Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 89

Temat odcinka: Za króla Sasa łyżką kiełbasa

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Wereszczaka czyli duszona jagnięcina z białą kiełbasą i piwem

Składniki:
•    1 kg jagnięcego udźca
•    600 g surowej białej kiełbasy (jagnięco – wieprzowej)
•    5 ząbków czosnku
•    50 g słoniny
•    2 cebule
•    1 łyżka miodu
•    4 upieczone lub ugotowane buraki
•    350 g kiszonej kapusty
•    1 l jasnego piwa
•    1 pęczek świeżego koperku
Placki z maki żytniej tzw. „proziaki”:
•    400 g maki żytniej
•    20 g suszonych drożdży
•    1 łyżka cukru
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    2 jaja
•    sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Mięso z jagnięcego udźca kroimy w grubą kostkę. Marynujemy w grubo mielonym pieprzu, posiekanym czosnku i oleju.
2.    W dużym rozgrzanym naczyniu wytapiamy pokrojoną w kosteczkę słoninę na skwarki, na nich przesmażamy zamarynowane mięso jagnięce na brązowy kolor z każdej strony. Do zarumienionego mięsa dokładamy pokrojone w grubą kostkę cebule, rozgnieciony czosnek i miód. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dorzucamy przesiekaną kiszoną kapustę, buraki pokrojone na duże cząstki, wszystko zalewamy piwem. Można uzupełnić wodą do poziomu mięsa. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie, czyli około 1,5 do 2 godzin.
3.    Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy surowe białe kiełbasy i parzymy je kilka minut pod przykryciem, aż będą gotowe. Czas zależy od tego jak grube są nasze białe kiełbasy.
4.    Placki żytnie tzw. „proziaki”: do miski przesypujemy mąkę żytnią, dodajemy suszone drożdże, sól do smaku, cukier, kwaśną gęstą śmietanę, jaja, zarabiamy, jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać więcej śmietany, a jeśli zbyt luźne mąki. Konsystencja powinna być dość gęsta. Podsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
5.    Wyrośnięte ciasto kroimy na części, z nich formujemy zgrabne placki, podsypujemy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie na złoty kolor z każdej strony.
Dobra rada: jeśli nie dostaniemy białej kiełbasy jagnięco wieprzowej, możemy użyć też kiełbasy surowej czysto wieprzowej.

Potrawa 2
Biała kiełbasa w sosie z brokułami i kluskami z ziemniaków

Składniki:
•    300 g parzonej białej kiełbasy
•    50 g wędzonego boczku
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    50 g suszonych pomidorów
•    150 ml słodkiej śmietanki 30%
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 kiszony ogórek
•    1 brokuł
•    Kluski ziemniaczane tzw. „żelaziaki”:
•    500 g startych surowych ziemniaków
•    1 – 2 jaja
•    4 – 5 łyżek maki żytniej
•    sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:
1.    Na patelni wysmażamy pokrojony w kostkę boczek na chrupiące skwarki. Na takich skwarkach podsmażamy obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dorzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy do zeszklenia doprawiając pieprzem i ostrą mieloną papryką. Dorzucamy posiekane suszone pomidory i zalewamy słodką śmietanką. Dusimy, a kiedy suszone pomidory zmiękną, a śmietanka nieco odparuje, dodajemy suszony majeranek i kwaśną gęstą śmietanę.
2.    Kluski ziemniaczane tzw. „żelaziaki”: do startych surowych i odciśniętych z nadmiaru płynu ziemniaków, dodajemy jaja, sól do smaku i mąkę żytnią. Mieszamy i wyrabiamy dość gęste ciasto. Formujemy łyżką niewielkie kluski, które gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
3.    Do sosu z białą kiełbasą dorzucamy kluski ziemniaczane, podzielonego na drobne różyczki i mocno sparzonego we wrzątku brokuła, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Mieszamy i podajemy na stół.
Dobra rada: taki sos z biała kiełbasą  doskonale będzie pasował do kopytek

Potrawa 3
Filety z gładzicy z gulaszem z ciecierzycy i białej kiełbasy

Składniki:
•    250 g surowych białych kiełbasek
•    2 ząbki czosnku
•    300 g ciecierzycy z puszki
•    1 łyżka miodu
•    1 kiszony ogórek
•    ½ łyżeczki kminu rzymskiego
•    200 ml mleka kokosowego
•    50 g masła
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 gładzica
•    sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Na patelni z olejem podsmażamy surowe białe kiełbaski z każdej strony na rumiany kolor. Zdejmujemy je z patelni, kroimy na kawałki.
2.    Na tej samej patelni podsmażamy odsączoną ciecierzycę z puszki (zwaną też grochem włoskim) i drobno posiekany czosnek. Kiedy się podsmażą dokładamy pokrojone w kawałki białe kiełbaski. Smażymy wszystko razem kilka minut. Potem dodajemy miód, kiszonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę, kmin rzymski, sól do smaku, mleko kokosowe i masło. Kiedy wszystko razem się poddusi, a mleko kokosowe lekko się zredukuje dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę.
3.    Z ryby gładzicy wycinamy cztery ładne filety ze skórą, rozpoczynając cięcie od struny grzbietowej, potem posuwamy się tnąc nożem wzdłuż ości brzusznych. Skórę nacinamy w płytko w kilku miejscach, aby nie ściągała podczas smażenia. Doprawiamy pieprzem od trony mięsa i smażymy na patelni, wyłożonej pergaminem, z odrobina oleju, rozpoczynając od strony skóry. Smażymy z obu stron na złoty kolor krótko, aby nie wysuszyć mięsa tej delikatnej ryby.
4.    Na gorącym gulaszu z białej kiełbasy i ciecierzycy układamy usmażone filety z gładzicy, dekorujemy listkami kolendry.
    Dobra rada: gładzica to ryba z rodziny flądrowatych, zwana potocznie flądrą, jak kilka innych podobnych gatunków, na przykład stornia. Ma wyjątkowo smaczne mięso. Można też oczywiście w ten sposób podać smażone filety z dorsza.

Zobacz także