Potrawa 1
Paprykarz z wędzoną ryba w termosie
Składniki:
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
• ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
• 2 łyżki kaparów
• 4 łyżki krojonych pomidorów z puszki
• 1 wędzony pstrąg
• ½ szklanki kaszy kuskus
• 2 – 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, szklimy posiekany ząbek czosnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy doprawiając słodką i ostrą mieloną papryką, dorzucamy odsączone kapary, krojone pomidory z puszki. Chwilę wszystko smażymy doprawiając solą i pieprzem.
2. Z pstrąga usuwamy skórę i strunę grzbietową, mniejsze ości usuwamy rwąc mięso ryby na kawałki. Dodajemy do nich suchą kaszę kuskus, potem bazę smakową z patelni oraz posiekaną świeżą kolendrę. Wszystko mieszamy.
3. Taką masę przekładamy do termosu i zalewamy wrzątkiem. Powinno go być objętościowo dwa razy więcej niż kaszy kuskus. Zamykamy termos, przekręcamy go kilkakrotnie, aby składniki dobrze się wymieszały. Odstawiamy na minimum 5 – 7 minut. Można podać z cząstkami cytryny.
Dobra rada: zamiast świeżej kolendry możemy użyć natki pietruszki, jeśli wolimy.
Potrawa 2
Gulasz z tofu i ciecierzycy w termosie
Składniki:
• 1 szklanka mleka kokosowego
• ½ ostrej papryczki
• 50 suszonych pomidorów
• ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1 cytryna
• 200 g naturalnego tofu
• 200 g ugotowanej ciecierzycy
• 1 – 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki kaparów
• 2 ogórki małosolne
• 2 łyżki posiekanych listków bazylii
• 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
• ¼ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Mleko kokosowe łączymy w naczyniu z wodą w proporcji 1 : 1. Zagotowujemy dodając posiekaną ostrą papryczkę, drobno posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, mielony kmin rzymski, startą skórkę z cytryny, krojone pomidory z puszki, całość gotujemy 15 minut na wolnym ogniu doprawiając solą i pieprzem.
2. W misce łączymy naturalne tofu pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, posiekany czosnek, odsączone kapary, pokrojone w drobną kostkę małosolne ogórki, 1 łyżkę posiekanych suszonych pomidorów, ugotowaną ciecierzycę, posiekaną bazylię, płatki owsiane. Wszystko mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
3. Mieszaninę tofu, ciecierzycy i płatków przekładamy do termosu do połowy objętości po czym zalewamy wrzącym wywarem z mleka kokosowego i przypraw. Zamykamy, obracamy kilka razy. Odstawiamy na 30 minut.
Dobra rada: zamiast ciecierzycy możemy użyć ugotowanej fasoli lub grochu
Potrawa 3
Orientalna zupa rybna z termosu
Składniki:
• 300 g filetów z dorsza bez skóry
• 150 g naturalnego tofu
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 5 łyżek sosu rybnego
• 1 cytryna
• 600 ml wywaru rybnego
• 4 łyżki mleka kokosowego
• 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki
• ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
• ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
• ¼ szklanki płatków owsianych
• 3 ziarna ziela angielskiego
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Dorsza pozbawiamy na ile się da ości, kroimy w kostkę 2 x 2 cm, przekładamy do miski i łączymy z tofu pokrojonym w podobną kostkę, 3 łyżkami sosu rybnego, sokiem i startą skórką z cytryny, posiekaną świeżą kolendrą, solą i pieprzem. Mieszamy z płatkami owsianymi i odstawiamy na 10 minut.
2. W naczyniu łączymy wywar rybny z 2 łyżkami sosu rybnego, mlekiem kokosowym, krojonymi pomidorami z puszki, słodką i ostrą mieloną papryką, startą skórką z cytryny, pieprzem. Całość chwilę gotujemy.
3. Rybę z tofu przekładamy do termosu do ½ objętości, dopełniając wrzącym wywarem, dorzucamy ziele angielskie. Zamykamy, parokrotnie obracamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Po 10 – 12 minutach zupa jest gotowa.
Dobra rada: produkty takie jak rybę czy tofu dobrze jest wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem, aby osiągnęły przed zalaniem w termosie temperaturę pokojową.