Potrawa 1
Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście z topinamburem
Składniki:
• 500 g bulw topinamburu
• 500 ml jasnego piwa
• 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
• 4 – 5 skoków (ud) królika
• 4 ząbki czosnku
• 1 ostra papryczka
• 1 cebula
• 500 g kiszonej kapusty
• 1 łyżka miodu
• 5 liści limonki „kaffir”
• 100 g masła
• 2 marchewki
• sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
1. Do garnka nalewamy szklankę wody, szklankę jasnego piwa, wrzucamy pół łyżeczki ziaren kopry włoskiego, wkładamy wyszorowane bulwy topinamburu ze skórką, gotujemy pod przykryciem 35 – 40 minut do miękkości.
2. Skoki królika marynujemy w soli i pieprzu, po czym przesmażamy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z każdej strony.
3. Na tej samej patelni przesmażamy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Dodajemy przesiekaną kiszoną kapustę, resztę ziaren kopru włoskiego, miód, liście limonki „kaffir”, masło, chwilę dusimy, a potem zalewamy resztą jasnego piwa. Redukujemy nadmiar płynu.
4. Na dno naczynia żaroodpornego układamy przesmażonego królika, na to duszoną kapustę z piwem, szczelnie zakrywamy folia aluminiową lub przykrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 minut do godziny.
5. Ugotowane bulwy topinamburu kroimy na pół, przesmażamy skórką do góry na oleju z 2 ząbkami czosnku, doprawiamy sola i pieprzem.
6. Na talerze wykładamy uduszona kapustę, kawałki królika, obkładamy połówkami topinamburu.
Dobra rada: zamiast liści limonki „kaffir” możemy użyć startej skórki ze zwykłej limonki
Potrawa 2
Pieczone combry z królika w marynacie z czarnej porzeczki
Składniki:
• 3 combry z królika
• 3 ząbki czosnku
• 1 limonka
• 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
• 100 ml likieru orzechowego lub wódki
• 1 łyżka pasty z ostrej papryki („harrisy”)
• 2 limonki do dekoracji
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy marynatę z posiekanego czosnku, soku z limonki, konfitury z czarnej porzeczki, oliwy, ostrej pasty z papryki, soli, pieprzu, Do takiej marynaty wkładamy oczyszczone combry królika i marynujemy przez 20 minut do godziny.
2. Zamarynowane combry opiekamy na ruszcie z każdej strony na rumiany kolor. Można też piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 10 – 12 minut.
3. Obok pieczemy tez 2 limonki, przecięte na pół.
4. Upieczone combry królika podajemy z pieczonymi limonkami.
Dobra rada: takiego królika można też usmażyć na patelni
Potrawa 3
Zupa z królika i soczewicy
Składniki:
• 4 łapy z królika
• 1 korpus królika
• 2 pietruszki korzeniowe
• 2 marchewki
• 1 łyżka ziaren kolendry
• ½ łyżki kminu rzymskiego
• 200 g soczewicy
• 1 – 2 ostre papryczka
• 1 pęczek świeżej mięty
• 1 limonka
• 100 ml gęstego naturalnego jogurtu
• sól, pieprz, oliwa,
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone łapy i korpus z królika wkładamy do garnka z zimną wodą, dorzucamy pokrojone w kawałki marchewki i pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, jeśli mamy możemy dorzucić liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu prze 2 – 3 godziny.
2. W drugim naczyniu na oliwie przesmażamy do zeszklenia pokrojoną w grubą kostkę cebulę, posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, utartymi w moździerzu ziarnami kolendry, kminem rzymskim. Całość przesmażamy chwilę.
3. Do przesmażonej cebuli dodajemy soczewicę, uprzednio ugotowaną w osolonej wodzie do miękkości. Zalewamy wywarem z królika, dorzucając trochę ugotowanych warzyw. Chwilę gotujemy i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Ugotowane mięso królika oddzielamy od kości, mięso siekamy i przekładamy do miski. Łączymy z posiekaną ostrą papryczką, posiekaną świeżą miętą, oliwą, sokiem z limonki, solą. Całość dokładnie mieszamy.
5. Do talerzy wykładamy kremową zupę, na wierzch dodajemy doprawione na ostro ugotowane mięso z królika, do każdego talerza dokładamy łyżkę gęstego jogurtu.
Dobra rada: możemy użyć soczewicy brązowej lub zielonej