Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 270

Temat odcinka: Smak wędzonej śliwki
Goście: Irena Szewczyk

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Śledź z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką

Składniki:

  • 4 filety śledzia matiasa
  • 3 łyżki zmielonych suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 10 wędzonych śliwek (suska sechlońska)
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pistacjowych
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki wędzonego majonezu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy szczypiorkowej (opcjonalnie)
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Zmielone w blenderze suszone grzyby przełóż na patelnię, dodaj suszony majeranek, chwilę podpraż wszystko razem. Zalej olejem, zestaw z ognia.
  2. Taką marynatę przelej do naczynia, ostudź, włóż ładnie oczyszczone filety śledzia, obtocz dokładnie marynatą. Możesz odstawić na 2 – 3 dni w chłodne miejsce, aby śledzie nabrały więcej aromatu.
  3. Salsa z wędzoną śliwką: do miski przełóż wędzone śliwki pokrojone w kostkę, dodaj tak samo pokrojone kiszone ogórki, pokruszone nożem na desce orzeszki pistacjowe, miód, startą skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz do smaku, trochę oleju. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na talerz wyłóż filety śledzia, a na wierzch ułóż warstwę salsy z wędzonej śliwki i kiszonego ogórka. Podajemy z wędzonym majonezem lub szczypiorkową oliwą. Dekorujemy listkami świeżych ziół.

Dobra rada: wędzony majonez robimy z oleju, którym zalewamy spalone siano, potem odcedzamy. Z pieprzu, soli, musztardy, żółtek, odrobiny octu i cukru tworzymy mieszaninę, potem lejemy bardzo cienkim strumieniem wędzony olej do zmieszanych wcześniej składników, energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania majonezu o gęstej konsystencji.  Można też użyć miksera.  

 

Potrawa 2

Słodkie pierogi z wędzoną śliwką w piernikowym maśle

Składniki:

  • 250 g ugotowanej czarnej fasoli
  • 15 wędzonych śliwek (suska sechlońska)
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1 limonka
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 500 g pszennej mąki
  • 100 g masła
  • 1 rozmącone jajo
  • 70 g masła
  • 1 twardy piernik
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: ugotowaną czarną fasolę zmiel na jednolitą masę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę wędzoną śliwkę, miód, startą skórkę i sok z limonki, mielony cynamon. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
  2. Ciasto na pierogi: do mąki dodaj roztopione masło i ciepła wodę do konsystencji. Dokładanie wymieszaj, czyli zarób składniki. Potem wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odłóż na 30 minut do lodówki.
  3. Przełóż ciasto na deskę podsypując mąką. Podziel na porcje, wałkuj na długi, cienki pasek. Posmaruj pasek rozmąconym jajem. Wykładaj łyżką porcje farszu na pasku w odpowiednich odstępach od siebie. Zawiń farsz ciastem. Wyrównaj, usuwając nadmiar powietrza dokoła każdej porcji farszu. Obetnij nożem nadmiar ciast, podziel na pojedyncze pierogi w kształcie ”cukierków”. Dobrze zlep brzegi.
  4. Gotuj we wrzątku kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  5. Na patelni roztop masło pokrojone na kawałki. Do masła zetrzyj suchy, twardy piernik, dodaj nieco miodu gryczanego, startej skórki i soku z limonki. Do takiej okrasy przełóż łyżką cedzakową ugotowane pierogi i obtocz w powstałej emulsji. Możesz posypać gotowe danie tartym piernikiem.

Dobra rada: możesz użyć dowolnego rodzaju fasoli

 

Potrawa 3

Gulasz z jagnięciny z wędzonymi śliwkami

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udźca jagnięcego bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 laska cynamonu
  • ½ pęczka świeżego estragonu
  • 10 wędzonych śliwek (suska sechlońska)
  • 500 ml karmelowego piwa
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka miodu
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Jagnięcinę pokrój w grube kawałki, dopraw solą i pieprzem.
  2. Przesmaż na oleju w mocno nagrzanym naczyniu na rumiany kolor z każdej strony. Możesz zrobić to partiami, aby mięso wysmażyć a nie dusić.
  3. Teraz do mięsa dorzuć czosnek pokrojony w grubsze kawałki, połamaną laskę cynamonu, trochę świeżego estragonu, wędzone śliwki, przecier pomidorowy. Zalej karmelowym piwem i czerwonym wytrawnym winem.
  4. Duś całość na wolnym ogniu przez 2 – 2,5 godziny. W razie braku płynu możesz dolać nieco wody do duszenia mięsa. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie.
  5. Teraz dodaj ugotowaną fasolę, dopraw miodem. Wymieszaj, zagotuj i podaj na stół, dekorując świeżymi listkami estragonu.

Dobra rada: zamiast estragonu możesz użyć świeżego tymianku czy rozmarynu.

 

 

Zobacz także