Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 43

Tytuł odcinka: Nieznany burak cukrowy.
Gość: Marzena Przytarska.

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1.
Ciasto z buraka cukrowego z orzechami i śmietaną.
Składniki:
•    2 – 3 buraki cukrowe
•    150 g mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, migdały, nerkowce, etc.)
•    4 jaja
•    3 – 4 łyżki cukru
•    4 łyżki oleju słonecznikowego
•    1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
•    1 małe klacze świeżego imbiru
•    5 łyżek syropu z buraka cukrowego
•    100 g maki pszennej
•    70 g mąki razowej
•    1 łyżka proszku do pieczenia
•    1 łyżka sody oczyszczonej
•    2 łyżki masła
•    200 ml kwaśnej gęstej śmietany.
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczone buraki cukrowe gotujemy wodzie do miękkości. Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki, po czym ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.    Orzechy wysypujemy na blachę i wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, aby się podpiekły. Przypieczone orzechy drobno siekamy.
3.    Z jaj oddzielamy białka i żółtka, żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Łączymy masę z buraków z utartymi żółtkami, w proporcji 250 g masy z buraków na 4 żółtka, dorzucamy mielony kardamon, starty świeżo imbir, dolewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego i 3 – 4 łyżki syropu z buraków. Całość dokładnie mieszamy.
4.    Pozostałe z jaj białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą z buraka i żółtek, dorzucamy orzechy.
5.    Teraz dosypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i razową. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, możemy trochę mąki dołożyć, trzeba tylko uważać, by nie dodać jej za dużo. Mieszamy wszystkie składniki, dokładamy proszek do pieczenia i sodę.
6.    Dno tortownicy wykładamy pergaminem, smarujemy tortownicę masłem, przesypujemy mąką razową, wykładamy równo masę na ciasto.
7.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut, można sprawdzać pod koniec pieczenia ciasto patyczkiem.
8.    Podajemy kawałki upieczonego ciasta polane syropem z buraka i kwaśną gęstą śmietaną.
Dobra rada: syrop z buraka cukrowego, inaczej melasę można dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością, a zamiast orzechów możemy dodać suszone owoce.

Potrawa 2.
„Spalony” łosoś z pieczonym burakiem cukrowym.
Składniki:
•    1 burak cukrowy
•    1 małe kłącze świeżego imbiru
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    2  limonka
•    3 łyżki syropu z buraka cukrowego.
Sos:
•    1 łyżka musztardy
•    2 limonki
•    1 łyżka powideł z buraka cukrowego
•    1 łyżka syropu z buraka cukrowego.
Ryba:
•    1 filet z łososia bez skóry
•    6 – 7 łyżek soli gruboziarnistej
•    1 łyżka cukru
•    1 łyżka ziaren kminku
•    2 garści świeżego siana
•    sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczonego łososia dokładnie okładamy marynatą złożoną z soli, cukru i ziaren kminku, po czym odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
2.    Buraka cukrowego czyścimy, dokładnie obieramy, po czym kroimy w plastry grubości około 2 cm, imbir kroimy w plasterki, cebulę w większe kawałki, a połowę limonki w cząstki.  Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, polewamy syropem z buraka i sokiem z limonki. Zalewamy tłuszczem gęsim (jeśli jest zbyt gęsty, trzeba go podgrzać), przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 – 40 minut.
3.    Sos: do naczynia wkładamy musztardę, powidła z buraka, syrop z buraka, zalewamy sokiem z 2 limonek. Miksujemy na gładką masę, dolewając oliwę cienkim strumieniem.
4.    Zamarynowanego łososia czyścimy z marynaty, myjemy, dokładnie suszymy.
5.    Na ziemi układamy ruszt z drewienek, na ruszcie kładziemy łososia, przykrywamy sianem. Siano podpalamy i czekamy aż się całe wypali. Resztki popiołu wcieramy w rybę, otrzepujemy. Po czym kroimy fileta na cienkie plastry. Podajemy z upieczonym burakiem, polane sosem.
Dobra rada: syrop z buraka cukrowego, inaczej melasę można dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością, a tłuszcz gęsi można sobie zachować po pieczeniu.

Zobacz także