Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 91

Temat odcinka:Skarb mazurskich jezior
Gość: Mariusz Jackowski

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Zapiekanka z kapustą, ziemniakami i wędzonym węgorzem

Składniki:
•    500 g kiszonej kapusty
•    250 g słodkiej białej kapusty
•    150 g liści jarmużu
•    2 cebule
•    4 – 5 ząbków czosnku
•    1 łyżka ziaren kolendry
•    1 cytryna
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•     2 – 3 łyżki kaparów
•    5 – 6 ziemniaków
•    150 ml mleka
•    70 g masła
•    400 g wędzonego węgorza
•    3 – 4 łyżki bułki tartej
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Na nagrzanej patelni z olejem smażymy, najlepiej partiami, cebule pokrojone w piórka i czosnek w plasterki. Smażymy aż cebula ładnie się zarumieni, przekładamy ją do miski, doprawiamy utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i startą skórką z cytryny.
2.    Na tej samej patelni przesmażamy lekko przesiekaną kiszoną kapustę, dorzucamy pokrojoną w kostkę białą słodka kapustę, doprawiamy utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i startą skórką z cytryny, ostrą mielona papryką. Kiedy słodka kapusta zmięknie, przykrywamy patelnię i dusimy pod przykryciem jeszcze 3 – 5 minut. Przekładamy do cebuli.
3.    Na tej samej patelni smażymy pokrojone w kostkę liście jarmużu, dorzucamy do kapusty i cebuli.
4.    Ziemniaki z wyszorowaną skórką gotujemy, a właściwie parujemy pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Lekko ostudzone kroimy na duże kawałki. W garnku rozgrzewamy mleko, dodajemy masło, pokrojone ziemniaki, plasterki czosnku, sól, pieprz do smaku.  Dokładanie mieszamy, rozcierając ziemniaki na masę.
5.    Wędzonego węgorza obieramy ze skóry i ości, mięso rwiemy na mniejsze kawałki.
6.    Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, na spód wykładamy warstwę kapusty i cebuli, jeszcze trochę kaparów, na to kawałki wędzonego węgorza, a na koniec puree z ziemniaków, mleka i masła. Skrapiamy olejem lub oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego d0 180°C na około 30 minut.
7.    Podajemy zapiekankę z odrobiną kwaśnej gęstej śmietany.
Dobra rada: można też doprawić zapiekankę świeżym, posiekanym koperkiem.

Potrawa 2
Ziemniaczane racuchy z wędzonym węgorzem i sałatka z buraków

Składniki:
•    100 g szynki szwarcwaldzkiej
•    400 g upieczonych lub ugotowanych buraków
•    1 cebula
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•     1 łyżka miodu
•    1 cytryna
•    600 g ugotowanych ziemniaków
•    1 jajo
•    100 g mąki pszennej
•    300 g wędzonego węgorza
•    sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Sałatka z buraków: buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną świeżą kolendrę, doprawiamy kwaśną gęstą śmietaną, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy i odstawiamy.
2.    Ziemniaczane racuchy: szynkę szwarcwaldzką kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na chrupiące skwarki. Skwarki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i jeszcze lekko siekamy nożem.
3.    Ugotowane ziemniaki (najlepiej w mundurkach) obieramy i przeciskamy przez praskę. Do takiej masy dodajemy jajko, skwarki z szynki szwarcwaldzkiej, mąkę pszenną. Łączymy ciasto i krótko wyrabiamy, podsypując mąką. Z ciasta formujemy walec, kroimy go na porcje, robimy owalne racuchy o grubości 1,5 do 2 cm. Takie racuchy, lekko oprószone mąką, smażymy w dużej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony na wolnym ogniu.
4.    Wędzonego węgorza obieramy ze skóry, filetujemy, usuwamy ości, kroimy na ładne kawałki pod skosem.
5.    Na gorących racuchach ziemniaczanych układamy sałatkę z buraków, ładne kawałki wędzonego węgorza, dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Dobra rada: najlepiej filetuje się część ogonową wędzonego węgorza.

Zobacz także