Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 296

Temat odcinka: Powszednia, choć niezwykła mąka
Goście: Tadeusz Michalczyk, właściciel Młynów Szczepanki

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Kapuśniaczki – placki drożdżowe z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka ugotowanych, suszonych grzybów, drobno pokrojonych
  • 1 ostra papryczka
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 500 g mąki tortowej typ 450
  • 35 – 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 370 ml mleka
  • 100 g masła
  • 150 ml maślanki
  • 2 duże łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów wraz z oliwą z zalewy
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa, olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Nadzienie: na patelni z olejem przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plasterki do zeszklenia, dorzuć pokrojone drobno ugotowane grzyby, suszony majeranek, suszone, chwilę praż wszystko razem.
  2. Dodaj odciśniętą, lekko przesiekaną kiszoną kapustę, praż razem z pozostałymi składnikami na patelni, aby pozbyć się wilgoci. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki i ostrą papryczkę. Wymieszaj, chwilę podsmaż, a potem ostudź nadzienie.
  3. Ciasto: podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Gorącym mlekiem z masłem zaparz mąkę w dużej misce. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do małej miski daj drożdże, rozetrzyj z łyżką cukru, po czym dodaj do ostudzonej mąki z mlekiem i masłem. Przełóż na deskę i dokładnie wyrób ciasto. Odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość, na mniej więcej 40 minut.
  5. Posyp deskę mąkę, przełóż wyrośnięte ciasto, przebij je, czyli jeszcze chwilę powyrabiaj, rozciągając placami ciasto uformuj duży placek grubości około 1 cm.
  6. Na środek wyłóż nadzienie, zawiń ciasto na górze, by przykryć farsz, zlep dokładnie brzegi, aby farsz pokryć ciastem. po czym obsypując obficie mąką spłaszcz palcami placek, aby był jak najbardziej płaski.
  7. Przełóż placek na dużą, suchą patelnię o grubym dnie, najlepiej żeliwną, opiekaj placek z obu stron na złoty kolor.
  8. Sos do kapuśniaczka: w misce wymieszaj maślankę z drobno pokrojonym suszonymi pomidorami wraz z oliwą z zalewy oraz posiekaną natka pietruszki. Dopraw solą.
  9. Ciepłego kapuśniaczka skropionego oliwą pokrój i podaj z sosem.

Dobra rada: jeśli nie masz odpowiedniej patelni, takiego kapuśniaczka możesz też wypiec w piekarniku

 

Potrawa 2

Lane placki z serem i owocami

Składniki:

  • 1 jajko
  • 200 g śmietankowego sera twarogowego
  • 1 limonka
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 200 g pszennej mąki, najlepiej wrocławskiej
  • 5 moreli, jędrnych
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 40 ml nalewki cytrynowej
  • 1 łyżka owoców rokitnika po nalewce
  • 1 – 2 łyżki porwany liści mięty lub werbeny cytrynowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wybij jajko do miski, dobrze roztrzep trzepaczką, dodaj śmietankowego sera twarogowego, utrzyj z roztrzepanym jajkiem na jednolitą masę. Dopraw startą skórką z limonki, świeżo zmieloną kawą, mielonym kardamonem, wymieszaj.
  2. Dorzuć mąkę, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ciasta.
  3. Na patelnię wylej niewielką ilość oleju, wyłóż łyżką porcję ciasta na mąkę na talerzu, obtocz w mące i formując w dłoniach zgrabny, krągły placuszek przełóż na patelnie. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki przełóż na talerz.
  4. Na tę samą patelnię wylej miód, a kiedy miód zacznie się mocno pienić, dorzuć schłodzone masło w kawałkach, startą skórkę z limonki, zalej nalewką, smaż chwilę do uzyskania szklistej, zawiesistej glazury. Dopraw sokiem z limonki.
  5. Do odparowanej glazury dodaj wypestkowane, pokrojone w cząstki morele oraz owoce rokitnika po nalewce. Dorzuć porwane listki świeżych ziół.
  6. Do glazury z owocami dołóż usmażone placuszki i podaj na stół.

Dobra rada: możesz zamiast moreli użyć innych owoców sezonowych – jabłek, gruszek, śliwek, etc. Ważne by były w miarę jędrne.

 

Potrawa 3

Prażucha, czyli prażone kluski z mąki graham z ziemniakami podane z prażonym łososiem

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 5 – 6 suszonych grzybów – prawdziwków lub podgrzybków
  • 100 g słoniny
  • 200 g mąki typu graham
  • 400 g filetu z łososia
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, grubo mielony pieprz, olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby wymyj namocz po czym ugotuj do miękkości. Grzyby wyjmij i użyj do innego dania, choćby kapuśniaczków z przepisu wyżej. Natomiast w wywarze po gotowaniu grzybów uparuj do miękkości obrane ziemniaki.
  2. Słoninę, pokrojoną w kostkę, dobrze wypraż na chrupiące skwarki, zaczynając od zimnej patelni. Dodaj mąkę typu graham. Dobrze przesmaż na wytopionej słoninie.
  3. Ziemniaki utłucz łyżką, dodaj wyprażoną na słoninie mąkę, dobrze wymieszaj i podgrzewaj dalej na ogniu cały czas mieszając. Odstaw w ciepłe miejsce, by mąka ładnie się rozkleiła. Przed podaniem dopraw solą, pieprzem.
  4. Filet z łososia pokrój na paski grubości około 1 cm. Dokładnie wymieszaj suche przyprawy: curry, mielony kmin rzymski, cynamon i słodką paprykę. W takiej mieszance obtocz z dwóch stron, osuszone na papierowym ręczniku, kawałki ryby.
  5. Kawałki ryby ułóż na suchej, niezbyt mocno nagrzanej patelni o grubym dnie. Opiekaj łososia z obu stron, uważając by zbyt mocny ogień nie przypalił przypraw, bo będą gorzkie, a ryba zbyt mocno się wysuszy.
  6. Z uprażonej mąki z ziemniakami uformuj łyżką kluseczki, ułóż na talerzu udekorowanym kwaśną, gęstą śmietaną, dołóż kawałki uprażonego w przyprawach łososia. Teraz możesz posolić rybę. Udekoruj dzikimi, świeżymi ziołami, na przykład krwawnikiem.

Zobacz także