Potrawa 1.
Jagnięcina w kiszonej kapuście, z wędzonymi śliwkami, jabłkami i cynamonem.
Składniki:
• 1,5 kg mięsa z udźca jagnięcego bez kości
• 1 por
• 1 seler
• 3 pietruszki korzeniowe
• 1 ostra papryczka
• 4 ząbki czosnku
• 3 cebule
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 6 – 7 liści białej surowej kapusty
• 1 kg kiszonej kapusty z sokiem
• 4 laski cynamonu
• 6 suszonych, wędzonych śliwek
• 100 g suszonych jabłek
• 1 cytryna
• 200 ml białego wytrawnego wina
• sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1. Mięso z udźca jagnięcego bez kości kroimy w duże kawałki, doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem.
2. Do nagrzanego kociołka myśliwskiego wlewamy olej i partiami smażymy mięso na ładny brązowy kolor z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy do miski.
3. W kociołku na oleju przesmażamy następnie pokrojone w duże kawałki warzywa: pora, selera, pietruszki, cebule pokrojone w ćwiartki i czosnek w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziarnami kolendry. Podsmażone warzywa przekładamy na bok do mięsa.
4. W kociołku układamy na dnie i po bokach warstwę z liści surowej kapusty, na to kładziemy warstwę kiszonej kapusty, dorzucamy 2 połamane laski cynamonu, 3 porwane suszone śliwki, kilka suszonych jabłek. Przykrywamy to warstwą przesmażonego mięsa z warzywami. Dokładnie tak samo układamy kolejną warstwę: kiszona kapusta, cynamon, śliwki, jabłka, mięso, przesmażone warzywa. Na wierzch kładziemy jeszcze kiszoną kapustę, zalewamy sokiem z kapusty i białym winem i dokładnie okładamy z wierzchu liśćmi surowej kapusty.
5. Kociołek przykrywamy, dobrze skręcamy, ustawiamy w ognisku i pieczemy w żarze przez dwie godziny.
6. Upieczone mięso z kiszoną kapustą i warzywami przekładamy na talerze, polewamy wszystko sosem.
Dobra rada: możemy też takie danie upiec w żeliwnej gęsiarce czy brytfannie w piekarniku, trzeba tylko cały czas piec pod przykryciem.
Potrawa 2.
Żołądki drobiowe z kiszoną kapustą w sosie curry.
Składniki:
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki przyprawy curry
• 1 ostra papryczka
• 1 limonka
• 1 kłącze świeżego imbiru
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 1 kg żołądków drobiowych
• 400 g kiszonej kapusty, najlepiej ukiszonej w całej główce
• 2 twarde gruszki
• 400 ml mleczka kokosowego
• 4 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego
• sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone żołądki drobiowe wkładamy do wody, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, sporo plasterków świeżego imbiru. Można dorzucić trochę cebuli i selera. Gotujemy na wolnym ogniu, aż żołądki będą miękkie. Studzimy i odcedzamy, wywar z gotowania zostawiamy.
2. Przygotowujemy pastę z curry. Na deskę wysypujemy przyprawę curry, dorzucamy posiekane ząbki czosnku, posiekaną ostrą papryczkę, startą skórkę z limonki, drobno posiekany świeży imbir, utarte w moździerzu ziarna kolendry, posiekaną świeżą kolendrę. Wszystko razem siekamy, po czym ucieramy nożem na desce na gęstą pastę.
3. Żołądki marynujemy w połowie przygotowanej pasty curry, z dodatkiem oleju i soli. Kapustę kroimy w kostkę, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większe kawałki.
4. Zamarynowane żołądki smażymy na rozgrzanym oleju. Do podsmażonych żołądków dorzucamy kapustę kiszoną, gruszki. Chwilę smażymy, po czym zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i szklanką wywaru z gotowania żołądków.
5. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut.
6. Gotową potrawę przekładamy na talerze, dekorując plasterkami ostrej papryczki i listkami świeżej kolendry.
Dobra rada: zamiast żołądków drobiowych możemy też użyć udek kurczaka. Kapusta ukiszona w całej główce ma bardziej wyrazisty, ostrzejszy smak i aromat.