Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 173

Temat odcinka: Święto ziemniaka
Goście: Anna Białek i panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Załawie
Ryszard Goździk sołtys wsi Zaława, radny gminy Chlewiska
oraz Tomasz Jazdon Onix

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Ziemniaczana zapiekanka z wieprzowymi żeberkami
Składniki:
• 1,5 kg mączystych ziemniaków
• 2 cebule
• 1 szklanka palonej kaszy gryczanej
• 2 łyżki mielonych suszonych grzybów
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
• 1 kg wieprzowych żeberek
• 1 łyżka ostrej mielonej papryki
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki ucieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dodajemy utarte na tarce cebule oraz suchą paloną kaszę gryczaną. Doprawiamy mielonymi suszonymi grzybami, suszonym majerankiem, mielonym kminem rzymskim, pieprzem i solą, całość dokładnie mieszamy.
2. Wieprzowe żeberka nacieramy ostrą mieloną papryką, pieprzem i solą. Dzielimy na mniejsze kawałki po dwie kostki.
3. Na dno żaroodpornego naczynia nakładamy warstwę masy ziemniaczanej, na to układamy zamarynowane żeberka, całość dokładnie przykrywamy pozostała masą ziemniaczaną.
4. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160°C przez 4 do 5 godzin.
Dobra rada: wystarczy do blendera włożyć kilka suszonych borowików lub podgrzybków i zmielić na pył, aby mieć aromatyczny puder z suszonych grzybów

Potrawa 2
Śledzie marynowane w cebuli z wędzonymi ziemniakami
Składniki:
• 6 śledzi najlepiej holenderskich matiasów
• 1 szklanka octu spirytusowego
• 8 ziaren ziela angielskiego
• 6 goździków
• 2 cebule
• 500 g mączystych ziemniaków
• 10 małych ziemniaczków typu francuskiego ze skórką
• 50 masła
• 10 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
• ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
• 1 garść siana
• 4 jajka
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia przelewamy ocet spirytusowy, doprawiamy zielem angielskim, goździkami, cukrem i solą. Zagotowujemy, dodajemy cebule pokrojone w pół plastry. Gotujemy kilka minut, cebule odcedzamy i studzimy.
2. Ostudzoną cebule doprawiamy pieprzem i olejem. Taka cebula przykrywamy pokrojone na ładne kawałki filety śledziowe. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut do nawet 2 godzin.
3. Wędzone puree z ziemniaków: obrane, mączyste ziemniaki gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę jak na puree. Dodajemy masło i połowę kwaśnej gęstej śmietany.
4. W metalowym naczyniu podpalamy trochę siana, zbieramy dym miską i nakrywamy przetarte ziemniaki, aby przeszły aromatem dymu. Można tę czynność powtórzyć 2 – 3 razy. Potem ziemniaki podgrzewamy dokładnie mieszając z masłem i śmietaną, można dorzucić odrobinę popiołu ze spalonego siana.
5. Wędzone ziemniaczki: małe ziemniaczki gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości. Wkładamy do naczynia z odrobiną siana. Siano podpalamy. Po opaleniu ziemniaki czyścimy z resztek popiołu.
6. Sos z żółtek i śmietany: jaja gotujemy na twardo, do miski przekładamy same żółtka, dodajemy druga połowę kwaśnej gęstej śmietany, doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Całość dokładnie ucieramy.
7. Zamarynowanego w cebuli śledzia podajemy z wędzonym puree, wędzonymi ziemniaczkami i sosem z żółtek.
Dobra rada: możemy też podać takiego śledzia tylko z jednym rodzajem wędzonych ziemniaków

Potrawa 3
Ostre warzywne curry z ziemniakami
Składniki:
• 600 g małych ziemniaków
• 1 łyżka masła
• 1,5 łyżki czerwonej pasty curry
• 400 ml mleka kokosowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka cukru
• 1 cebula
• 2 ogórki konserwowe
• 100 g groszku cukrowego
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 2 limonki
• 1 ostra papryczka
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Małe ziemniaki parujemy pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody aż do miękkości, zajmie to około 20 – 25 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobine oleju z masłem, po czym podprażamy czerwoną pastę curry przez 2 – 3 minuty. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, dorzucamy posiekany czosnek i redukujemy sos na wolnym ogniu przez 15 minut. Na koniec doprawiamy startą skórką z limonki, cukrem i solą.
3. Do zredukowanego sosu dodajemy uparowane ziemniaczki, cebule pokrojoną w piórka, pokrojone w plasterki konserwowe ogórki, groszek cukrowy. Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut na wolnym ogniu.
4. Na koniec doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, sokiem z limonki i plasterkami ostrej papryczki. Podajemy z podpieczonymi cząstkami limonki.

Zobacz także