Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 9

Tytuł odcinka: Kaczka i powidła
Gość: Wiesław Mergalski i Małgorzata Łada

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Czernina z wiśniami
Składniki:
•    szyjka i skrzydełka z kaczki
•    3 marchewki
•    1 pietruszka korzeniowa
•    4 ziarna ziela angielskiego
•    3 liście laurowe
•    6 ziaren pieprzu
•    oczyszczone jelita z kaczki
•    wątróbka i żołądek z kaczki
•    2 oczyszczone łapki kacze
•    1 szklanka świeżej krwi kaczej z octem
•    2 łyżki maki pszennej
•    150 g wiśni marynowanych w occie
•    1 kg ziemniaków
•    4 – 5 szklanek mąki żytniej
•    sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
1.    Marchewkę i pietruszkę kroimy na pół, wkładamy do 3l gorącej wody w garnku , dorzucamy szyjkę i skrzydełka kaczki oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Bierzemy oczyszczone kacze łapki, przecinamy błonki wzdłuż pazurków i robimy tzw. „pętaczki”. Dzielimy wątróbkę i żołądek, nabijamy na kacze pazurki, obwiązujemy oczyszczonymi jelitami. Wkładamy do wywaru i całość gotujemy przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
2.    Z ugotowanego wywaru usuwamy mięso i „pętaczki”, warzywa zostawiamy.
3.    Do krwi kaczej z octem dokładamy mąkę pszenną i bardzo dokładnie mieszamy, a następnie hartujemy kilkoma łyżkami gorącego wywaru.  Przelewamy krew z mąką do wywaru dokładnie mieszając. Całość mieszamy, dokładamy marynowane w occie wiśnie, doprawiamy czerninę cukrem, sola i pieprzem do smaku.
4.    Kluski ziemniaczane: surowe ziemniaki trzemy na tarce jak na placki. Starte ziemniaki mieszamy z mąką żytnią, solimy i dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto na kluski układamy na desce, po czym łyżką formujemy nieduże kluseczki, zrzucając je do osolonego wrzątku. Gotujemy przez 2 – 3  minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
5.    Na talerze wykładamy ugotowane kluski, układamy „pętaczki” i zalewamy gorącą czerniną z wiśniami.
Dobra rada: świeżą krew kaczą należy natychmiast wlać do miseczki z odrobiną octu, by krew się nie ścinała, a zamiast cukrem możemy doprawić czerninę miodem.

Potrawa 2
Pieczony halibut w sosie z czerniny
Składniki:
•    4 duże filety z halibuta
•    ości z filetowanego halibuta
•    4 ziarna ziela angielskiego
•    3 liście laurowe
•    6 ziaren pieprzu
•    1 łyżka ziaren kminku
•    1 ostra papryczka
•    3 ząbki czosnku
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 limonka
•    8 liści kapusty włoskiej
•    1 szklanka krwi kaczej z octem
•    2 – 3 łyżki mąki pszennej
•    ½ łyzki cukru
•    1 łyżka masła
•    sól, pieprz, oliwa
•    folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
1.    Do zimnej wody wrzucamy ości z halibuta oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu, gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, aby uzyskać wywar na sos.
2.    Filety halibuta kroimy na pół, na ładne duże kawałki. Każdy kawałek posypujemy roztartym w moździerzu kminkiem, posiekaną ostrą papryczką, pokrojonym w plasterki czosnkiem, startą skórką z limonki,  listkami świeżej kolendry, solą i polewamy oliwą. Tak zamarynowanego halibuta owijamy posmarowanymi oliwą  liśćmi kapusty, a potem dokładnie zawijamy folią aluminiową.  Tak przygotowana rybę wkładamy do żaru w ognisku na 7 – 10 minut bądź pieczemy na gorącej, suchej patelni po 1 minucie z każdej strony, a następnie dopiekamy w piekarniku przez 10 minut w 180°C.
3.    Sos z czerniny: do naczynia przelewamy szklankę wywaru z ryby. Do krwi kaczej z octem dodajemy mąkę pszenną, dokładnie mieszamy, hartujemy gorącym wywarem i przelewamy do sosu . Dorzucamy rozgniecione ziarna kminku. Gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje, stale mieszając.
4.    Na koniec sos doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, startą skórką z limonki, posiekaną ostrą papryczką, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec jeszcze zagęszczamy masłem zmieszanym z odrobina mąki.
5.    Upieczoną rybę wyjmujemy z foli aluminiowej, kroimy na pół, do talerzy wylewamy sos i układamy rybę.
Dobra rada: taką rybę możemy również upiec na grillu.

Potrawa 3
Pieczona kaczka z gruszkami i sianem z sosem z powideł
Składniki:
•    1 cała kaczka
•    2 – 3 gruszki
•    4 ząbki czosnku z łupinami
•    3 cebule
•    1 cytryna
•    Garść świeżego siana
•    ¼ łyżeczki oleju sezamowego
•    2 łyżki sosu sojowego
•    1 łyżka miodu akacjowego
•    2- m3 łyżki cukru
•    1 małe kłącze świeżego imbiru
•    3 gwiazdki anyżu
•    200 ml czerwonego wytrawnego wina
•    2 łyżki powideł śliwkowych
•    2 łyżki masła
•    sól, pieprz, olej
•    sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.    Farsz do kaczki: gruszki ze skórką kroimy w ćwiartki lub ósemki, czosnek w plastry, cebule w ćwiartki, pól cytryny w ósemki. Wszystko przekładamy do siana w misce, a z cytryn dodatkowo wyciskamy sok. Do tego wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, dokładamy miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły.
2.    Do oczyszczonej tuszki kaczej wkładamy wcześniej przygotowany farsz, dokładnie upychając gruszki z sianem, cytryną, czosnkiem i cebulą. Tak nafaszerowaną kaczkę związujemy sznurkiem do pieczenia, zwłaszcza nóżki aby farsz nie uciekał podczas pieczenia.
3.    Kaczkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy olejem, na dno nalewamy odrobinę wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 1,5 do 2 godzin.
4.    Sos z powideł: do gorącego naczynia wsypujemy cukier i upalamy na złoty karmel, dorzucamy drobno posiekany imbir, połamane gwiazdki anyżu. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy na wolnym ogniu, aż karmel się rozpuści, a wino zredukuje się do połowy objętości.
5.    Do sosu przekładamy powidła, zagotowujemy, a na koniec zagęszczamy dodając kawałki zmrożonego masła. Kiedy masło ładnie się połączy z sosem, sos jest gotowy.
6.    Upieczoną kaczkę kroimy na kawałki i podajemy wraz z sosem z powideł i wyjętymi z farszu gruszkami.

Zobacz także