Potrawa 1
Kapuśniaczki – placki drożdżowe z kapustą i grzybami
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 szklanka ugotowanych, suszonych grzybów, drobno pokrojonych
- 1 ostra papryczka
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 500 g mąki tortowej typ 450
- 35 – 40 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 370 ml mleka
- 100 g masła
- 150 ml maślanki
- 2 duże łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów wraz z oliwą z zalewy
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Nadzienie: na patelni z olejem przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plasterki do zeszklenia, dorzuć pokrojone drobno ugotowane grzyby, suszony majeranek, suszone, chwilę praż wszystko razem.
- Dodaj odciśniętą, lekko przesiekaną kiszoną kapustę, praż razem z pozostałymi składnikami na patelni, aby pozbyć się wilgoci. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki i ostrą papryczkę. Wymieszaj, chwilę podsmaż, a potem ostudź nadzienie.
- Ciasto: podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Gorącym mlekiem z masłem zaparz mąkę w dużej misce. Dokładnie wymieszaj.
- Do małej miski daj drożdże, rozetrzyj z łyżką cukru, po czym dodaj do ostudzonej mąki z mlekiem i masłem. Przełóż na deskę i dokładnie wyrób ciasto. Odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość, na mniej więcej 40 minut.
- Posyp deskę mąkę, przełóż wyrośnięte ciasto, przebij je, czyli jeszcze chwilę powyrabiaj, rozciągając placami ciasto uformuj duży placek grubości około 1 cm.
- Na środek wyłóż nadzienie, zawiń ciasto na górze, by przykryć farsz, zlep dokładnie brzegi, aby farsz pokryć ciastem. po czym obsypując obficie mąką spłaszcz palcami placek, aby był jak najbardziej płaski.
- Przełóż placek na dużą, suchą patelnię o grubym dnie, najlepiej żeliwną, opiekaj placek z obu stron na złoty kolor.
- Sos do kapuśniaczka: w misce wymieszaj maślankę z drobno pokrojonym suszonymi pomidorami wraz z oliwą z zalewy oraz posiekaną natka pietruszki. Dopraw solą.
- Ciepłego kapuśniaczka skropionego oliwą pokrój i podaj z sosem.
Dobra rada: jeśli nie masz odpowiedniej patelni, takiego kapuśniaczka możesz też wypiec w piekarniku
Potrawa 2
Lane placki z serem i owocami
Składniki:
- 1 jajko
- 200 g śmietankowego sera twarogowego
- 1 limonka
- ½ łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 200 g pszennej mąki, najlepiej wrocławskiej
- 5 moreli, jędrnych
- 2 łyżki miodu
- 50 g masła
- 40 ml nalewki cytrynowej
- 1 łyżka owoców rokitnika po nalewce
- 1 – 2 łyżki porwany liści mięty lub werbeny cytrynowej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wybij jajko do miski, dobrze roztrzep trzepaczką, dodaj śmietankowego sera twarogowego, utrzyj z roztrzepanym jajkiem na jednolitą masę. Dopraw startą skórką z limonki, świeżo zmieloną kawą, mielonym kardamonem, wymieszaj.
- Dorzuć mąkę, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ciasta.
- Na patelnię wylej niewielką ilość oleju, wyłóż łyżką porcję ciasta na mąkę na talerzu, obtocz w mące i formując w dłoniach zgrabny, krągły placuszek przełóż na patelnie. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki przełóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wylej miód, a kiedy miód zacznie się mocno pienić, dorzuć schłodzone masło w kawałkach, startą skórkę z limonki, zalej nalewką, smaż chwilę do uzyskania szklistej, zawiesistej glazury. Dopraw sokiem z limonki.
- Do odparowanej glazury dodaj wypestkowane, pokrojone w cząstki morele oraz owoce rokitnika po nalewce. Dorzuć porwane listki świeżych ziół.
- Do glazury z owocami dołóż usmażone placuszki i podaj na stół.
Dobra rada: możesz zamiast moreli użyć innych owoców sezonowych – jabłek, gruszek, śliwek, etc. Ważne by były w miarę jędrne.
Potrawa 3
Prażucha, czyli prażone kluski z mąki graham z ziemniakami podane z prażonym łososiem
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków
- 5 – 6 suszonych grzybów – prawdziwków lub podgrzybków
- 100 g słoniny
- 200 g mąki typu graham
- 400 g filetu z łososia
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- sól, grubo mielony pieprz, olej lub oliwa
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby wymyj namocz po czym ugotuj do miękkości. Grzyby wyjmij i użyj do innego dania, choćby kapuśniaczków z przepisu wyżej. Natomiast w wywarze po gotowaniu grzybów uparuj do miękkości obrane ziemniaki.
- Słoninę, pokrojoną w kostkę, dobrze wypraż na chrupiące skwarki, zaczynając od zimnej patelni. Dodaj mąkę typu graham. Dobrze przesmaż na wytopionej słoninie.
- Ziemniaki utłucz łyżką, dodaj wyprażoną na słoninie mąkę, dobrze wymieszaj i podgrzewaj dalej na ogniu cały czas mieszając. Odstaw w ciepłe miejsce, by mąka ładnie się rozkleiła. Przed podaniem dopraw solą, pieprzem.
- Filet z łososia pokrój na paski grubości około 1 cm. Dokładnie wymieszaj suche przyprawy: curry, mielony kmin rzymski, cynamon i słodką paprykę. W takiej mieszance obtocz z dwóch stron, osuszone na papierowym ręczniku, kawałki ryby.
- Kawałki ryby ułóż na suchej, niezbyt mocno nagrzanej patelni o grubym dnie. Opiekaj łososia z obu stron, uważając by zbyt mocny ogień nie przypalił przypraw, bo będą gorzkie, a ryba zbyt mocno się wysuszy.
- Z uprażonej mąki z ziemniakami uformuj łyżką kluseczki, ułóż na talerzu udekorowanym kwaśną, gęstą śmietaną, dołóż kawałki uprażonego w przyprawach łososia. Teraz możesz posolić rybę. Udekoruj dzikimi, świeżymi ziołami, na przykład krwawnikiem.