Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 86

Temat odcinka: Lekko i dietetycznie z królikiem

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście z topinamburem

Składniki:
•    500 g bulw topinamburu
•    500 ml jasnego piwa
•    1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
•    4 – 5 skoków (ud) królika
•    4 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    1 cebula
•    500 g kiszonej kapusty
•    1 łyżka miodu
•    5 liści limonki „kaffir”
•    100 g  masła
•    2 marchewki
•    sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:
1.    Do garnka nalewamy szklankę wody, szklankę jasnego piwa, wrzucamy pół łyżeczki ziaren kopry włoskiego, wkładamy wyszorowane bulwy topinamburu ze skórką, gotujemy pod przykryciem 35 –  40 minut do miękkości.
2.     Skoki królika marynujemy w soli i pieprzu, po czym przesmażamy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z każdej strony.
3.     Na tej samej patelni przesmażamy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Dodajemy przesiekaną kiszoną kapustę, resztę ziaren kopru włoskiego, miód, liście limonki „kaffir”, masło, chwilę dusimy, a potem zalewamy resztą jasnego piwa. Redukujemy nadmiar płynu.
4.    Na dno naczynia żaroodpornego układamy przesmażonego królika, na to duszoną kapustę z piwem, szczelnie zakrywamy folia aluminiową lub przykrywką.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 minut do godziny.
5.    Ugotowane bulwy topinamburu kroimy na pół, przesmażamy skórką do góry  na oleju z 2 ząbkami czosnku, doprawiamy sola i pieprzem.
6.    Na talerze wykładamy uduszona kapustę, kawałki królika, obkładamy połówkami topinamburu.
Dobra rada: zamiast liści limonki „kaffir” możemy użyć startej skórki ze zwykłej limonki

Potrawa 2
Pieczone combry z królika w marynacie z czarnej porzeczki

Składniki:
•    3 combry z królika
•    3 ząbki czosnku
•    1 limonka
•    5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
•    100 ml likieru orzechowego lub wódki
•    1 łyżka pasty z ostrej papryki („harrisy”)
•    2 limonki do dekoracji
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:
1.    Przygotowujemy marynatę z posiekanego czosnku, soku z limonki, konfitury z czarnej porzeczki, oliwy, ostrej pasty z papryki, soli, pieprzu, Do takiej marynaty wkładamy oczyszczone combry królika i marynujemy przez 20 minut do godziny.
2.    Zamarynowane combry opiekamy na ruszcie z każdej strony na rumiany kolor. Można też piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 10 – 12 minut.
3.    Obok pieczemy tez 2 limonki, przecięte na pół.
4.    Upieczone combry królika podajemy z pieczonymi limonkami.
Dobra rada: takiego królika można też usmażyć na patelni

Potrawa 3
Zupa z królika i soczewicy

Składniki:
•    4 łapy z królika
•    1 korpus królika
•    2 pietruszki korzeniowe
•    2 marchewki
•    1 łyżka ziaren kolendry
•    ½ łyżki kminu rzymskiego
•     200 g soczewicy
•    1 – 2 ostre papryczka
•    1 pęczek świeżej mięty
•    1 limonka
•    100 ml gęstego naturalnego jogurtu
•    sól, pieprz, oliwa,

Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczone łapy i korpus z królika wkładamy do garnka z zimną wodą, dorzucamy pokrojone w kawałki marchewki i pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, jeśli mamy możemy dorzucić liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu prze 2 – 3 godziny.
2.    W drugim naczyniu na oliwie przesmażamy do zeszklenia pokrojoną w grubą kostkę cebulę, posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, utartymi w moździerzu ziarnami kolendry, kminem rzymskim. Całość przesmażamy chwilę.
3.    Do przesmażonej cebuli dodajemy soczewicę, uprzednio ugotowaną w osolonej wodzie do miękkości. Zalewamy wywarem z królika, dorzucając trochę ugotowanych warzyw. Chwilę gotujemy i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
4.    Ugotowane mięso królika oddzielamy od kości, mięso siekamy i przekładamy do miski. Łączymy z posiekaną ostrą papryczką, posiekaną świeżą miętą, oliwą, sokiem z limonki, solą. Całość dokładnie mieszamy.
5.    Do talerzy wykładamy kremową zupę, na wierzch dodajemy doprawione na ostro ugotowane mięso z królika, do każdego talerza dokładamy łyżkę gęstego jogurtu.
Dobra rada: możemy użyć soczewicy brązowej lub zielonej

Zobacz także