Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 84

Temat odcinka: Na ryby do Rybna
Goście: Zbigniew Pachołek, prezes PZW Koło w Rybnie

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Rybne hamburgery z sosem paprykowym

Składniki:
•    800 g mielonego mięsa ryby (lin, płoć, okoń, karp, karaś, etc)
•    150 g suszonych moreli
•    1 łyżka curry
•    1 ząbek czosnku
•    ½ pęczka świeżej kolendry
•    50 wędzonej słoniny
•    2 cebule
•    8 kromek wiejskiego chleba na zakwasie
Sos paprykowy:
•    1 pęczek szczypioru
•    ½ pęczka świeżej kolendry
•    1 ostra papryczka
•    1 zielona papryka
•    1 – 2 łyżki majonezu
•    1 – 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
•    sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Hamburgery rybne: z ryb usuwamy łuski, wycinamy głowy, płetwy, struny grzbietowe i większe ości. Dokładnie mielimy mięso w maszynce do mielenia.
2.    Mielone mięso rybie doprawiamy curry, solą i pieprzem, dorzucamy drobno posiekane suszone morele, posiekany czosnek, posiekaną świeżą kolendrę.
3.    Wędzoną słoninę kroimy w równą, drobną kostkę i wytapiamy na patelni na chrupiące skwarki, zaczynając od zimnej patelni. Kiedy skwarki są chrupiące dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po czym przesmażamy aż cebula będzie mocno rumiana.
4.    Skwarki i cebulę odcedzamy na sicie z tłuszczu, przekładamy do masy rybnej. Masę dokładnie mieszamy.
5.    Olejem smarujemy dłonie i deskę, po czym formujemy z masy rybnej zgrabne hamburgery, o wadze około 200 g każdy.
6.    Patelnię wyłożoną pergaminem skrapiamy tłuszczem, który został ze smażenia skwarek i cebuli, po czym obsmażamy hamburgery rybne na złoty kolor z każdej strony. Na tej samej patelni przesmażamy na tłuszczu kromki chleba.
7.    Sos paprykowy: zielona paprykę pieczemy w piekarniku nagrzany do 180°C przez 30 minut lub do sczernienie skórki nad ogniskiem. Skórkę zdejmujemy, a miąższ bez pestek kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do miski wraz z drobno posiekaną ostrą papryczką, posiekaną świeżą kolendrą, posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy majonez i jogurt. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
8.    Hamburgery rybne podajmy w podpieczonych kromkach chleba z sosem paprykowym
Dobra rada: do tej potrawy nadaje się mięso każdej ryby słodkowodnej, mielenie pozawala cieszyć się smakiem ryby, bez obawy o ości

Potrawa 2
Pieczony pstrąg łososiowy z kiszoną kapustą

Składniki:
•    1 duży pstrąg łososiowy
•    50 g wędzonej słoniny
•    3 szalotki
•    2 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    300 g kiszonej kapusty
•    1 limonka
•    50 g suszonej żurawiny
•     1 łyżka miodu
•    1 łyżka masła
•    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
•    sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Z pstrąga zeskrobujemy łuski, po czym wycinamy z tuszy dwa ładne filety bez ości, ale ze skórą.
2.    Wędzoną słoninę kroimy w równą, drobną kostkę i wytapiamy na patelni na chrupiące skwarki, zaczynając od zimnej patelni. Kiedy skwarki są chrupiące dorzucamy pokrojone w drobną kostkę szalotki, posiekany czosnek i ostrą papryczkę, po czym przesmażamy cebulę na złoty kolor.
3.    Dorzucamy odciśniętą i lekko przesiekaną kiszona kapustę, doprawiamy pieprzem, dodajemy suszoną żurawinę, miód, smażymy kilka minut, na koniec doprawiamy masłem i posiekaną natką pietruszki. Wszystko mieszamy
4.    Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, skrapiamy olejem, układamy filety pstrąga łososiowego skórą do dołu, a mięso oprószamy pieprzem i obkładamy grubą warstwą przesmażonej kiszonej kapusty z dodatkami.
5.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7 – 10 minut w zależności od grubości filetów.
Dobra rada: resztek po filetowaniu nie wyrzucamy, można z nich przyrządzić zupę – taką jak w kolejnym daniu

Potrawa 3
Pikantna zupa rybna z resztek

Składniki:
•    500 g resztek z oprawiania ryby czyli ości i mięsa (bez skóry, głów i płetw)
•    2 cebule
•    2 marchewki
•    50 g masła
•    4 szalotki
•    3 ząbki czosnku
•    1 – 2 ostre papryczki
•    ½ łyżki ostrej mielonej papryki
•    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
•    1 łyżeczka mielonego imbiru
•    1 łyżeczka curry
•    200 g pomidorów z puszki
•    sól, grubo mielony pieprz,
Sos majonezowo czosnkowy:
•    2 łyżki majonezu
•    2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
•    1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1.    Resztki z oprawiania ryb myjemy, płetwy, głowy, skórę odkładamy. Zalewami zimną wodą i gotujemy wraz z kawałkami cebuli i marchewki, doprawione sola i pieprzem przez 2 godziny na wolnym ogniu.
2.    Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy kilka chwil przyprawy: ostrą mieloną paprykę, słodką mieloną paprykę, curry, mielony imbir. Do tego dorzucamy szalotki pokrojone w kostkę, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Wszystko smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą, po czym przekładamy do rybnego wywaru. Na tę samą patelnię przekładamy pomidory z puszki, chwilę podsmażamy i do wywaru. Wywar zagotowujemy.
3.    Podgotowany wywar przelewamy do miksera i miksujemy na gładko, następnie zmiksowany wywar przelewamy przez gęste sito, aby pozbyć się resztek ości.
4.    Przygotowujemy sos, łącząc w misce majonez, naturalny jogurt i posiekany drobno czosnek.
5.    Zupę przelewamy do miseczek, polewamy sosem majonezowo czosnkowym, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada: ten przepis, to doskonały pomysł wykorzystania wszystkich pozostałości po oprawianiu ryby.

Zobacz także