Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 257

Temat odcinka: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką
Goście:Dariusz Struciński

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Pasta ze śledziem, czyli śląska „hekele” z pieczonym ziemniakiem

Składniki:

  • 2 filety solonego śledzia
  • 3 – 4 gałązki świeżego majeranku
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 – 2 cebule dymki (tylko biała część)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 – 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 6 – 7 owoców nasturcji wraz z listkami (opcjonalnie)
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe zalewamy mieszaniną piwa, octu i cukru, dorzucamy gałązki świeżego majeranku i odkładamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
  2. Ziemniaki wyszorowane, ze skórką, parujemy pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonego wrzątku do miękkości.
  3. Do miski przekładamy ugotowane jaja drobno posiekane, pokrojone w kostkę kiszone ogórki, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz wyjętego z zalewy, osuszonego i pokrojonego w kostkę śledzia.
  4. Do tych składników dodajemy musztardę, majonez, pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy solą.
  5. Pastę podajemy z przekrojonymi na pół ziemniakami, jeśli mamy dekorujemy owocami i listkami nasturcji.

Dobra rada: Jeśli mamy dostęp do żywego ognia (ognisko, palenisko kuchenki opalanej drewnem, etc.) możemy dodatkowo ziemniaki opiec

 

Potrawa 2

Pyry z wędzonym gzikiem i stekiem wołowym

Składniki:

  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 250 g tłustego sera twarogowego
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • ½ szklanki ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka pasty z mielonej ostrej papryczki
  • 1 limonka
  • 4 – 5 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 – 2 steki z dojrzewającej wołowiny
  • 1 garść siana
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, smażymy powoli na niezbyt mocno nagranej patelni z olejem na rumiany kolor, odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Olej po smażeniu czosnku zostawiamy na patelni.
  2. Gzik: do miski kruszymy w dłoniach ser twarogowy, dodajemy kwaśną gęstą śmietanę, sól, pieprz, ugotowaną kaszę gryczaną, pastę z ostrej papryczki, startą skórkę i sok z limonki, delikatnie mieszamy.
  3. Ugotowane ziemniaki w mundurkach, czyli ze skórką przykrywamy sianem w stalowym naczyniu, podpalamy. Kiedy siano się spali i pojawi się sporo dymu, nakrywamy naczynie odwróconą do góry dnem miską, „łapiemy” dym i przenosimy na miskę z gzikiem. Zostawiamy ją na kilka, kilkanaście minut, aby gzik przeszedł aromatem dymu. Potem jeszcze raz mieszamy dokładnie, lekko rozcierając.
  4. Steki, wyjęte pół godziny wcześniej z lodówki, doprawiamy pieprzem z obu stron.
  5. Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na oleju, który został po smażeniu czosnku. Smażymy po 1,5 do 2 minut z każdej strony, jeśli chcemy, by steki były krwiste w środku, jeśli wolimy bardziej wysmażone, to dłużej. Przesmażone mięso odkładamy na bok na 3 – 4 minuty, aby odpoczęło. Potem kroimy w paseczki.
  6. Mięso podajemy z wędzonym gzikiem i wędzonymi ziemniakami oraz podpieczonymi płatkami czosnku. Dopiero na końcu ewentualnie doprawiamy mięso solą.

Dobra rada: uważajmy, aby nie przypalić czosnku, bo staje się gorzki.

 

Potrawa 3

Plińce z pomoćką z grzybowym aromatem

Składniki:

  • 250 g tłustego twarogowego sera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 4 suszone grzyby (podgrzybki lub prawdziwki)
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  •  500 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 jajo
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy, kroimy w drobną kostkę.
  2. Drobno przesiekane świeże kurki przesmażamy na oleju na mocno brązowy kolor, podobnie przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kilka kurek w całości zostawiamy do dekoracji i przesmażamy je krótko na patelni przed samym podaniem.
  3. Grzybowa pomoćka: do miski przekładamy pokruszony twaróg, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i suszone, ugotowane grzyby, przesiekane kapary, kwaśną gęstą śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Plińce: do ugotowanych, przeciśniętych przez paskę ziemniaków dodajemy jajo, przesmażone kurki, przesmażoną na lekko rumiany kolor cebulę, mieszamy, dorzucamy mąkę, sól, pieprz, mieszamy. Masa powinna być w miarę gęsta.
  5. Z masy formujemy placuszki i obsmażamy je na patelni z olejem z obu stron na złoty kolor, na niezbyt mocno nagrzanej patelni, aby dobrze wysmażyć je w środku, a skórka była chrupiąca.
  6. Placki – plince podajemy z pomoćką i podsmażonymi na chrupko kurkami.

Dobra rada: możemy plińce z pomoćką udekorować grubo pokrojonym szczypiorem

Zobacz także