Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 266

Temat odcinka: Smak czarnego czosnku
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Wielkie burgery z kaczki z czarnym majonezem

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kaczki
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 6 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka
  • 1 bochenek białego chleba
  • 1 główka czarnego czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 1 łyżka syropu z buraka cukrowego, ewentualnie melasy
  • 50 g młodych liści szpinaku
  • sól, grubo mielony pieprz, olej i oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Czarne burgery z kaczki: mielone mięso z piersi kaczki dopraw pieprzem, solą, utartym w moździerzu kminem rzymskim, dorzuć suszone śliwki pokrojone w małe kawałki, cebulę w drobną kostkę, trochę posiekanej ostrej papryczki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, czyli w języku kucharskim dobrze „wytableruj”.
  2. Przełóż masę mięsną na pergamin, uformuj jednego dużego burgera dopasowanego do kształtu bochenka chleba, posmaruje mięso olejem z obu stron.
  3. Za pomocą pergaminu przenieś z zsuń burgera na rozgrzaną płytę lub suchą dużą patelnię. Obsmaż mocno z jednej, a potem z drugiej strony, tak by mięso dobrze wypiekło się w środku.
  4. Z bochenka wytnij plastry na szerokość całego bochenka, tak jakbyś kroił biszkopt na tort. Skrop oliwą i obsmaż z obu stron na płycie bądź patelni.
  5. Czarny majonez z czarnym czosnkiem: do wysokiego naczynia przerzuć kilka ząbków czarnego czosnku, jajko, musztardę, sól, ocet. Miksuj dolewając olej lub oliwę cienkim strumieniem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
  6. Na jeden plaster podpieczonego chleba wyłóż porcję sosu, rozsmaruj po całej powierzchni, ułóż liście szpinaku, na nie połóż usmażonego burgera, posmaruj czarnym majonezem burgera, jeśli lubisz ostre jedzenie może dorzucić kilka plasterków ostrej papryczki, plasterki cebuli, odrobinę pieprzu, soli, przykryj druga kromką podpieczonego pieczywa. Tak wielkiego burgera możesz przekroić na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je zjeść.

Dobra rada: jeśli do mielonego mięsa na burgery dodajesz surową cebulę, zrób to tuż przed smażeniem, zmieszana z mięsem surowa cebula szybko fermentuje. A łupiny po czarnym czosnku wrzucone do oleju nadadzą ciekawego aromatu

 

Potrawa 2

Łosoś pieczony pod glazurą z czarnego czosnku z pieczoną cykorią

Składniki:

  • 2 cykorie
  • 2 łyżeczki masła
  • ½ pęczka świeżego tymianku
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 szalotka’
  • 400 g ładnego fileta z łososia bez skóry
  • 1 główka czarnego czosnku
  • ¼ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 1 limonka
  • sól, grubo mielony pieprz, olej i oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Cykorie przekrój na pół, ułóż w naczyniu żaroodpornym skropionym olejem z odrobina masła, podpiekaj od strony przecięcia. Dopraw ziarnami kolendry utartymi w moździerzu, listkami świeżego tymianku i plasterkami szalotki. Podpiecz to wszystko na małym ogniu przez kilka minut. Przełóż i trzymaj w cieple.
  2. Przygotuj pastę z czarnego czosnku do ryby. Do moździerza z częścią utartych ziaren kolendry przełóż kilka ząbków czarnego czosnku, dodaj olej sezamowy, musztardę francuską, oliwę. Wszystkie składniki rozetrzyj i dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z limonki.
  3. Do naczynia po cykorii dolej trochę oleju, dodaj trochę masła, utarte ziarna kolendry i gałązki świeżego tymianku. Kiedy masło trochę się podpiecze, dorzuć łososia, pokrojonego w długie kawałki, doprawionego tylko pieprzem.
  4. Piecz pod przykryciem na małym ogniu 2 – 5 minut, w zależności od grubości i temperatury ryby.
  5. Przewróć rybę w naczyniu żaroodpornym na drugą stronę i posmaruj z wierzchu przygotowaną pastą. Piecz pod przykryciem jeszcze jakieś pół minuty. Podawaj z upieczoną cykorią.

Dobra rada: możesz też przygotować takie danie na patelni z pokrywką

 

Potrawa 3

Humus z czarnym czosnkiem i pieczonym bakłażanem

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
  • 1 główka czarnego czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 4 suszone śliwki
  • 1 limonka
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pistacjowych bez skorupek
  • 1 bakłażan
  • 3 – 4 ząbki kiszonego czosnku (opcjonalnie)
  • 5 – 6 listków świeżej bazylii
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Do ciecierzycy w wysokim, wąskim naczyniu dorzuć kilka ząbków czarnego czosnku, trochę posiekanej ostrej papryczki, suszone śliwki pokrojone w mniejsze kawałki, orzeszki pistacjowe, dopraw sokiem z limonki, solą, dolej trochę oliwy, Wszystko zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dla lepszej konsystencji, możesz dolać nieco ciepłej, przegotowanej wody.
  2. Bakłażana pokrój w plastry centymetrowej szerokości, skrop oliwą, posól, opiecz na rozgrzanej blasze lub suchej patelni z obu stron na mocno brązowy kolor.
  3. Humus wyłóż do miski, skrop mieszaniną kilku ząbków rozgniecionego czarnego czosnku z oliwą, podawaj z plastrami upieczonego bakłażana, a do dekoracji użyj listków świeżej bazylii lub innego ulubionego zioła oraz plastrów kiszonego czosnku.

Dobra rada: możesz użyć oliwy aromatyzowanej łupinkami czarnego czosnku

 

 

Zobacz także