Potrawa 1
Leśne placki ziemniaczane z sałatką z buraków
Składniki:
- 600 g ugotowanych, mączystych ziemniaków
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki startych na puder suszonych grzybów, najlepiej siedzunia sosnowego
- 2 cebule dymki, tylko białe części
- ½ szklanki ugotowanych suszonych borowików, drobno posiekanych
- 50 ml syropu sosnowego*
- 2 jajka
- ½ szklanki pszennej mąki
- 3 upieczone lun ugotowane czerwone buraki
- 1 łyżka posiekanych młodych pędów świerka
- 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, może być uwędzona
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Placki: ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę na gładkie puree, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, dopraw solą, sporą ilością pieprzu, utartymi na puder suszonymi grzybami.
- Na patelni z olejem podsmaż drobno posiekaną dymkę do zeszklenia, dodaj ugotowane suszone borowiki, sól, pieprz, dolej syropu sosnowego, podsmaż chwilę wszystko razem i odstaw do ostygnięcia.
- Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, przestudzone grzyby z cebulą, wszystko razem dokładniej wymieszaj z odrobiną pszennej mąki.
- Na posypanej pszenną mąką desce wyłóż porcje ciasta wielkości małego jabłka. Panierując w mące uformuj płaskie, wrzecionowate placki grubości około 1,5 cm. Przed samym smażeniem jeszcze raz lekko panieruj je w mące.
- Smaż placki na nieco większej ilości oleju z obu stron na złoty kolor na niezbyt mocnym ogniu, tak by miały szansę wypiec się w środku i nie spalić z zewnątrz. Przewróć je kilka razy w trakcie smażenia.
- Sałatka z buraków: czerwone buraki pokrój w kostkę 1 x 1 cm, dopraw syropem sosnowym, posiekanymi pędami świerka.
- Na talerz wyłóż trochę kwaśnej gęstej śmietany, wysmażone placki z ziemniaków, sałatkę z buraków. Możesz udekorować młodymi pędami świerka.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 2
Leśne pulpety chlebowe z sosem grzybowym
Składniki:
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 łyżki startych na puder suszonych grzybów, najlepiej siedzunia sosnowego
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 50 g masła
- 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
- 5 kromek białego pszennego chleba
- 5 kromek żytniego razowego chleba
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 cebula
- ½ szklanki posiekanych suszonych i ugotowanych podgrzybków*
- ½ szklanki wywaru z gotowania suszonych grzybów
- ½ szklanki soku z kiszonej kapusty
- 3 – 4 łyżki syropu sosnowego*
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 100 ml słodkiej śmietanki 30% do sosu
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- ½ szklanki młodych listków lipy, im młodsze tym lepsze
- 1 łyżka octu winnego lub z macierzanki piaskowej
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
- folia spożywcza
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania śmietanki – bazy do pulpetów. Podgrzej w naczyniu śmietankę, dodaj do niej puder z suszonych grzybów, pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową, posiekany czosnek, masło, gałązki świeżego tymianku. Chwilę wszystko razem pogotuj. Odstaw i ostudź.
- Chleb pokrój w kostkę (może użyć starego, lekko czerstwego pieczywa). Zalej chleb wcześniej przygotowaną śmietanką, usuwając gałązki tymianku. Dołóż do masy posiekaną natkę pietruszki, sól i jajko. Dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw by chleb dobrze wchłonął śmietankę.
- Zawiń ściśle masę w folię spożywczą kilkukrotnie, formując coś w kształcie kiełbasek. Możesz też włożyć taka masę do formy wysmarowanej masłem i zapiec w piekarniku.
- Gotuj na niewielkim ogniu w naczyniu z wodą, zabezpiecz wcześniej dno drewienkiem, aby masa w foli spożywczej nie przywierała do dna naczynia. Parz chlebowe pulpeciki we wrzątku około 15 – 20 minut. Idealna temperatura gotowania to 90°
- Sos do pulpecików: w naczyniu z odrobiną oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka do zeszklenia, dodaj sól, pieprz, wywar z gotowania suszonych grzybów, sok z kiszonej kapusty, syrop sosnowy, suszony majeranek. Pogotuj wszystko razem kilka minut.
- Wymieszaj słodką śmietankę z pszenną mąką i octem, dolej trochę gorącego sosu by hartować śmietankę, po czym wymieszaj śmietankę z mąką z pozostała ilością sosu w naczyniu. Zagotuj, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji.
- Młode liście lipy wymieszaj z syropem sosnowym, olejem lub oliwą i octem winnym. Jeśli masz możesz użyć octu z macierzanki piaskowej.
- Gotowe pulpeciki z chleba pokrój na porcje, polej sosem udekoruj sałatką z młodych listków lipy.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 3
Młoda marchew glazurowana w syropie z derenia z orzeszkami sosnowymi
Składniki:
- 5 – 6 młodych marchewek z częścią naci
- 3 – 4 łyżki orzeszków sosnowych
- 1 łyka nasion sosny zwyczajnej opcjonalnie
- ½ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
- 1 cytryna
- 1 łyżka odsączonych małych kaparów
- 50 ml syropu z derenia*
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- 50 g masła
- 1 – 2 łyżki syropu z pędów sosny*
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Uprażone orzeszki sosnowe przesiekaj nożem na desce, wymieszaj w misce z nasionami sosny, pieprzem, solą, posiekaną ostrą papryczką, startą skórką z cytryny, kaparami i olejem. Wymieszaj składniki.
- Salsa z orzeszków sosnowych: oczyszczone i umyte marchewki przekrój wzdłuż na pół, zostawiając część zielonej naci. Wyłóż na patelnię i paruj do miękkości w odrobinie wody pod przykryciem.
- Zdejmij marchewki, usuń resztę wody, przetrzyj patelnię do sucha. Podpraż przez chwilę syrop z derenia z czosnkiem, startą skórką z cytryny, potem dorzuć masło. Kiedy masło lekko się zredukuje dopraw sokiem z cytryny, syropem z pędów sosny, a następnie w takiej glazurze podgrzej ugotowane marchewki.
- Glazurowane marchewki w syropie z derenia i sosny wyłóż na talerz, posyp salsą z orzeszków sosnowych.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”