Potrawa 1
Pieczarkowo cebulowe naleśniki z farszem z sera i ziemniaków
Składniki:
- 40 g smalcu
- 150 pieczarek
- 3 jaja
- 40 ml mleka
- 2 cebule
- 1 szklanka pszennej mąki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 600 g ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków
- 150 g mielonego tłustego sera twarogowego
- 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Roztop smalec na patelni.
- Pieczarki pokrój na małe kawałki.
- Do miski wybij 2 jaja, dolej mleka, trochę wody, pokrojone pieczarki, cebulę pokrojoną w kostkę, zmiksuj wszystko dokładnie na jednolitą masę. Potem dodawaj partiami mąkę i miksuj aż do uzyskania konsystencji ciasta na naleśniki, czyli mniej więcej gęstej śmietany. Na koniec połącz ciasto z roztopionym smalcem.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
- Nadzienie: na patelni rozgrzej olej, wrzuć drugą cebulę pokrojoną w kostkę, podsmaż do zeszklenia, dopraw solą i pieprzem, smaż dalej aż cebula ładnie się przyrumieni. Na koniec dopraw jeszcze suszonym majerankiem i pieprzem ziołowym. Połącz cebulę z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem i twarogiem.
- Każdy naleśnik posmaruj grubo farszem i złóż je jak krokiety.
- Gotowe krokiety podsmaż na patelni z olejem, podawaj z kwaśną gęstą śmietaną.
Dobra rada: możesz też panierować takie krokiety w mące, jajku i bułce, a potem podsmażyć na patelni.
Potrawa 2
Naleśniki z tatarem z pstrąga i szczypiorkowym majonezem
Składniki:
- 1 świeży pstrąg
- 1 świeży ogórek
- 2 – 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 główka czarnego, sfermentowanego czosnku
- 1 cytryna
- ¼ ostrej papryczki
- 1 szalotka
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 1 szklanka pszennej mąki
- 2 żółtka jaja
- 1 łyżka musztardy Dijon
- ½ łyżeczki cukru
- 70 ml oliwy szczypiorkowej*
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Wytnij z ryby dwa filety, usuwając skórę i w miarę możliwości wszelkie ości. Pokrój rybę w drobniutką kosteczkę. Z ogórka usuń skórkę, gniazda nasienne i pokrój w taką samą kosteczkę jak pstrąga.
- Tatar z pstrąga: połącz ogórka z pstrągiem, posiekanym koperkiem, rozgniecionymi dwoma ząbkami czarnego czosnku, startą skórką z cytryny, pieprzem, posiekaną ostrą papryczką, posiekaną szalotką, olejem. Wymieszaj składniki.
- Naleśniki: naczyniu wymieszaj jajka, mleko, trochę wody, sól, resztę ząbków czarnego czosnku i zmiksuj dokładnie wszystko razem z odrobiną oleju. Potem dodaj mąkę i zmiksuj wszystko razem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
- Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smaż naleśniki, uważając by nie przypiec ich za mocno.
- W misce połącz żółtka z musztardą, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, a potem dolewając cienkim strumieniem oliwę szczypiorkową ubijaj trzepaczką szybko aż do uzyskania konsystencji majonezu.
- Każdy naleśnik nasmaruj szczypiorkowym majonezem, ułóż wałeczek z tatara w dwóch trzecich wielkości naleśnika, zawiń dokładnie w rulonik.
- Na talerz wyłóż resztę majonezu, pokrój naleśniki tak jak sushi na krótkie ruloniki i ułóż je na talerzu. Udekoruj cząstkami cytryny i koperkiem.
Dobra rada: czarny, sfermentowany czosnek dostaniesz w niektórych sklepach internetowych. * oliwa szczypiorkowa – zmiksuj oliwę ze szczypiorkiem na jednolitą masę, doprowadź do pierwszych oznak wrzenia, przefiltruj filtrem do kawy, szybko schłodź w naczyniu z lodem, by oliwa zachowała piękny zielony kolor
Potrawa 3
Naleśniki w miodowo jabłkowym syropie
Składniki:
- 2 jajka
- 40 ml mleka
- 100 g masła
- 1 szklanka pszennej mąki
- 2 – 3 łyżki syropu z buraka cukrowego
- 2 jędrne. kwaskowate jabłka
- 100 g czystej wódki
- 2 – 3 łyżki miodu gryczanego
- 3 – 4 źdźbła trawy żubrowej
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto na naleśnik: wymieszaj jajka z mlekiem, odrobiną wody, solą, dodaj mieszając mąkę i trochę roztopionego masła. Wymieszaj składniki, usmaż naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
- Naleśniki złóż na kopertę.
- Na patelni rozgrzej syrop z buraka cukrowego, dorzuć masło, a kiedy masło się roztopi, dodaj jabłka pokrojone w kostkę wraz ze skórką.
- Wymieszaj wódkę z miodem i trawą cytrynową, dodaj do jabłek na patelni. Smaż dalej aż do uzyskania na patelni szklistego syropu. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki.
- W takim syropie zanurz złożone w kopertę naleśniki i podgrzewaj je na niezbyt dużym ogniu.
Dobra rada: inspiracją do powyższego przepisu są słynne francuskie naleśniki Crêpes Suzette