Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 24

Temat odcinka: Twaróg w Hajnówce
Goście: Wiera Pawluczuk – prezes OSM Hajnówka, Mirosława Łukaszuk –OSM Hajnówka, Krystyna Waszczuk – OSM Hajnówka, Maria Niczyporuk, Sergiusz Niczyporuk

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą
Składniki:
•    750 g tłustego sera twarogowego
•    5 łyżek cukru
•    1 żółtko
•    250 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
•    1 pęczek świeżej mięty
•    100g masła
•    4 łyżki słodkiej śmietanki 36%
•    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
•    3 – 4 szklanki mąki pszennej
•    sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.    Ciasto na pierogi: mąkę pszenną łączymy ze szklanka ciepłej wody, dodajemy sól (można dorzucić łyżeczkę masła) i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, lepimy kulę i odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto odpoczęło.
2.     Pierogi z serem klasyczne: 500 g sera twarogowego łączymy w misce z 4 – 5 łyżkami cukru i żółtkiem. Całość dokładnie mieszamy i farsz gotowy.
3.    Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą: 250 g tłustego twarogu łączymy w misce z kaszą gryczaną, posiekanymi listkami mięty i 2 łyżkami słodkiej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.    Wałkujemy ciasto na cienki placek i szklanką wycinamy z ciasta kółka, które napełniamy jednym i drugim farszem, lepiąc pierogi.  Można też z ciasta zrobić wałek, podzielić go na kawałki, z których formujemy małe placki, które rozwałkowujemy na cienko. Takie placki napełniamy jednym i drugim farszem, zlepiając pierogi.
5.    Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
6.     Ugotowane pierogi wykładamy na talerze, osobno te na słodko z samym serem, osobno te z kaszą i miętą. Te z serem polewamy słodką śmietanką, roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Te z kaszą polewamy roztopionym masłem, kwaśną śmietaną, dekorujemy listkami mięty.
Dobra rada: do ciasta na pierogi można zamiast wody dodać ciepłego mleka lub maślanki, niektórzy dodają też żółtko jaja.

Potrawa 2
Zapiekanka z jagnięciną, kaszą gryczana i serem.
Składniki:
•    1 kg grubo zmielonej jagnięciny
•    4 łyżki masła
•    4 łyżki mąki pszennej
•    2 łyżki proszku z suszonych grzybów
•    1 l zimnego mleka
•    2 żółtka
•    ½ selera korzeniowego
•    2 pietruszki korzeniowe
•    2 cebule
•    3 ząbki czosnku
•    ½ łyżeczki kminu rzymskiego
•    400 g pomidorów z puszki
•    200 g sera „Carskiego” lub innego dojrzałego sera
•    3 łyżki mąki gryczanej
•    500 g ugotowanej kaszy gryczanej
•    100 g sera twarogowego
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Do nagrzanego naczynia wlewamy olej i mocno przesmażamy mięso aż do uzyskania ładnego brązowego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone mięso przekładamy do miski.
2.    W tym samym naczyniu ponownie rozgrzewamy olej, dokładamy starte na tarce o grubych oczkach selera i pietruszki, posiekane cebule i czosnek. Wszystko przesmażamy mieszając, doprawiamy roztartym w moździerzu kminem rzymskim, solą i pieprzem.
3.    Do przesmażonych warzyw dorzucamy usmażone mięso oraz pomidory z puszki. Całość dusimy kilka minut, na koniec dodajemy łyżkę mąki, co sprawi, że w zapiekance nie pojawi się nadmiar płynu.
4.    Sos:  w drugim naczyniu rozpuszczamy 3 łyżki masła, dorzucamy 3 łyżki mąki pszennej i robimy zasmażkę. Kiedy zasmażka dobrze się wysadzi, dorzucamy proszek z grzybów, mieszamy, a potem dolewamy zimne mleko cienkim strumienie, stale mieszając sos trzepaczką. Sos zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy dokładnie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5.    Ser dojrzewający „Carski” ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przesypujemy mąką gryczaną (a nie bułką tartą). Na dno naczynia wylewamy sos, łączymy z ugotowaną  kaszą gryczaną i startym serem dojrzewającym, wszystko dokładnie mieszamy, na wierzch nasypujemy jeszcze cienką warstewkę kaszy.
6.    Na kaszę z sosem wykładamy przesmażone mięso jagnięce z warzywami, całość posypujemy startym serem dojrzewającym.
7.    Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 3- – 40 minut. Upieczoną zapiekankę posypujemy pokruszonym serem twarogowym i nakładamy na talerze.
Dobra rada: proszek z suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków zrobimy wrzucając kilka grzybów do miksera lub ucierając je na puder w moździerzu. Zapiekankę można też wystudzić, pokroić na plastry, które podamy na zimno lub ciepło.

Potrawa 3
Pieczony halibut z sałatką z kaszy gryczanej i twarogu
Składniki:
•    800 g filetów halibuta ze skórą
•    1 seler korzeniowy
•    5 ząbków czosnku
•    1 ostra papryczka
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 limonka
•    2 łyżki miodu
•    450 g ugotowanej kaszy gryczanej
•    1 cebula
•    1 świeży ogórek
•    70 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•    150 g twarogu
•    8 cienkich plasterków solonej, sezonowanej słoniny
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Selera kroimy w cząstki i przekładamy do miski. Polewamy olejem, dorzucamy 3 rozgniecione ząbki czosnku, posiekaną ostrą papryczkę, posiekaną świeżą kolendrę, ½ limonki pokrojoną w cząstki, 1 łyżkę miodu, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
2.    Dno żaroodpornego naczynia wykładamy pergaminem, na nim układamy zamarynowanego selera, Na selerze układamy kawałki halibuta, które doprawiamy solą, pieprzem, listkami świeżej kolendry i kroplami oleju. Tak przygotowana rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 – 30 minut.
3.    Pięć minut przed końcem pieczenia wyjmujemy halibuta z pieca, układamy na rybie plasterki słoniny i dalej zapiekamy.
4.    Sałatka z kaszy gryczanej: ugotowaną na sypko kaszę gryczaną przekładamy do miski, dorzucamy posiekaną drobno cebulę, posiekane 2 ząbki czosnku i posiekaną ostrą papryczkę. Z ogórka ze skórką usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy go w bardzo drobną kostkę, dorzucamy do kaszy. Dokładamy też posiekane suszone pomidory i pokruszony ser twarogowy. Doprawiamy solą i olejem od suszonych pomidorów, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 = 15 minut.
5.    Na talerze wykładamy porcję sałatki z kaszy, na to kawałek upieczonej ryby, polewamy sosem od pieczenia, obok układamy upieczonego selera, dekorujemy listkami kolendry.
Dobra rada: jeśli lubimy selera bardziej wypieczonego i miękkiego, możemy najpierw wstawić do pieca sam seler na 20 minut, a dopiero potem dołożyć rybę.

Zobacz także