Potrawa 1.
Pieczona ryba z grzybowym puree ziemniaczanym.
Składniki:
• 5 – 6 dużych ziemniaków mączystych typu C
• 2 okonie morskie
• 1 ostra papryczka
• 3 ząbki czosnku
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 2 limonki
• 250 g rozmrożonych prawdziwków
• 1 cebula
• 3 – 4 gałązki świeżego rozmarynu
• 50 g masła
• 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1. Grzybowe puree z pieczonych ziemniaków: ziemniaki wkładamy do żaru w ognisku i pieczemy przez 30 – 40 minut, aż skórka się zwęgli, a miąższ stanie się miękki. Wyjmujemy ziemniaki i studzimy.
2. Na rozgrzaną patelnię lejemy olej, dorzucamy 2 rozgniecione ząbki czosnku i rozmrożone prawdziwki pokrojo.ne w większe kawałki. Smażymy, aż woda którą wypuszczą grzyby odparuje. Potem dorzucamy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy razem jeszcze kilka minut.
3. Upieczone ziemniaki kroimy na pół, tak by nie uszkodzić spalonej skórki. Delikatnie wyjmujemy łyżką upieczony miąższ i przekładamy do naczynia.
4. Do ziemniaków dorzucamy grzyby z cebulą i masłem, dodajemy kwaśną śmietanę, sól, pieprz do smaku, chwilę podgrzewamy, po czym napełniamy takim puree wydrążone połówki upieczonych ziemniaków.
5. Pieczona ryba: okonie morskie skrobiemy z łuski, patroszymy, wycinamy filety. Rybę marynujemy od strony mięsa w posiekanej ostrej papryczce, plasterkach czosnku, utartych w moździerzu ziarnach kolendry, listkach świeżej kolendry, startej skórce z limonki i oleju rzepakowym. Tak zamarynowaną rybę odstawiamy w chłodne miejsce na 10 – 15 minut.
6. Na ruszt grilla układamy rybę skórą do dołu, obok układamy połówki limonek, pieczemy filety około 10 minut z jednej strony.
7. Upieczoną rybę doprawiamy solą i podajemy z grzybowym puree z pieczonych ziemniaków.
Dobra rada: rybę zawsze solimy po upieczeniu w piecu czy na grillu, wcześniej dodana sól wysuszy mięso ryby. W tej sposób możemy też przyrządzić inną rybę, np. pstrąga.
Potrawa 2.
Sałatka z ziemniaków i śledzia.
Składniki:
• 3 – 4 ugotowane ziemniaki sałatkowe typu A
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 cebula
• 1 ostra papryczka
• 1 twarda gruszka
• 2 łyżki octu spirytusowego
• 4 filety śledzia „matjas”
• sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Do ziemniaków dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekaną ostrą papryczkę, gruszkę pokrojoną w kostkę i skropioną sokiem z cytryny lub limonki. Potem polewamy odrobiną octu spirytusowego, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Filet ze śledzia kroimy w kawałki w kształcie rombu, doprawiamy pieprzem, octem i oliwą.
3. Na talerze wykładamy porcje sałatki z ziemniaka i gruszki, wokół układamy kawałki śledzia, można udekorować cienkimi plastrami gruszki i listkami natki.
Potrawa 3.
Żeberka pieczone z ziemniakami.
Składniki:
• 1 kg ziemniaków sałatkowych typu A
• 50 g suszonych pomidorów z oliwą
• 1,5 kg żeberek wieprzowych
• 4 – 5 ząbków czosnku
• 2 – 3 łyżki sosu Worcester
• 2 – 3 łyżki miodu
• 1 łyżka ziaren kminku
• ½ łyżki ostrej mielonej papryki
• 10 szalotek
• 1 garść siana
• 250 g kiszonej kapusty z sokiem
• 250 ml białego wytrawnego wina
• sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
1. Dobrze oskrobane i wyszorowane ziemniaki kroimy; większe na 2 – 3 kawałki, mniejsze zostawiamy w całości. Przekładamy do miski.
2. Ziemniaki marynujemy w oliwie od suszonych pomidorów, soli, pieprzu, posiekanym czosnku, kminku utartym w moździerzu i ostrej mielonej papryce.
3. Najlepsze będą żeberka wieprzowe pokrojone w tzw. „harmonijki”. Takie żeberka marynujemy w posiekanym czosnku, sosie Worcester, oleju rzepakowym, pieprzu, posiekanym czosnku, kminku utartym w moździerzu i ostrej mielonej papryce.
4. Do zamarynowanych żeberek dorzucamy obrane szalotki. Potem żeberka i szalotki układamy na ruszcie i opiekamy nad ogniem na ładny brązowy kolor z każdej strony.
5. Do kociołka układamy na dno garść siana, na sianie układamy podpieczone żeberka, przykrywamy je warstwą kiszonej kapusty, zalewamy sokiem z kapusty, układamy warstwę zamarynowanych ziemniaków i podpieczonych szalotek. Posypujemy pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, dolewamy białe wino i resztę marynaty, doprawiamy miodem.
6. Kociołek zamykamy i ustawiamy na żarze w ognisku, na początku w dość ostrym ogniu, potem zmniejszamy żar i dopiekamy przez 45 – 50 minut.
7. Upieczone żeberka, z ziemniakami, szalotkami i kapustą wykładamy na talerze, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.