Potrawa 1
Zupa czosnkowa z pieczonym dorszem
Składniki:
- 1 włoszczyzna
- 700 g ości rybnych
- 1 główka czosnku
- 100 g masła
- 400 g obranych ziemniaków
- 500 g polędwicy z dorsza
- 2 – 3 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki odsączonych, drobnych kaparów
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wywar rybny: na blachę wyłóż pokrojone w kostkę warzywa i ości rybne, włóż do piekarnika nagrzanego do 180°i piecz do uzyskania ciemno złotego koloru. Upieczone ości i warzywa zalej zimną wodą. Możesz dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na minimalnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin. Odcedź wywar.
- Czosnek obierz z łupinek i pokrój w plasterki.
- W odrobinie oleju w naczyniu roztop połowę masła. Dorzuć pokrojony czosnek i duś go na małym ogniu, możesz dodać odrobinę wody, aby czosnek się dusił a nie smażył. Do podduszonego czosnku dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z wodą. Dopraw mielonym imbirem i podduś ziemniaki.
- Zalej czosnek i ziemniaki przygotowanym wywarem rybnym. Gotuj aż ziemniaki zmiękną. Dokładnie zmiksuj zupę na jednolitą masę.
- Podziel polędwicę z dorsza na ładne kawałki. Dopraw pieprzem od strony mięsa. Lekko oprósz rybę w mące krupczatce.
- Na patelni nagrzej olej, ułóż rybę skórą do dołu. Smaż na niezbyt dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Dorzuć resztę schłodzonego masła. Roztop je, roztopionym masłem polewaj rybę. Dorzuć kapary i posiekaną natkę pietruszki.
- Na talerze wylej gorącą zupę czosnkową, do każdego talerza włóż w zupę usmażony kawałek polędwicy z dorsza, polej masłem z kaparami i natką.
Dobra rada: ości z ryb słodko i słonowodnych można czasem kupić w dobrych stoiskach rybnych, jako odpad po filetowaniu ryb.
Potrawa 2
Rybny krupnik z jesiotrem
Składniki:
- 500 g fileta z jesiotra bez skóry
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 limonka
- 2 marchewki
- ½ selera
- 1 cebula
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 pędy trawy cytrynowej
- 600 ml wywaru rybnego z poprzedniego przepisu
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Jesiotra pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Dopraw rybę posiekanym koperkiem, starą skórką z limonki, pieprzem, olejem. Wymieszaj delikatnie wszystko razem i odstaw.
- Na rozgrzany olej na patelni wrzuć pokrojone w kostkę marchewki i selera. Podsmaż warzywa do zeszklenia. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, podsmaż ją do zeszklenia. Dorzuć masło pokrojone na kawałki. Podduś chwilę warzywa w roztopionym maśle, doprawiając solą, pieprzem, ziarnami kolendry, rozgniecioną nożem na desce trawą cytrynową. Zalej wywarem rybnym, dopraw jeszcze posiekanym świeżym imbirem, dorzuć kaszę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż kasza się ugotuje, przez około 10 – 15 minut.
- Usuń z zupy pędy trawy cytrynowej, do zupy włóż zamarynowane kawałki jesiotra, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj i zdejmij z ognia. Trzymaj 8 – 10 minut.
- Wylej zupę do miseczek i podaj na stół.
Dobra rada: jeśli nie dostaniesz jesiotra, możesz też ten krupnik przygotować z inna rybą
Potrawa 3
Rybna pomidorowa z dorszem i sandaczem
Składniki:
- 800 ml wywaru rybnego
- 150 g masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 300 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 150 g grillowanej papryki
- 300 g fileta z sandacza bez skóry
- 300 g fileta z dorsza bez skóry
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 200 g ugotowanej ciecierzycy, może być gotowa z puszki lub słoika
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni, roztop w nim 100 g masła, dorzuć cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką mieloną papryką. Podpraż cebulę z przyprawami w maślanej emulsji.
- Dołóż koncentrat pomidorowy, podsmaż go, dodaj pokrojone pomidory z puszki, grillowaną paprykę, podgotuj wszystko razem. Zalej wywarem rybnym i zagotuj. Dołóż połowę ugotowanej ciecierzycy. Gotuj wszystko kilka minut.
- Ryby pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Dopraw suszonym majerankiem, posiekanym szczypiorkiem, pieprzem. Wymieszaj ryby z przyprawami.
- Ugotowaną zupę z ciecierzycą dokładnie zmiksuj z resztą masła. Dołóż pozostałą część ciecierzycy, zagotuj, dodaj kawałki ryby, doprowadź do wrzenia, przykryj i zestaw z ognia. Trzymaj w cieple 4 – 5 minut.
- Podaj natychmiast na stół.
Dobra rada: grillowaną paprykę możesz kupić gotową w sklepie