Potrawa 1.
Flambirowane polędwiczki wieprzowe z boczkiem.
Składniki:
• 5 korzeni skorzonery
• 50 g masła
• 1 pęczek świeżego tymianku
• 10 suszonych pomidorów
• 3 polędwiczki wieprzowe
• 12 plastrów wędzonego boczku
• 2 czerwone papryki
• 50 ml whisky
• 50 g suszonych moreli
• 70 ml białego wytrawnego wina
• 100 ml słodkiej śmietanki
• 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
• sól, olej rzepakowy
• folia aluminiowa i sznurek do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut, po czym wkładamy do foliowego worka i studzimy. Następnie obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
2. Korzenie skorzonery obieramy ze skórki, obrane kroimy wzdłuż na ćwiartki, a potem na kawałki długości 5 – 6 cm. Folię aluminiową składamy na podwójnie, polewamy odrobiną oleju, układamy kawałki masła, gałązki tymianku, grubo mielony pieprz, 5 – 6 suszonych pomidorów, na tym układamy kawałki skorzonery. Wszystko dokładnie zawijamy folią, robiąc coś w rodzaju kieszonki, szczelnie przyklepujemy brzegi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 minut.
3. Polędwiczki wieprzowe czyścimy z błon i kroimy w poprzek włókien na kawałki grubości plastra boczku. Każdy kawałek owijamy kawałkami pieczonej papryki, potem plastrem boczku. Wszystko związujemy sznurkiem do pieczenia, tak by boczek trzymał się mięsa podczas smażenia. Mięso oprószamy grubo mielonym pieprzem.
4. Na rozgrzaną patelnię lejemy olej, obsmażamy polędwiczki z obu stron na mocny brązowy kolor. Pod koniec smażenia podlewamy whisky, którą podpalamy, tak flambirujemy mięso. Kiedy alkohol się dopali, przekładamy polędwiczki do żaroodpornego naczynia i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 – 12 minut.
5. Do smaku, który pozostał na patelni dorzucamy pokrojone w drobną kostkę morele, pokrojone w taką samą kostkę suszone pomidory, posiekany tymianek, a kiedy składniki trochę się podsmażą dodajemy słodką śmietankę i trochę masła, wszystko dusimy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu, aż sos się zagęści.
6. Z upieczonych polędwiczek zdejmujemy sznurek, na talerz wylewamy sos, układamy kawałki mięsa oraz upieczoną skorzonerę z przyprawami.
Dobra rada: do tej potrawy lepsze będą pomidory suszone na słońcu, nie te z zalewy olejowej.
Potrawa 2.
Ciasto czekoladowe z marynowanymi w whisky morelami.
Składniki:
• 250 g gorzkiej czekolady 70%
• 250 g masła
• 250 g cukru
• 4 jaja
• 1 pomarańcza
• 80 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka przyprawy curry
• 1 mała łyżeczka ostrej mielonej papryki
• 70 g suszonych moreli
• 70 ml whisky
• 2 łyżki płatków owsianych
• 100 ml kwaśnej gęstej śmietany.
Sposób przygotowania:
1. Suszone morele kroimy w drobną kostkę, zalewamy whisky i macerujemy przez 12 godzin.
2. Do miski wkładamy połamane tabliczki czekolady, pokrojone w kawałki masło. Układamy miskę na łaźni wodnej, czyli na drugim garnku z gorącą wodą i powoli rozpuszczamy masło z czekoladą.
3. W drugiej misce jaja i cukier dokładnie ubijamy trzepaczką lub mikserem na puszystą, jednolitą masę.
4. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdejmujemy miskę z łaźni wodnej, odstawiamy na bok do przestudzenia, a na łaźnię wodną wkładamy miskę z masą z cukru i jaj, chwilę podgrzewamy, tak by obie masy miały jednakową temperaturę.
5. Masę z cukru i jaj doprawiamy startą skórką z pomarańczy, po czym dokładnie łączymy obie masy, dodając mąkę z proszkiem do pieczenia, namoczone w whisky morele, przyprawę curry i ostrą mieloną paprykę.
6. Płynne ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem, posypujemy po wierzchu płatkami owsianymi, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 35 minut.
7. Upieczone ciasto kroimy na kawałki, każdy kawałek posypujemy namoczonymi w whisky morelami, dekorujemy kwaśną gęstą śmietaną.
Dobra rada: rozpuszczamy czekoladę na łaźni wodnej, po to, aby na pewno jej nie zagotować!
Potrawa 3.
Udka kurczaka w sosie curry z pieczoną kalarepką.
• 2 kalarepki
• 800 g udek z kurczaka
• 1 mała garść siana
• 100 ml wódki czystej
• 2 łyżki syropu z buraka cukrowego
• 2 łyżki czerwonej pasty curry
• 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
• 2 łyżki posiekanej tajskiej bazylii
• 50 g masła
• sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1. Wytrybowane, czyli oczyszczone z kości i skóry udka kurczaka marynujemy w sianie, wódce, syropie z buraka cukrowego przez 12 godzin.
2. Obraną kalarepkę kroimy na kawałki, układamy na folii aluminiowej, doprawiamy solą, pieprzem, kawałkami masła, olejem rzepakowym. Wszystko szczelnie zwijamy, tworząc coś w rodzaju kieszonki, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.
3. Wyjęte z marynaty mięso kurczaka polewamy olejem, po czym smażymy na rozgrzanej blasze lub patelni o grubym dnie, wyłożonej pergaminem z obu stron na ładny brązowy kolor.
4. Na drugą patelnię wylewamy resztę marynaty (bez siana), podsmażamy chwilę czerwoną pastę curry, powoli dodajemy kwaśną gęstą śmietanę, dokładnie rozprowadzając ją w sosie. Do sosu dokładamy podsmażone kawałki kurczaka, całość dusimy na małym ogniu przez 10 – 12 minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem, kawałkami masła i posiekaną tajską bazylią.
5. Mięso z sosem podajemy z kawałkami upieczonej kalarepki.
Dobra rada: syrop z buraka cukrowego możemy zastąpić ciemnym miodem, np. gryczanym, a tajską bazylię – zwykłą. Czerwoną pastę curry i tajską bazylię znajdziemy w sklepach z orientalną żywnością.