Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 333

Temat odcinka: Opowieść o naleśnikach
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Pieczarkowo cebulowe naleśniki z farszem z sera i ziemniaków

Składniki:

  • 40 g smalcu
  • 150 pieczarek
  • 3 jaja
  • 40 ml mleka
  • 2 cebule
  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 600 g ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków
  • 150 g mielonego tłustego sera twarogowego
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Roztop smalec na patelni.
  2. Pieczarki pokrój na małe kawałki.
  3. Do miski wybij 2 jaja, dolej mleka, trochę wody, pokrojone pieczarki, cebulę pokrojoną w kostkę, zmiksuj wszystko dokładnie na jednolitą masę. Potem dodawaj partiami mąkę i miksuj aż do uzyskania konsystencji ciasta na naleśniki, czyli mniej więcej gęstej śmietany. Na koniec połącz ciasto z roztopionym smalcem.
  4. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
  5. Nadzienie: na patelni rozgrzej olej, wrzuć drugą cebulę pokrojoną w kostkę, podsmaż do zeszklenia, dopraw solą i pieprzem, smaż dalej aż cebula ładnie się przyrumieni. Na koniec dopraw jeszcze suszonym majerankiem i pieprzem ziołowym. Połącz cebulę z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem i twarogiem.
  6. Każdy naleśnik posmaruj grubo farszem i złóż je jak krokiety.
  7. Gotowe krokiety podsmaż na patelni z olejem, podawaj z kwaśną gęstą śmietaną.

Dobra rada: możesz też panierować takie krokiety w mące, jajku i bułce, a potem podsmażyć na patelni.  

 

Potrawa 2

Naleśniki z tatarem z pstrąga i szczypiorkowym majonezem

Składniki:

  • 1 świeży pstrąg
  • 1 świeży ogórek
  • 2 – 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 główka czarnego, sfermentowanego czosnku
  • 1 cytryna
  • ¼ ostrej papryczki
  • 1 szalotka
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 2 żółtka jaja
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki cukru
  • 70 ml oliwy szczypiorkowej*
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Wytnij z ryby dwa filety, usuwając skórę i w miarę możliwości wszelkie ości. Pokrój rybę w drobniutką kosteczkę. Z ogórka usuń skórkę, gniazda nasienne i pokrój w taką samą kosteczkę jak pstrąga.
  2. Tatar z pstrąga: połącz ogórka z pstrągiem, posiekanym koperkiem, rozgniecionymi dwoma ząbkami czarnego czosnku, startą skórką z cytryny, pieprzem, posiekaną ostrą papryczką, posiekaną szalotką, olejem. Wymieszaj składniki.
  3. Naleśniki: naczyniu wymieszaj jajka, mleko, trochę wody, sól, resztę ząbków czarnego czosnku i zmiksuj dokładnie wszystko razem z odrobiną oleju. Potem dodaj mąkę i zmiksuj wszystko razem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
  4. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smaż naleśniki, uważając by nie przypiec ich za mocno.
  5. W misce połącz żółtka z musztardą, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, a potem dolewając cienkim strumieniem oliwę szczypiorkową ubijaj trzepaczką szybko aż do uzyskania konsystencji majonezu.
  6. Każdy naleśnik nasmaruj szczypiorkowym majonezem, ułóż wałeczek z tatara w dwóch trzecich wielkości naleśnika, zawiń dokładnie w rulonik.
  7. Na talerz wyłóż resztę majonezu, pokrój naleśniki tak jak sushi na krótkie ruloniki i ułóż je na talerzu. Udekoruj cząstkami cytryny i koperkiem.

Dobra rada: czarny, sfermentowany czosnek dostaniesz w niektórych sklepach internetowych. * oliwa szczypiorkowa – zmiksuj oliwę ze szczypiorkiem na jednolitą masę, doprowadź do pierwszych oznak wrzenia, przefiltruj filtrem do kawy, szybko schłodź w naczyniu z lodem, by oliwa zachowała piękny zielony kolor

 

Potrawa 3

Naleśniki w miodowo jabłkowym syropie

Składniki:

  • 2 jajka
  • 40 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 2 – 3 łyżki syropu z buraka cukrowego
  • 2 jędrne. kwaskowate jabłka
  • 100 g czystej wódki
  • 2 – 3 łyżki miodu gryczanego
  • 3 – 4 źdźbła trawy żubrowej
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na naleśnik: wymieszaj jajka z mlekiem, odrobiną wody, solą, dodaj mieszając mąkę i trochę roztopionego masła. Wymieszaj składniki, usmaż naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
  2. Naleśniki złóż na kopertę.
  3. Na patelni rozgrzej syrop z buraka cukrowego, dorzuć masło, a kiedy masło się roztopi, dodaj jabłka pokrojone w kostkę wraz ze skórką.
  4. Wymieszaj wódkę z miodem i trawą cytrynową, dodaj do jabłek na patelni. Smaż dalej aż do uzyskania na patelni szklistego syropu. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki.
  5. W takim syropie zanurz złożone w kopertę naleśniki i podgrzewaj je na niezbyt dużym ogniu.

Dobra rada: inspiracją do powyższego przepisu są słynne francuskie naleśniki Crêpes Suzette 

Zobacz także