Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 69

Temat odcinka: Kuchnia płynąca winem
Goście: Ludwik Lewin, Nicolas Jean Brehon

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Policzki wołowe po burgundzku

Składniki:
•    4 uda kacze
•    1,5 kg policzków wołowychl
•    2 łyżki mąki pszennej
•    1 seler
•    1 marchewka
•    1 cebula
•    1 pietruszka korzeniowa
•    2 ząbki czosnku
•    70 g słoniny
•    5 liści laurowych (najlepiej świeżych)
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 laska cynamonu
•    5 ziaren kardamonu
•    5 goździków
•    ½ łyżeczki ziaren kolendry
•    1,2 l czerwonego wytrawnego wina
•    1 łyżka cukru
•    2 łyżki masła
Kulki ziemniaczane
•    5 ziemniaków
•    2 jajka
•    5 łyżek maki żytniej razowej
•    150 g wędzonego twarogu
•    sól, pieprz gruboziarnisty
Sposób przygotowania:

  1. Policzki wołowe czyścimy z błon, oprószamy pieprzem i mąką. Słoninę pokrojoną w drobną kostkę wytapiamy na patelni na skwarki. Na takich skwarkach smażymy policzki, na brązowy kolor z każdej strony.
  2. Warzywa korzeniowe i cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plasterki. Warzywa korzeniowe oprószamy mąką, w dużym garnku topimy słoninę pokrojoną w drobna kosteczkę na skwarki, a na nich przesmażamy chwilę warzywa korzeniowe, a potem dorzucamy cebule i czosnek. Doprawiamy liśćmi laurowymi, rozmarynem, korą cynamonu, ziarnami kardamonu i kolendry, goździkami.
  3. Kiedy warzywa zrobią się delikatnie miękkie, dorzucamy mięso i zalewamy szklanką wina patelnię, aby zebrać smak (nazywa się to deglasowaniem). Dolewamy smak z patelni wraz z resztą wina do garnka z warzywami i mięsem, przykrywamy i dusimy na bardzo wolnym ogniu przez 3 godziny.
  4. Uduszone w winie mięso wyjmujemy, a sos przecieramy przez sito. Dodajemy masło i redukujemy na małym ogniu przez 10 minut.
  5. Kluski ziemniaczane: ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w blenderze, odciskamy w lnianej ściereczce nadmiar płynu. Uzyskany płyn przelewamy do miseczki, pozostawiamy do chwili, gdy na dnie osadzi się skrobia ziemniaczana. Płyn wylewamy, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków. Dokładamy jaja oraz mąkę, partiami, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Z tak uzyskanej masy łyżką formujemy zgrabne kluseczki, które gotujemy w osolonym wrzątku przez około 1,5 minuty, licząc od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  7. Gorące kluski posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem, polewamy skwarkami ze słoniny, na to układamy uduszone policzki wołowe, polewamy sosem.

Dobra rada: zamiast policzków można przyrządzić też inne części z chudej wołowiny takie jak łopatka, rozbratel lub gicz. Ale warto postarać się o policzki, które są niezwykle delikatne i soczyste, oczywiście po uduszeniu.

Potrawa 2
Łosoś w sosie winno owocowym

Składniki:
•    3 twarde jabłka
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    400 g filetu z łososia
•    4 liście laurowe (najlepiej świeżych)
•    150 g winogron
•    3 łyżki cukru
•    250 ml różowego wytrawnego wina
•    2 łyżki masła
•    1 limonka
•    5 goździków
•    1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
•    sól i pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania:

  1. Jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, z połowy jabłek usuwamy skórkę i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, , winogrona przekrawamy na pół.
  2. Filet z łososia, bez skóry i ości, kroimy na dwa ładne kawałki, oprószamy pieprzem. Na patelnię kładziemy kawałek pergaminu, polewamy go odrobiną oleju i podsmażamy łososia przez 2 minuty z obu stron tak, by w środku pozostał lekko surowy. Doprawiamy w trakcie smażenia 2 listkami laurowymi i ząbkiem czosnku. Odkładamy rybę na bok.
  3. Na patelni po rybie przesmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia, dorzucamy kawałki jabłek bez skórki, połowę winogron, łyżkę cukru, pieprz, zalewamy różowym winem i redukujemy na silniejszym ogniu. Kiedy wino odparuje, dodajemy masło, doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki, listkami laurowymi, 2 goździkami, po czym redukujemy sos mieszając jeszcze kilka minut. Na końcu dorzucamy resztę winogron. W takim sosie układamy podsmażonego łososia, aby podgrzewamy, aby doszedł w środku.
  4. Na rozgrzanej patelni upalamy 2 łyżki cukru na złoty karmel, dorzucamy 2 goździki, zalewamy różowym winem i redukujemy, aż do uzyskania gęstego syropu. W takim syropie podsmażamy pozostałe ósemki jabłek ze skórką. Doprawiamy sokiem z limonki i posiekaną świeżą bazylią.
  5. Na talerzu układamy podsmażone w karmelu ósemki z jabłek, dokładamy podsmażone kawałki łososia, polewamy sosem z cebulą, jabłkami i winogronami. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Dobra rada: w ten sposób można też przyrządzić filet z innej ryby, na przykład z dorsza czy sandacza.

Zobacz także