Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 326

Temat odcinka: Kurki na trzy sposoby
Goście: Lech Serwotka, leśniczy, Leśnictwo Napromek, Adam Pietrzak rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Żur na kurkach z topinamburem

Składniki:

  • 350 g bulw topinamburu*
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 400 g świeżych kurek, poza sezonem mogą być rozmrożone*
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 szklanki żuru z ukiszonej mąki żytniej
  •  2 – 3 łyżki maślanki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Kurki umyj trzykrotnie w lekko osolonej wodzie. Kurki drobno posiekaj zostawiając kilka najładniejszych do dekoracji.
  2. Bulwy topinamburu dokładnie wyszoruj i umyj. Obierz bulwy ze skórki. Obrane bulwy ugotuj w osolonym wrzątku, tak by pozostały jędrne.
  3. Skórki topinamburu pokrój w bardzo drobne paseczki. Zaczynając od zimnej patelni z olejem przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterki do zeszklenia. Dodaj paseczki ze skórki topinamburu. Praż wszystko na małym ogniu, dolewając odrobinę wody i doprawiając pieprzem i solą, aż skórka topinamburu ładnie się podpiecze, nabierając rumianego koloru. Przełóż do miseczki.
  4. Na patelni z olejem dobrze przesmaż posiekane kurki, doprawiając suszonym majerankiem. Podsmażone przełóż do innego naczynia, podlej wodą oraz żurem z ukiszonej mąki żytniej. Dolej maślankę, dodaj połowę podsmażonej skórki z topinamburu, dopraw solą i pieprzem do smaku, podgotuj chwilę wszystko razem.
  5. Wylej zupę na talerze, układając na wierzch kawałku ugotowanych bulw topinamburu, dekorując podsmażona skórką topinamburu i świeżymi kurkami, ewentualnie świeżymi ziołami.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 2

Grzanki w stylu włoskim z kurkami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 50 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 3 łyżki przesiekanych, uprażonych orzeszków pistacjowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 400 g świeżych kurek lub rozmrożonych poza sezonem*
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 chlebek typu ciabatta
  • ¼ ostrej papryczki
  • sól, pieprz grubo mielony, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Kurki umyj trzykrotnie w lekko osolonej wodzie.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na oliwie z posiekanymi suszonymi pomidorami na małym ogniu, tak aby cebula się nie przypaliła. Po usmażeniu wszystko drobno przesiekaj.
  3. Cebulę z pomidorami przełóż do miseczki, wymieszaj z pokruszonymi pistacjami, posiekanym ząbkiem czosnku, posiekanym szczypiorkiem. Otrzymasz coś w rodzaju pesto.
  4. Z pomidorów malinowych usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w małe kawałki.
  5. Na patelni z oliwą podsmaż chwilę przesiekany ząbek czosnku, dorzuć masło, dopraw pieprzem, a kiedy masło się roztopi, dorzuć kurki – w całości, jeśli małe, pokrojone w kawałki, jeśli duże. Dopraw solą i pieprzem, dobrze podsmaż, tak by cały płyn z grzybów się wchłonął.
  6. Odcedź kurki z pachnącego tłuszczu na patelni i przełóż do miseczki. Dodaj nieco posiekanej ostrej papryczki, kawałki pomidorów, posiekany szczypiorek oraz pesto z cebuli, pomidorów i pistacji. Całość wymieszaj.
  7. Pokrój chlebek na kromki grubości około 1,5 cm, podsmaż z obu stron na złoty kolor na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurek.
  8. Ciepłe grzanki skrop oliwą, po czym wyłóż na nie masę z kurek i pesto. Możesz też posypać grzanki tartym parmezanem i zapiec w piekarniku.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 3

Kluski fusate z kurkami

Składniki:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 600 g surowych ziemniaków, startych na tarce jak na placki
  • 400 g świeżych kurek, poza sezonem mogą być rozmrożone*
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka świeżego majeranku
  • 2 łyżki przesiekanych, uprażonych orzeszków pistacjowych
  • 2 łyżki wegańskiej okrasy, czyli przesmażonego suszonego pomidora razem z cebulką
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przetrzyj na prasce na gładkie puree. Surowe, starte ziemniaki odcedź na sicie, a potem odciśnij mocno na lnianej ściereczce, by pobyć nadmiaru płynu. Pozostaw płyn po odciśnięciu ziemniaków w miseczce tak długo, aż na dnie odłoży się biała skrobia ziemniaczana. Odlej wodę, zbierz skrobię z dna i przełóż do startych ziemniaków. Wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami na jednolitą masę, doprawiając solą.
  2. Uformuj z masy równe kluseczki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Gotuj w osolonym wrzątku przez 2 – 3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź.
  1. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zblanszuj czosnek pokrojony w plasterki, potem dorzuć kurki, mniejsze w całości, większe pokrojone w duże kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Do podsmażonych kurek dodaj pistacje, chwilę smaż wszystko razem. Dorzuć odcedzone kluski. Na koniec dopraw wegańską okrasą i posiekanym świeżym majerankiem.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”,

 

Zobacz także