Potrawa 1
Pikantna zapiekanka z duszonej wołowiny i kukurydzy z serem Bursztyn
Składniki:
Zapiekanka:
• 600g zmielonego mięsa wołowego
• 2 średnie cebule
• 2 ząbki czosnku
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 łyżka pieprzu czarnego młotkowanego
• ½ łyżeczki papryczki chipotle
• 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
• 800 g pomidorów z puszki
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 150 g sera bursztyn
• sól, pieprz, olej rzepakowy
Masa kukurydziano serowa:
• 450 g kukurydzy z puszki
• 3 łyżki mąki pszennej razowej
• 2 jaja
• 2 łyżki śmietany
• sól i pieprz
• 200 g sera bursztyn
Sposób przygotowania:
- Zmieloną wołowinę podsmażyć na oleju na patelni, dodać grubo zmielonego czarnego pieprzu.
- Podsmażyć 2 cebule pokrojone w kostkę i 2 ząbki drobno posiekanego czosnku. Na drugiej patelni przesmażyć na oleju starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę.
- Do cebuli i czosnku dodać podsmażone warzywa i szczyptę pieprzu.
- Na tym samym woku lub patelni, na rozgrzanym oleju szybko przesmażamy zamarynowany kotlety po 2 – 3 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego, złoto rumianego koloru. Gorące kotlety układamy na usmażonych warzywach i podajemy.
- Mięso doprawić drobno posiekaną papryczką chipotle, ugotowaną ciecierzycy (odsączoną z puszki), pomidory z puszki pokrojone w kostkę, sól i drobno posiekany pęczek kolendry. Wszystko smażymy 4 – 5 minut.
- Masa kukurydziano serowa: pokroić ser bursztyn na kawałki i zetrzeć je na grubej tarce. Dodać kukurydzę z puszki (odsączoną), 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2-3 jajka, pieprz i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać 2-3 łyżki mąki pszennej razowej i ponownie zmiksować.
- Foremkę posmarować odrobiną oleju i posypać szczyptą mąki razowej. Do foremki włożyć masę mięsną z warzywami i gładko uklepać. Na mięso położyć masę z kukurydzy. Posypać po wierzchu serem startym na tarce grubych oczkach.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do180°C i piec 20-25 minut aż do uzyskania złotej skórki. Po wyjęciu z piekarnika ser na wierzchu powinien być lekko zapieczony.
Potrawa 2
Zapiekany łosoś z kapustą, kurkami i sosem serowym
Składniki:
• 2 ładne kawałki filetu z łososia po 180 g
• 100 g małe drobne kurek
• 150 g kapusta biała pokrojona w kostkę 2/2 cm 🙂
• ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
• 2 łyżki suszonego estragonu
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 100 ml białego wytrawnego wina
• 300 g sera szafir startego na grubych oczkach
• szczypta gałki muszkatołowej
• sól, oliwa do smażenia
• 4 -5 liści winogron
Sposób przygotowania:
- Dobrze wypłukane kurki przesmażyć na oliwie na dobrze nagrzanej patelni. Kurki muszą się SMAŻYĆ, A NIE DUSIĆ. Nie mieszać. Kiedy zaczną parować, posypać świeżym lub suszonym estragonem i solą. Zamieszać i dodać 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie paski. Zmniejszyć ogień. Dodać ½ łyżki masła. Zamieszać.
- Podsmażone kurki z czosnkiem przełożyć do garnka, a kapustę wyłożyć na tę samą patelnię. Dodać trochę oliwy, zmniejszyć ogień i dodać odrobinę masła. Kapustę podsmażać 5 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszać. Kapusta powinna się zrobić szklista i przezroczysta, choć ciągle chrupka.
- Przygotować nagrzane naczynie na sos. Do naczynia wlać białe wino. Postawić naczynie na ogniu i zagotować po dodaniu estragonu. Kiedy wino się zagotuje i odparuje do połowy objętości, przelać przez sito do garnka, żeby pozbyć się estragonu. Ostudzić do temperatury około 30°C.
- Przygotować do roztopienia w winie ser starty na tarce o grubszych oczkach, Do wina wrzucić drobno posiekaną papryczkę i odrobinę gałki muszkatołowej. Następnie dodawać ser małymi partiami i delikatnie podgrzewać. Ser z winem nie gotować. Mieszać aż do rozpuszczenia sera, aż sos zrobi się kremowy. Przelać do nieco większego naczynia i zmiksować za pomocą blendera, żeby sos był aksamitny i lekko zawiesisty. Można doprawić go niewielką ilością musztardy, solą, łyżeczką miodu.
- Zamarynować kawałki łososia bez skóry odrobiną pieprzu i miodu. Łososia smażyć na liściu winorośli, z każdej strony przez około 3 minuty na wolnym ogniu.
- Wyłożyć łososia, kurki i kapustę na talerz. Polewać sosem.
Potrawa 3
Wątróbki drobiowe z malinami i chipsami z sera Rubin
Składniki:
• 500 g wątróbek drobiowych
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki miodu
• 50 g malin
• 100 g winogron
• 6 świeżych moreli
• 1 łyżka masła
• 100 ml białego wytrawnego wina
• 3 łyżki octu jabłkowego
• 150 g sera Rubin
• 6 małych cebulek dymek
• ½ ostrej papryczki
• sól, pieprz, oliwa
• olej do smażenia
• pergamin – papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Zetrzeć ser Rubin na tarce o drobnych oczkach. Położyć kawałek pergaminu na gorącą patelnię. Na niego delikatnie rozsypać ser, robiąc koło o średnicy 5 – 6 cm. Kiedy ser przyrumieni się od dołu, przewrócić go na drugą stronę. Ważne, żeby sera nie było zbyt dużo – ok 1 łyżki. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni i studzimy.
- W misce zamarynować oczyszczone wątróbki, dodając czosnek w plasterkach, oliwę, trochę ostrej, świeżej papryczki posiekanej w drobną kostkę oraz grubo mielony czarny pieprz. Wątróbki obtoczyć marynatą i odstawić na 10 minut.
- Przygotować cebulkę dymkę – przeciąć wszystkie cebulki na pół i przesmażyć na patelni na złoty kolor
- Podsmażyć zamarynowane wątróbki tak, aby się zarumieniły – z jednej i drugiej strony. Nie dodawać soli. Ważne, żeby wątróbek nie wysuszyć. Zdjąć z patelni na talerz.
- Na patelnię wrzucić 1,5 łyżki miodu. Kiedy się miód będzie karmelizował, wrzucić maliny. Zalać octem i poczekać, aż jego gryzący aromat odparuje. Kiedy ocet prawie całkiem odparuje, dodać białego wina. Niech się pogotuje i odparuje do połowy objętości. Dodać kilka moreli pokrojonych w cząstki. Gotować ok 1 min na wolnym ogniu.
- Dodać resztę malin, morele, winogrona, ostrą papryczkę i pieprz. Wszystko razem ma się gotować ok 2 minut.
- Przygotować schłodzone masło pokrojone w kostki. Kostki wrzucić na patelnię, zmniejszyć ogień.
- Na owoce wrzucić wątróbki i powolutku podgrzać, aż wątróbki dojdą.
- Wyłożyć wszystko na talerz (najpierw sos, potem wątróbki). Serowe chipsy powtykać w potrawę.