ziemniaczane: obrane ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy w lnianej ściereczce, wyciśnięty płyn z ziemniaków odstawiamy w miseczce na bok, aż skrobia opadnie na dno. Płyn wylewamy, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków.
6. Do takiej masy dorzucamy jajko, posiekany koperek i mąkę pszenną do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Na osolony wrzątek wrzucamy uformowane łyżką kluski i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
8. Na talerze wykładamy kluski ziemniaczane i zalewamy gorącą zupą.
Dobra rada: wywar rybny uzyskamy zalewając wodą ości, skóry czy płetw po oprawieniu ryb, potem gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Można dodać selera, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. A wywar z suszonych grzybów poprzez namoczenie i gotowanie grzybów przez 30 minut. Ugotowane grzyby można wykorzystać na przykład na farsz do pierogów.