Potrawa 1
Żur na kurkach z topinamburem
Składniki:
- 350 g bulw topinamburu*
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 400 g świeżych kurek, poza sezonem mogą być rozmrożone*
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 szklanki żuru z ukiszonej mąki żytniej
- 2 – 3 łyżki maślanki
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
Sposób przygotowania:
- Kurki umyj trzykrotnie w lekko osolonej wodzie. Kurki drobno posiekaj zostawiając kilka najładniejszych do dekoracji.
- Bulwy topinamburu dokładnie wyszoruj i umyj. Obierz bulwy ze skórki. Obrane bulwy ugotuj w osolonym wrzątku, tak by pozostały jędrne.
- Skórki topinamburu pokrój w bardzo drobne paseczki. Zaczynając od zimnej patelni z olejem przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterki do zeszklenia. Dodaj paseczki ze skórki topinamburu. Praż wszystko na małym ogniu, dolewając odrobinę wody i doprawiając pieprzem i solą, aż skórka topinamburu ładnie się podpiecze, nabierając rumianego koloru. Przełóż do miseczki.
- Na patelni z olejem dobrze przesmaż posiekane kurki, doprawiając suszonym majerankiem. Podsmażone przełóż do innego naczynia, podlej wodą oraz żurem z ukiszonej mąki żytniej. Dolej maślankę, dodaj połowę podsmażonej skórki z topinamburu, dopraw solą i pieprzem do smaku, podgotuj chwilę wszystko razem.
- Wylej zupę na talerze, układając na wierzch kawałku ugotowanych bulw topinamburu, dekorując podsmażona skórką topinamburu i świeżymi kurkami, ewentualnie świeżymi ziołami.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 2
Grzanki w stylu włoskim z kurkami
Składniki:
- 1 cebula
- 50 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 3 łyżki przesiekanych, uprażonych orzeszków pistacjowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 400 g świeżych kurek lub rozmrożonych poza sezonem*
- 3 pomidory malinowe
- 1 chlebek typu ciabatta
- ¼ ostrej papryczki
- sól, pieprz grubo mielony, oliwa
Sposób przygotowania:
- Kurki umyj trzykrotnie w lekko osolonej wodzie.
- Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na oliwie z posiekanymi suszonymi pomidorami na małym ogniu, tak aby cebula się nie przypaliła. Po usmażeniu wszystko drobno przesiekaj.
- Cebulę z pomidorami przełóż do miseczki, wymieszaj z pokruszonymi pistacjami, posiekanym ząbkiem czosnku, posiekanym szczypiorkiem. Otrzymasz coś w rodzaju pesto.
- Z pomidorów malinowych usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w małe kawałki.
- Na patelni z oliwą podsmaż chwilę przesiekany ząbek czosnku, dorzuć masło, dopraw pieprzem, a kiedy masło się roztopi, dorzuć kurki – w całości, jeśli małe, pokrojone w kawałki, jeśli duże. Dopraw solą i pieprzem, dobrze podsmaż, tak by cały płyn z grzybów się wchłonął.
- Odcedź kurki z pachnącego tłuszczu na patelni i przełóż do miseczki. Dodaj nieco posiekanej ostrej papryczki, kawałki pomidorów, posiekany szczypiorek oraz pesto z cebuli, pomidorów i pistacji. Całość wymieszaj.
- Pokrój chlebek na kromki grubości około 1,5 cm, podsmaż z obu stron na złoty kolor na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurek.
- Ciepłe grzanki skrop oliwą, po czym wyłóż na nie masę z kurek i pesto. Możesz też posypać grzanki tartym parmezanem i zapiec w piekarniku.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 3
Kluski fusate z kurkami
Składniki:
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 600 g surowych ziemniaków, startych na tarce jak na placki
- 400 g świeżych kurek, poza sezonem mogą być rozmrożone*
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka świeżego majeranku
- 2 łyżki przesiekanych, uprażonych orzeszków pistacjowych
- 2 łyżki wegańskiej okrasy, czyli przesmażonego suszonego pomidora razem z cebulką
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przetrzyj na prasce na gładkie puree. Surowe, starte ziemniaki odcedź na sicie, a potem odciśnij mocno na lnianej ściereczce, by pobyć nadmiaru płynu. Pozostaw płyn po odciśnięciu ziemniaków w miseczce tak długo, aż na dnie odłoży się biała skrobia ziemniaczana. Odlej wodę, zbierz skrobię z dna i przełóż do startych ziemniaków. Wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami na jednolitą masę, doprawiając solą.
- Uformuj z masy równe kluseczki wielkości orzecha włoskiego.
- Gotuj w osolonym wrzątku przez 2 – 3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zblanszuj czosnek pokrojony w plasterki, potem dorzuć kurki, mniejsze w całości, większe pokrojone w duże kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Do podsmażonych kurek dodaj pistacje, chwilę smaż wszystko razem. Dorzuć odcedzone kluski. Na koniec dopraw wegańską okrasą i posiekanym świeżym majerankiem.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”,