Potrawa 1
Sałatką z pieczoną i wędzoną certą
Składniki:
• 1 świeża certa
• 1 wędzona certa
• 250 g ugotowanej żółtej soczewicy
• 5 pomidorów
• 1 cebula
• 70 g suszonych pomidorów z zalewą olejową
• 2 łyżki kaparów
• 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
• 1 cytryna
• 1 łyżka musztardy Dijon
• ½ łyżki miodu
• sól i pieprz grubo mielony
Sposób przygotowania:
- Świeżą certę patroszymy, nie skrobiemy łusek, możemy skropić oliwą, po czym pieczemy na ruszcie nad ogniem lub na grillu. Można tez upiec na blasze z pergaminem w piekarniku nagrzanym do 170 – 180°C przez 20 minut.
- Ugotowaną soczewicę łączymy w misce z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami (ze skórką, za to bez gniazd nasiennych), cebulą i suszonymi pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę, kaparami oraz posiekaną świeżą miętą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
- Teraz robimy sos: około 50 ml oliwy z zalewy od suszonych pomidorów wlewamy do naczynia, dodajemy sok z cytryny, miód, musztardę Dijon, po czym wszystko dokładnie mieszamy, trzepaczką bądź mikserem aż do uzyskania konsystencji gęstej emulsji. Takim sosem skrapiamy sałatkę z soczewicy, resztę zostawiamy do ryby.
- Z upieczonej ryby, a także z wędzonej zdejmujemy skórkę i oddzielamy mięso od większych ości. Płaty upieczonej i wędzonej certy układamy na talerzu, obok wykładamy sałatkę z soczewicy, skrapiamy sosem.
Dobra rada: certa jest rybą rzadką, okresowo chronioną, tłustą i delikatną w smaku. Ciekawostką tej potrawy jest połączenie smaku wędzonej i pieczonej ryby na jednym talerzu. Poza sezonem połowu certy można spróbować zrobić to danie wykorzystując halibuta lub pstrąga.
Potrawa 2
Pstrąg w marynacie z suszonych pomidorów z duszoną brukwią
Składniki:
Duszona brukiew:
• 1 brukiew
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• ½ łyżki kminu rzymskiego
• ½ łyżki miodu
• 1 cytryna
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sos z pieczonej papryki:
• 5 – 6 kolorowych papryk
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• ½ łyżki kminu rzymskiego
• ½ łyżki miodu
• 1 cytryna
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Pstrąg w marynacie z suszonych pomidorów:
• 2 filety pstrąga
• 5 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
• 1 cytryna
• ½ łyżeczki miodu
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Duszona brukiew: brukiew kroimy w kostkę 1 x 1 cm, ząbek czosnku rozgniatamy, cebulę kroimy w grubą kostkę.
- W naczyniu rozgrzewamy oliwę, dorzucamy masło, kiedy masło się rozpuści, wkładamy cebulę i czosnek, a chwilę później pokrojoną brukiew. Doprawiamy solą, pieprzem i utartym w moździerzu kminem rzymskim. Przykrywamy i dusimy przez 15 – 20 minut na wolnym ogniu.
- Na koniec doprawiamy uduszoną brukiew miodem, posiekaną świeżą miętą, startą skórką i sokiem z cytryny.
- Sos z pieczonej papryki: kolorowe papryki (najlepiej czerwone i żółte) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 25 minut, potem usuwamy gniazda nasienne i skórki, a miąższ zalewamy oliwą.
- Upieczone papryki wkładamy do wysokiego naczynia, dorzucamy posiekany czosnek, posiekaną świeżą miętę, musztardę Dijon, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie dolewając oliwę cienkim strumieniem miksujemy dalej aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Można dodać sól i pieprz do smaku..
- Pstrąg w marynacie z suszonych pomidorów: filety pstrąga czyścimy z nadmiaru ości, doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy marynatę: suszone pomidory drobno siekamy, dorzucamy posiekaną świeżą miętę, miód, startą skórkę z cytryny. Mieszamy wszystko na gęstą pastę i taką marynatę nakładamy na rybę od strony mięsa.
- Rybę układamy na skropionym oliwą pergaminie skórą do dołu, po czym albo wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 170 – 180°C na 10 minut albo układamy na patelni i smażymy na pergaminie aż mięso ryby będzie gotowe. Rybę solimy po upieczeniu.
- Na talerze wykładamy duszoną brukiew, upieczonego pstrąga, polewamy sosem z pieczonej papryki.
Dobra rada: to dobry sposób na podanie także filetów z dorsza czy łososia. Pamiętajmy jedynie, że grubszy filet wymaga nieco więcej czasu pieczenia.
Potrawa 3
Sałatka z wędzonych ryb
Składniki:
• 150 g wędzonego łososia
• 150 g wędzonego pstrąga
• 1 główka sałaty rzymskiej
• 150 g pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki kaparów
• 4 łyżki sosu z pieczonej papryki*
• sól, grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę rzymską rwiemy na kawałki do miski, dorzucamy przecięte na pół pomidorki koktajlowe i kapary, Doprawiamy pieprzem. Na to wykładamy plastry wędzonego łososia i kawałki wędzonego pstrąga. Polewamy wszystko sosem z pieczonej papryki. Jeśli nie mamy takiego sosu, można sałatkę polać oliwą i sokiem z cytryny.
Dobra rada: *sos wedle przepisu z poprzedniej potrawy
Potrawa 4
Łosoś pieczony w całości na sianie
Składniki:
• 1 cały łosoś
• 1 duża garść siana
• 5 ząbków czosnku obranych
• 7 ząbków czosnku w łupinach
• 1 pęczek świeżego tymianku
• 4 gałązki świeżego rozmarynu
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Całego łososia sprawiamy, patroszymy jeśli trzeba, po czym wkładamy do 10% solanki na 24 godziny.
- Rybę suszymy, po czym układamy na blasze do pieczenia wyłożonej warstwą siana.
- Obrane ząbki czosnku rozgniatamy, nieobrane, w łupinach grubo siekamy. Do brzucha ryby wkładamy część czosnku oraz część tymianku i rozmarynu. Po bokach ryby robimy dość głębokie nacięcia, w które wkładamy pozostałe zioła i czosnek
- Rybę wkładamy do pieca chlebowego, ale o niższej temperaturze niż do wypieku pieczywa albo do piekarnika nagrzanego do 170 – 180° na czas 40 minut do godziny w zależności od wielkości ryby..
- Pieczoną rybę podajemy w całości na stół.
Dobra rada: 10% solanka to mnie więcej mieszanina 100 g soli kuchennej i 1 litra wody.