Potrawa 1
Sałatka z pieczonej papryki
Składniki:
• 3 kolorowe papryki
• 2 ząbki czosnku
• 4 filety anchois
• 150 g sera typu feta
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 cytryna
• 2 łyżki orzeszków sosnowych
• 1 wędzony pstrąg
• olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Papryki nadziewamy na patyki i opiekamy nad ogniem, aż do uzyskania czarnej, spalonej skórki. Możemy też upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Upieczone papryki owijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia.
2. Z upieczonych papryk ściągamy spieczoną skórkę, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w równe paski.
3. Pokrojona paprykę układamy na półmisku, posypujemy cienkimi plasterkami czosnku, posiekanymi kawałkami filetów anchois, pokruszonym serem feta.
4. Listki natki pietruszki skrapiamy olejem rzepakowym i sokiem z cytryny, przekładamy na paprykę. Orzeszki sosnowe prażymy kilka minut na suchej patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Uprażonymi orzeszkami posypujemy sałatkę.
5. Na koniec na sałatce układamy kawałki wędzonego pstrąga, pozbawionego skóry i ości.
Dobra rada: w wersji wegetariańskiej możemy podać sałatkę bez ryby, możemy też użyć innej ryby wędzonej
Potrawa 2
Papryka faszerowana bakłażanem i fetą
Składniki:
• 1 bakłażan
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 150 g zielonych oliwek bez pestek
• 100 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
• 1 pęczek natki pietruszki
• 70 g dojrzałego sera typu grana padano lub pecorino
• 1 ostra papryczka
• 3 kolorowe papryki
• 1 czerwona papryka
• 150 g sera typu feta
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• 1 łyżeczka miodu
• 1 cytryna
• sól, pieprz, oliwa, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Bakłażana kroimy w kostkę 1 x 1cm, po czym przesmażamy na patelni z dużą ilością oleju na złoty kolor, doprawiając solą i pieprzem.
2. Usmażonego bakłażana przekładamy do miski, dorzucamy cebule pokrojoną w drobną kostkę, drobno posiekany czosnek, przekrojone na pół zielone oliwki, roztartą nożem na desce ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce dojrzały ser i drobno posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Trzy kolorowe papryki kroimy na pół, usuwamy łyżką gniazda nasienne, do każdej papryki nalewamy kilka kropel oleju.
4. Do tak przygotowanych połówek papryki nakładamy farsz, dokładnie dociskając, posypujemy po wierzchu pokruszonym serem feta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 – 190°C na 30 minut.
5. Sos z pieczonej papryki: czerwoną paprykę pieczemy nad ogniskiem lub w piekarniku, studzimy w folii kilka minut, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy na kawałki.
6. Do wysokiego naczynia przekładamy upieczoną paprykę, dodajemy miód, musztardę i sok z cytryny. Całość miksujemy na gładką masę. Potem miksujemy dalej, dolewając cienkim strumieniem oliwę, aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Możemy doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Na talerze wylewamy sos i wykładamy upieczone papryki.
Dobra rada:
Potrawa 3
Królik pieczony z papryką
Składniki:
• 6 udek (skoków) królika
• 4 ząbki czosnku
• 1 pęczek świeżego majeranku
• 1 ostra papryczka
• 150 ml białego wytrawnego wina
• 1 cebula
• 3 łyżki masła
• 3 czerwone papryki
• 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• 1 łyżeczka miodu
• 2 kolorowe papryki typu peperoni
• sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone udka czyli skoki z królika marynujemy w pokruszonym czarnym pieprzu, soli, roztartym ząbku czosnku, listkach świeżego majeranku, posiekanej ostrej papryczce i oleju rzepakowym.
2. Zamarynowane udka królika przesmażamy na patelni na złoty kolor z każdej strony.
3. Do żaroodpornego naczynia nalewamy trochę oleju, przekładamy do niego usmażonego królika. Na patelnię po smażeniu mięsa wylewamy część białego wina, aby zebrać cały smak i polewamy nim królika. Posypujemy mięso pokruszonymi trzema ząbkami czosnku, pokrojoną w grube kawałki cebulą, posiekaną ostrą papryczką, gałązkami świeżego majeranku, kawałkami masła, zalewamy resztą białego wina.
4. Czerwone papryki kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, przekrajamy na pół i układamy na mięsie. Tak przygotowanego królika pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut pod przykryciem, potem zdejmujemy przykrycie i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
5. Wyjmujemy upieczonego królika z pieca, z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka przelewamy sos z pieczenia królika, dorzucając upieczony czosnek i cebulę, pokrojoną, upieczoną paprykę i całość gotujemy chwilę, aż do zredukowania nadmiaru płynu.
6. Zagęszczony sos miksujemy na gładką masę, dolewamy słodką śmietankę, dorzucamy łyżkę masła, musztardę, miód, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Na patelnię przekładamy upieczonego królika, zalewamy sosem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
8. Sałatka z papryczki peperoni: dwie kolorowe papryczki kroimy w krążki, mieszamy z posiekanym świeżym majerankiem, olejem rzepakowym i solą.
9. Na talerze wykładamy królika, polewamy sosem i posypujemy krążkami papryczki peperoni.
Dobra rada:
Tytuł: Okrasa Łamie przepisy
Odcinek 35
Tytuł odcinka: W krainie papryki
Goście: Krzysztof Grzyb oraz Joanna Karwińska, Agnieszka Neska, Ewa Rogulska, Anna Drabik i Jolanta Kowalik ze Stowarzyszenia Wrzosowisko