Potrawa 1.
Zupa ze szczupaka z pulpetami.
Składniki:
• 40 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
• 1 szczupak
• 6 – 7 liści laurowych
• 10 ziaren ziela angielskiego
• 3 ząbki czosnku
• 100 g suszonej żurawiny
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 cytryna
• 1 łyżeczka ziaren kminku
• 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut. Grzyby wyjmujemy z wywaru.
2. Szczupaka filetujemy, wycinamy większe ości, skórę, płetwy, a mięso mielimy w maszynce, możemy też drobniutko posiekać nożem.
3. Resztki po filetowaniu (ości, łba, płetw etc.) wkładamy do wywaru po grzybach, dolewamy zimną wodę, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy przez 30 minut i odcedzamy.
4. Zmielone mięso szczupaka doprawiamy ząbkiem czosnku, roztartym z solą, dorzucamy pieprz, drobno posiekane ugotowane suszone grzyby z wywaru, posiekaną suszoną żurawinę i posiekaną natkę pietruszki. Masę dokładnie mieszamy.
5. Dłonie zwilżamy olejem i formujemy z masy rybnej niewielkie okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
6. Doprawiamy finalnie wywar 2 ząbkami czosnku pokrojonego w plasterki oraz utartymi w moździerzu ziarnami kminku ze startą skórką z cytryny. Kiedy chwilę się pogotuje dodajemy kwaśną śmietanę.
7. Do zupy wkładamy ostrożnie pulpety ze szczupaka i gotujemy przez 5 minut, nie należy mieszać, aby pulpety się nie rozpadły. Podajemy na talerzach, przybrane natka pietruszki.
Dobra rada: szczupak pieczony na ognisku – filet ze szczupaka kładziemy na kawałku twardego, namoczonego w wodzie drewna, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, plasterkami czosnku, startą skórką z cytryny i kminkiem, układamy obok żaru w ognisku i wolno opiekamy.
Potrawa 2.
Karp z kapustą i grzybami zapiekany w cieście francuskim.
Składniki:
• 2 filety z karpia bez skóry
• 1 łyżka ziaren kolendry
• 3 ząbki czosnku
• 1 cytryna
• ½ łyżeczki suszonego majeranku
• 1 łyżka miodu
• 1 cebula
• 5 suszonych śliwek
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 1 jajo
• 2 łyżki mleka
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 czerwona papryka.
Sos:
• 5 – 6 suszonych grzybów
• 5 suszonych śliwek
• 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
• 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalewamy wodą, gotujemy przez 25 minut, grzyby odcedzamy od wywaru. Paprykę opiekamy nad ogniem, zdejmujemy spieczoną skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na płaty.
2. Przygotowujemy marynatę do karpia. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry, posiekany czosnek, startą skórkę z cytryny i suszony majeranek. Filety z karpia dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 10 minut.
3. Teraz czas na farsz z kapusty – do rozgrzanego naczynia wkładamy miód, a kiedy zacznie się pienić dorzucamy posiekaną cebule i czosnek, smażymy krótko do zeszklenia, dorzucamy odciśniętą i przesiekaną kapustę. Dokładamy resztę marynaty, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Potem wlewamy 2 – 3 łyżki oleju, mieszamy, dorzucamy pokrojone w paseczki suszone śliwki i odcedzone suszone grzyby z wywaru, sól i pieprz do smaku. Chwilę smażymy i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
4. Na pergamin sypiemy trochę mąki, ciasto francuskie kroimy na dwa prostokąty, jeden większy o 2 – 3 cm z każdego boku. Mniejszy prostokąt układamy na pergaminie z mąką, smarujemy jajem rozmąconym z mlekiem, układamy farsz z kapusty, tak by pozostawić z każdego brzegu po 1,5 – 2 cm wolnego ciasta. Na kapuście układamy zamarynowane filety z karpia, na karpiu kawałki upieczonej papryki.
5. Całość przykrywamy pozostałym prostokątem ciasta francuskiego, w którym wycinamy radełkiem otwory. Dobrze ugniatamy brzegi obu kawałków ciasta, nadmiar usuwamy ucinając radełkiem.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 – 30 minut.
7. Upieczone ciasto kroimy na kawałki i podajemy polane sosem.
Dobra rada: ciasto francuskie nie lubi ciepła, można strudel przed włożeniem do pieca schłodzić w lodówce.